Stílus / Haj

A korpásodás 12 tuti biztos házi ellenszere, amit te is bevethetsz

Gyógynövények

Mint minden otthoni praktikában, a korpa elleni harcban is nagy segítségünk lehetnek a gyógynövények. Hatásos lehet a babérlevél, az aranypecsétfű és akár a rozmaring is, bár ez utóbbiból keveset érdemes csak használni. Forrázás után hagyjuk kihűlni a főzetet, majd öblítsük le vele a hajat.

A főzeteket először mindig csak egy kisebb területen próbáljuk ki és nézzük meg, hogy nem reagál e rosszul a fejbőr. Ha nincs semmi negatív tünet, akkor alkalmazzuk őket rendszeresen a biztos hatás kedvéért.

Szájvíz

Bár elsőre bizarrnak tűnhet, mégis kifejezetten hatásos lehet a szájvíz alkalmazása a korpa ellen. Van például olyan szájvíz a magyar piacon, amit korábban kifejezetten korpásodás elleni balzsamként ajánlottak, csak később váltott más felhasználásra.

Érdemes kipróbálni, hogy egy kevés szájvizet eloszlatunk a fejbőrön, hogy mindenhova jusson. Ha ügyesen csináljuk, még takaró sapkát sem kell húzni rá, hiszen nem igényel sok anyagot, ami lefolyhatna. Célszerű este bekenni ezzel a fejbőrt, majd reggel hajat mosni. A hatás nem marad el!

Téli korpa

Előfordul, hogy a fűtési szezon, a benti szárazabb levegő és a kinti hideg hatására hajunkon kopra jelenik meg. Ilyenkor lehet, hogy csak téli korpásodásról van szó, vagyis a fejbőrünk érzékenyen reagál a téli környezetre.

Olvastad már?  5+1 ok amiért nagyon is egészséges az élesztő

Ilyenkor váltsunk korpásodás elleni samponra, vagy alkalmazzuk a házi praktikák valamelyikét ugyanúgy, mintha állandó korpásodással kellene megküzdenünk. Minél előbb teszünk ellene, annál valószínűbb, hogy nem válik erősebbé és állandóvá!

Samponok hatóanyagai

Fontos lehet a megfelelő samponmárka is, de az is lehet, hogy az eddiginél olcsóbban is hozzájuthatunk a korpa hatékony ellenszeréhez. Ne a sampon nevét nézzük, inkább ellenőrizzük a hatóanyagokat.

Keressük a szelén-szulfidot és a cink-piritiont, és válasszunk olyan sampont, ami tartalmazza ezeket. Kátrány tartalmú samponok is hatásosak lehetnek, de ezeket inkább tartogassuk későbbre, ha az előbbiek esetleg nem bizonyulnak elég hatásosnak!

Samponok cseréje

Sajnos sokan tapasztalhattuk már, hogy hiába találunk egy hatékony sampont, néhány hónapos használat után már az is sokat veszít eredményességéből és a korpa végül ugyanúgy visszatér.

Gyakori jelenség, hogy a fejből hozzászokik a sampon hatóanyagához és már nem reagál rá megfelelően. Ilyenkor jobban tesszük, ha másik sampont keresünk, majd néhány hónap elteltével visszatérünk az előzőre. Így sikeresen visszahozhatjuk annak eredeti hatását!

Hajmosási praktikák

A korpa ellen hatékonynak bizonyult olajat, például a teafaolajat akár a samponba is tehetjük. Elég néhány csepp, és minden hajmosáskor jut a természetes fertőtlenítőszerből a fejbőrre. Hosszú távon nagyon hatásos és kényelmes megoldás lehet.

Olvastad már?  Minden idők legromantikusabb szerelmes levelei (plusz tippek, hogy megírd a sajátodat)

Ha azt tapasztaljuk, hogy a fejbőrön elkezdődik a korpásodás, akkor feleslegesen várunk arra, hogy az magától elmúlik. A legegyszerűbb, ha gyakrabban mosunk hajat és kísérletezünk a fenti lehetőségekkel!

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást