Életmód / Táplálkozás

Tudtad? A következő zöldségeket NEM kell meghámozni

Tudtad? A következő zöldségeket NEM kell meghámozni

A legtöbb zöldség és gyümölcs esetében a héjában van a legtöbb vitamin és ásványi anyag, ráadásul a legtöbb rost is, ami nagyon jót tesz az emésztésnek. Sokan a növényvédő szerek miatt hámozzák meg alaposan a zöldségeiket, de nekik van egy rossz hírünk: az a növény, amit ilyennel kezeltek, nemcsak a héjában, hanem a héja alatti rétegekben is tárolja az anyagot, így ezzel sem vagyunk előrébb.

A legjobb, ha igyekszünk bio forrásból beszerezni a növényeket, vagy figyelünk arra, hogy mit írnak a szupermarketben: néhány helyen ugyanis kiírják, ha a héj maga nem fogyasztható.

Az alább zöldségek esetében azonban általában ez nem áll fenn.

Répa

Bár koszosnak és egészségtelennek tűnhet, a répát teljesen felesleges meghámozni. Tedd bele meleg vízbe, ha nagyon zavar, hogy piszkos, de egy jó mosás bőven elegendő neki. A főzés vagy sütés során úgyis felpuhul, és minden szennyeződés távozik belőle.

Kígyóuborka

Láttam már olyan embert, aki salátába meghámozta az uborkát, pedig semmi szükség rá. A legtöbb rost és vitamin általában a zöldség héjában található, ezért hagyd rajta nyugodtan, ugyanolyan marad tőle az íze.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Gomba

Tegye fel a kezét, aki hámozott már mániákusan több kiló apró gombát, és őrült meg tőle majdnem teljesen! Van egy rossz hírem: abszolút feleslegesen szenvedtetek vele, mert a gomba héja egy jó mosás után teljesen ehető, és még az ízt sem változtatja meg.

Krumpli

A krumplihámozás már-már magyar népszokás, pedig a zöldség héja teljesen ehető, és rengeteg időt és energiát spórolnánk meg vele, ha nem hámoznánk meg.

A titok itt is egy alapos mosás, sültkrumplihoz, steak krumplihoz, vagy gyakorlatilag a főtt krumplin kívül bármihez mehet bele a héj.

A főtthöz is csak azért nem, mert sokan összenyomkodják, a héjat pedig nem lehet.

Tök, cukkini

Nyersen ugyan a tök héja nem fogyasztható, de jól átsütve a héját is meg lehet enni. A cukkini héját akár még nyersen is megehetjük, de alapvetően mindkét zöldséget hőkezelve, ezáltal puhítva fogyasztjuk, így az a veszély nem fenyeget, hogy kemény a héjuk. Nyugodtan dobd bele a sütőbe héjastul mindkettőt, persze mosás után!

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást