Szereted a körtét? Édes, zamatos gyümölcs, aminek nehéz ellenállni. Azon kívül azonban, hogy nagyon finom, számtalan olyan tulajdonsága van, amiért minden nap enned kéne. Íme, 6 olyan dolog, amiért a körte az ősz egyik legegészségesebb gyümölcse.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Egy átlagos körte úgy 175-180 gramm, ami 100-102 kalória és 25-27 gramm szénhidrátot tartalmaz. Gyakori fogyasztása fantasztikus hatással van az egészségedre. C-vitamint, K-vitamint, B6-vitamint, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, riboflavint, rezet és folsavat tartalmaz. Antioxidánsokban gazdag, flavonoidokat és karotinoidokat is rejt.
Lássuk mi mindenre jó a körte:
- Az egyik legjobb természetes salaktalanító: Magas a rosttartalma, ennek köszönhetően serkenti a bélműködést, támogatja az emésztést, és segít elkerülni a székrekedést. A rettegett vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is nagy szerepe van. Szervezetünkben salakanyagok rakódnak le, a körte pedig segít ezek eltávolításában. Méregtelenít, és mivel gyorsítja emésztésünket, akkor is jó hasznát vesszük, ha fogyni szeretnénk.
- Segít a vércukorszint szabályozásában: Alacsony glikémiás indexének és magas rosttartalmának köszönhetően szuper választás cukorbetegek számára. Lassan emeli meg a vércukor szintjét, mivel a gyomor lassan emészti meg. Ha cukorbetegséggel küzdesz, a körte jó kis édesség, válaszd bármikor, csak figyelj az elfogyasztott mennyiségre.
- Védi a szívet: A benne lévő rosttartalom és procyanid antioxidáns-tartalma miatt a körte csökkenti a rossz koleszterin szintjét, kihajtja az epesavat. Ez már önmagában is jót tesz a szívnek, ám rendszeres fogyasztása felére csökkentheti a stroke előfordulásának kockázatát.
- Jót tesz a szemnek: Rendszeres fogyasztásával sokat tehetsz a szemed egészségéért. A körte luteint és zeaxantint tartalmaz. Ezen anyagok pedig csökkentik a makula degeneráció kialakulásának esélyét. Az időskori vakság egyik oka ez a betegség, a körte pedig segít megakadályozni.
- Csökkentheti a daganatos betegségek kialakulását: A körte minden porcikája tele van értékes antioxidánsokkal, magas a C-vitamin- és a K-vitamin tartalma. A káros szabadgyökök ellen nagyon hatékonyan harcol, így hátráltatja a rák kialakulását.
- Segít a csontritkulás ellen: A körte tartalmaz bórt is, ami segít a kalcium és a magnézium hasznosításának szabályozásában. Ez a tulajdonsága elősegíti a csontképződést, és egyben akadályozza a csontritkulás kialakulását. Jót tesz az ízületeknek is.
Az eddigi kutatások azt bizonyították be, hogy a körte nem allergizál, vagyis fogyasztása nem vált ki semmilyen allergiás reakciót. Ennek is köszönhető, hogy csecsemők hozzátáplálásában is kiválóan alkalmazható gyümölcs.
Klasszikus körtebefőtt
Hozzávalók:
- 2 kg körte
- 1-2 citrom leve
- 50-70 dkg cukor (ízlés szerint)
- 5 rúd fahéj
- 2 rúd vanília (az egész rudakat vágd félbe)
Elkészítése:
A körtét hámozd meg, a magházakat távolítsd el és vágd a gyümölcsöket darabokra (negyedekbe vágva nagyon mutatós lesz). A frissen facsart citromlével locsold meg a körtét, hogy ne barnuljon be. Egy liter vízhez add hozzá a cukrot, és hagyd besűrűsödni kicsit, főzz szirupot. Ha már jó, tedd bele a körtéket, a fahéjrudakat. A vanília magjait kapard ki, és add a sziruphoz, dobd bele vanília héját is. Főzd együtt 10-15 percig. A sterilizált üvegekben oszd el a forró gyümölcsöket és a fahéjrudakat, a vaníliahéjakat vedd ki, arra nem lesz szükség. Öntsd a körtékre a levet, zárd le jól az üvegeket, majd állítsd őket a tetejükre néhány percre.
Vörösboros körte
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 db körte
- 2 dl vörösbor
- 2 evőkanál barna nádcukor
- 1 db fahéjrúd
- 1 db vaníliarúd
- néhány szegfűszeg
- késhegynyi őrölt szerecsendió
- 1 kezeletlen narancs héja
- 1 kezeletlen citrom héja
A borból, a narancs és a citrom levéből, a cukorból főzz szirupot, majd add hozzá a fahéjat, a vaníliarúd kikapart magjait, a szerecsendiót és a narancshéjat, valamint a citromhéjat is (vékonyan szeletelve, a fehér részek nélkül). A körtéket hámozd meg úgy, hogy a száraikat rajtuk hagyod. A körtéket helyezd a szirupba, és főzd addig, míg a körték megpuhulnak. Kiváló kiegészítője a vaníliafagylaltnak, bármilyen étcsokoládés süteménynek, sülteknek is.