6 ok, amiért minden nap egyél körtét + 2 isteni körtés recept

6 ok, amiért minden nap egyél körtét + 2 isteni körtés recept

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 6 ok, amiért minden nap egyél körtét + 2 isteni körtés recept

Szereted a körtét? Édes, zamatos gyümölcs, aminek nehéz ellenállni. Azon kívül azonban, hogy nagyon finom, számtalan olyan tulajdonsága van, amiért minden nap enned kéne. Íme, 6 olyan dolog, amiért a körte az ősz egyik legegészségesebb gyümölcse.

VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd

Egy átlagos körte úgy 175-180 gramm, ami 100-102 kalória és 25-27 gramm szénhidrátot tartalmaz. Gyakori fogyasztása fantasztikus hatással van az egészségedre. C-vitamint, K-vitamint, B6-vitamint, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, riboflavint, rezet és folsavat tartalmaz. Antioxidánsokban gazdag, flavonoidokat és karotinoidokat is rejt. 

Lássuk mi mindenre jó a körte:

  1. Az egyik legjobb természetes salaktalanító: Magas a rosttartalma, ennek köszönhetően serkenti a bélműködést, támogatja az emésztést, és segít elkerülni a székrekedést. A rettegett vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is nagy szerepe van. Szervezetünkben salakanyagok rakódnak le, a körte pedig segít ezek eltávolításában. Méregtelenít, és mivel gyorsítja emésztésünket, akkor is jó hasznát vesszük, ha fogyni szeretnénk.
  2. Segít a vércukorszint szabályozásában: Alacsony glikémiás indexének és magas rosttartalmának köszönhetően szuper választás cukorbetegek számára. Lassan emeli meg a vércukor szintjét, mivel a gyomor lassan emészti meg. Ha cukorbetegséggel küzdesz, a körte jó kis édesség, válaszd bármikor, csak figyelj az elfogyasztott mennyiségre.
  3. Védi a szívet: A benne lévő rosttartalom és procyanid antioxidáns-tartalma miatt a körte csökkenti a rossz koleszterin szintjét, kihajtja az epesavat. Ez már önmagában is jót tesz a szívnek, ám rendszeres fogyasztása felére csökkentheti a stroke előfordulásának kockázatát.
  4. Jót tesz a szemnek: Rendszeres fogyasztásával sokat tehetsz a szemed egészségéért. A körte luteint és zeaxantint tartalmaz. Ezen anyagok pedig csökkentik a makula degeneráció kialakulásának esélyét. Az időskori vakság egyik oka ez a betegség, a körte pedig segít megakadályozni. 
  5. Csökkentheti a daganatos betegségek kialakulását: A körte minden porcikája tele van értékes antioxidánsokkal, magas a C-vitamin- és a K-vitamin tartalma. A káros szabadgyökök ellen nagyon hatékonyan harcol, így hátráltatja a rák kialakulását.
  6. Segít a csontritkulás ellen: A körte tartalmaz bórt is, ami segít a kalcium és a magnézium hasznosításának szabályozásában. Ez a tulajdonsága elősegíti a csontképződést, és egyben akadályozza a csontritkulás kialakulását. Jót tesz az ízületeknek is.

Az eddigi kutatások azt bizonyították be, hogy a körte nem allergizál, vagyis fogyasztása nem vált ki semmilyen allergiás reakciót. Ennek is köszönhető, hogy csecsemők hozzátáplálásában is kiválóan alkalmazható gyümölcs.

AnaMOMarques/istockphoto.com

Klasszikus körtebefőtt

Hozzávalók:

  • 2 kg körte 
  • 1-2 citrom leve
  • 50-70 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 5 rúd fahéj
  • 2 rúd vanília (az egész rudakat vágd félbe)
fermate/istockphoto.com

Elkészítése:

A körtét hámozd meg, a magházakat távolítsd el és vágd a gyümölcsöket darabokra (negyedekbe vágva nagyon mutatós lesz). A frissen facsart citromlével locsold meg a körtét, hogy ne barnuljon be. Egy liter vízhez add hozzá a cukrot, és hagyd besűrűsödni kicsit, főzz szirupot. Ha már jó, tedd bele a körtéket, a fahéjrudakat. A vanília magjait kapard ki, és add a sziruphoz, dobd bele vanília héját is. Főzd együtt 10-15 percig. A sterilizált üvegekben oszd el a forró gyümölcsöket és a fahéjrudakat, a vaníliahéjakat vedd ki, arra nem lesz szükség. Öntsd a körtékre a levet, zárd le jól az üvegeket, majd állítsd őket a tetejükre néhány percre.

Vörösboros körte

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 db körte
  • 2 dl vörösbor
  • 2 evőkanál barna nádcukor
  • 1 db fahéjrúd
  • 1 db vaníliarúd
  • néhány szegfűszeg
  • késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 1 kezeletlen narancs héja
  • 1 kezeletlen citrom héja
Anna Makarenkova/istockphoto.com

A borból, a narancs és a citrom levéből, a cukorból főzz szirupot, majd add hozzá a fahéjat, a vaníliarúd kikapart magjait, a szerecsendiót és a narancshéjat, valamint a citromhéjat is (vékonyan szeletelve, a fehér részek nélkül). A körtéket hámozd meg úgy, hogy a száraikat rajtuk hagyod. A körtéket helyezd a szirupba, és főzd addig, míg a körték megpuhulnak. Kiváló kiegészítője a vaníliafagylaltnak, bármilyen étcsokoládés süteménynek, sülteknek is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!