Stílus / Haj

A korpásodás okai és kezelése – szakértői tippek

A korpásodás a hajszálak töredezettsége után talán az egyik leggyakoribb probléma, amivel sűrűn szembesülnünk kell. A kínos, és sajnos nagyon látványos korpásodás általában könnyen kezelhető, de komoly odafigyelést igényel.

Természetes folyamat

A korpásodás tulajdonképpen a hámsejtek leválása, cserélődése miatt alakul ki. Utóbbi egy teljesen természetes folyamat, testünk minden részére jellemző, hiszen a hámsejtjeink folyamatosan megújulnak.

Az egészséges fejbőr hámrétege megközelítőleg háromhetente cserélődik ki teljesen, ám mindez észrevétlen, nem hagy nyomot maga után.

Az ideális állapot egészen addig fennáll, amíg valamilyen okból kifolyólag meg nem változik a normális egyensúly.

Ha a leválási folyamat felgyorsul, vagy a faggyútermelés felborul, akkor megjelenik a korpásodás. Ilyenkor az elhalt hámsejtek összetapadnak, szemmel is könnyedén észrevehetővé válnak.

A korpásodás kialakulásának hátterében főként gyulladásos problémák, fertőzések, gombák állhatnak, de a gyakori hajmosás is kiváltó ok lehet.

Kétfajta korpásodás létezik

A korpásodás eltüntetését némileg megnehezíti, hogy két típust különíthetünk el egymástól, a száraz és a zsíros korpásodást.

Szerencsére a száraz korpásodás nem kóros, viszonylag könnyen kezelhető, egyetlen veszélye, hogy össze lehet keverni a pikkelysömörrel.


Tudtad? Ezt árulja el a hajad és a fejbőröd az egészségedről


Utóbbi a test egyéb területein is megjelenhet, nem csupán a fejbőrön. (Szűnni nem akaró, esetleg terjedő tünetek esetén feltétlenül ajánlatos felkeresni a bőrgyógyászunkat.) 

A zsíros korpásodás kezelése jóval bonyolultabb, s bár lehet kísérletezgetni az otthoni orvoslással, a szakemberrel történő konzultáció ebben az esetben sem árthat.

Olvastad már?  Nézz a hajadra és állapítsd meg, mi a gond! 5 dolog, amit a hajad elárul rólad

Sajnos a zsíros korpásodás jelentős problémája a fertőzésveszély, a gyulladás megjelenése már a legvégső eset, amikor fel kell keresnünk a bőrgyógyászunkat.

A zsíros korpa kezelése

A zsíros korpa pikkelyes, erőteljesen fehéres, és sajnos egyszerűen a zsíros haj, fejbőr hatására is kialakulhat.

A legkevésbé sem esztétikus jelenség súlyosbodhat, hiszen a fokozott faggyútermelésből eredő viszketés nagyon könnyen bakteriális fertőzést okozhat.

A vakarás során kialakuló mikrorepedések is elegendőek ahhoz, hogy a baktériumok, gombák bejussanak a fejbőrbe, és ott akár komoly fertőzéseket váltsanak ki. A gyulladással, sebesedő fejbőrrel már mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni, de a megelőzés az elsődleges.

A zsíros korpa kezelése során lényeges, hogy ne mossunk naponta hajat, mert ezzel kockáztatjuk a probléma súlyosbodását. Masszírozzunk szalicilsavat és ként tartalmazó olajat a fejbőrbe, továbbá használjunk kénes sampont. 

A száraz korpa kezelése

A száraz korpásodást a leválási folyamat gyorsulása befolyásolja, de a fejbőr zsírossága is közrejátszik a kialakulásban.

Mivel ilyenkor a faggyútermelés gyengébb, a leválás viszont gyorsabb, megjelennek a fehérlő, könnyednek tűnő hámsejtek-

Száraz korpa esetén nem csupán a hámsejtek szembeötlőek, árulkodóak, hanem a haj állapota is. A tincsek fénytelenné, szárazzá válnak, ráadásul a szálak könnyen szétnyílhatnak, töredezhetnek.

Amennyiben a száraz korpát másfél-két hónap után sem sikerül odafigyelő ápolással, gondos hidratálással, a hajmosás gyakoriságának csökkentésével, valamint fokozott B-vitamin fogyasztással háttérbe szorítani, szintén ajánlott konzultálunk először a fodrászunkkal, majd a bőrgyógyászunkkal.

Olvastad már?  6 természetes házi módszer, ha a száraz fejbőr már az őrületbe kerget

Mi okozhatja még a korpa megjelenését?

Bár alapvetően az egyensúly megbomlása váltja ki a korpásodást, sajnos olyan egyszerű tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában, mint az időjárás.

A száraz korpásodás főleg télen jelenik meg a benti meleg, száraz, és a kinti hideg, páradús ellentét hatására. A különbség hajunk számára óriási, olyannyira, hogy már a sapka elhagyása is kiválthatja a korpásodást.

Különösen veszélyes helyzetnek tesszük ki frizuránkat, ha nem maximálisan megszárított hajjal megyünk ki az utcára, ezért a hideg hónapokban mindenképpen ajánlatos az esti órákra időzíteni a hajmosást.

A teljesen száraznak ható tincsek sem bizonyulnak mindig valóban száraznak, a mosás során felpuhult fejbőr rendkívül könnyen megfázik, máris kialakulhat a korpásodás. 

Kúraszerű kezelés

Ha a korpásodás egyszer kialakult, jó eséllyel később is visszatér, ezért ajánlatos kúraszerűen elébe menni a problémának.

Két-háromhavonta érdemes a drogériákban, gyógyszertárakban beszerezhető termékeket használni, ugyanakkora időtartamon keresztül, mint amekkora szünetet tartottunk.

A természetesség hívei kipróbálhatják a hatékony teafaolajat is, ami egyébiránt minden fejbőrproblémára kiváló gyógyír. Három deciliter samponba tegyünk öt milliliter teafaolajat, majd minden alkalommal (ugyancsak kúraszerűen) ezzel mossunk hajat.

Fontos, hogy a használat előtt alaposan rázzuk fel a tubust, mert az olaj kiül a felszínre. Bár a teafaolajnak nem túl jó az illata, nagyon erős gyulladáscsökkentő hatással bír, így kiváló a korpásodással küzdők számára.