Szereted a körtét? Édes, zamatos gyümölcs, aminek nehéz ellenállni. Azon kívül azonban, hogy nagyon finom, számtalan olyan tulajdonsága van, amiért minden nap enned kéne. Íme, 6 olyan dolog, amiért a körte az ősz egyik legegészségesebb gyümölcse.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Egy átlagos körte úgy 175-180 gramm, ami 100-102 kalória és 25-27 gramm szénhidrátot tartalmaz. Gyakori fogyasztása fantasztikus hatással van az egészségedre. C-vitamint, K-vitamint, B6-vitamint, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, riboflavint, rezet és folsavat tartalmaz. Antioxidánsokban gazdag, flavonoidokat és karotinoidokat is rejt.
Lássuk mi mindenre jó a körte:
- Az egyik legjobb természetes salaktalanító: Magas a rosttartalma, ennek köszönhetően serkenti a bélműködést, támogatja az emésztést, és segít elkerülni a székrekedést. A rettegett vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is nagy szerepe van. Szervezetünkben salakanyagok rakódnak le, a körte pedig segít ezek eltávolításában. Méregtelenít, és mivel gyorsítja emésztésünket, akkor is jó hasznát vesszük, ha fogyni szeretnénk.
- Segít a vércukorszint szabályozásában: Alacsony glikémiás indexének és magas rosttartalmának köszönhetően szuper választás cukorbetegek számára. Lassan emeli meg a vércukor szintjét, mivel a gyomor lassan emészti meg. Ha cukorbetegséggel küzdesz, a körte jó kis édesség, válaszd bármikor, csak figyelj az elfogyasztott mennyiségre.
- Védi a szívet: A benne lévő rosttartalom és procyanid antioxidáns-tartalma miatt a körte csökkenti a rossz koleszterin szintjét, kihajtja az epesavat. Ez már önmagában is jót tesz a szívnek, ám rendszeres fogyasztása felére csökkentheti a stroke előfordulásának kockázatát.
- Jót tesz a szemnek: Rendszeres fogyasztásával sokat tehetsz a szemed egészségéért. A körte luteint és zeaxantint tartalmaz. Ezen anyagok pedig csökkentik a makula degeneráció kialakulásának esélyét. Az időskori vakság egyik oka ez a betegség, a körte pedig segít megakadályozni.
- Csökkentheti a daganatos betegségek kialakulását: A körte minden porcikája tele van értékes antioxidánsokkal, magas a C-vitamin- és a K-vitamin tartalma. A káros szabadgyökök ellen nagyon hatékonyan harcol, így hátráltatja a rák kialakulását.
- Segít a csontritkulás ellen: A körte tartalmaz bórt is, ami segít a kalcium és a magnézium hasznosításának szabályozásában. Ez a tulajdonsága elősegíti a csontképződést, és egyben akadályozza a csontritkulás kialakulását. Jót tesz az ízületeknek is.
Az eddigi kutatások azt bizonyították be, hogy a körte nem allergizál, vagyis fogyasztása nem vált ki semmilyen allergiás reakciót. Ennek is köszönhető, hogy csecsemők hozzátáplálásában is kiválóan alkalmazható gyümölcs.
Klasszikus körtebefőtt
Hozzávalók:
A cikk folytatódik, lapozz!