Egészség / Életmód

Megdöbbentő, mi csökkenti a koronavírus-vakcina hatékonyságát

Megdöbbentő, mi csökkenti a koronavírus-vakcina hatékonyságát

Hajlamosak vagyunk alulbecsülni a mentális egészségünk szerepét a fizikai egészségünkre való hatásban. Szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy a súlyos depresszió és az extrém mennyiségű stressz fizikailag is gyengíthet minket, ez pedig egy világjárvány idején korántsem elhanyagolható probléma.

A Pszichológiai Tudományok Egyesülete arra figyelmeztet: a stressz szervezetünkre gyakorolt hatása csökkentheti a koronavírus-vakcinák hatékonyságát. Ezzel pedig bezavarhat a nemzeti oltási tervekbe. (Már ahol van ilyen, Magyarországon ugyanis még mindig nem nyilvános, pontosan hogyan tervezik oltani a lakosságot).

A stressz mindenre – így az oltásra is – kihat

A probléma alapvetően az immunrendszer működésében lehet. Tudományos kutatások korábban már kimutatták, hogy a sok stressz, az extrém szorongás és a depresszió az immunrendszerre is hatással van, csökkenti a hatékonyságát, gyengíti a működését.

Ezért lehet az, hogy a mentális problémákkal küzdő emberek gyakrabban kapnak el fertőzéseket, és többet is betegek, noha semmilyen szervi bajuk nincs azokhoz képest, akik mentálisan egészségesek.

Az immunrendszer gyengülése pedig azzal is együtt jár, hogy a rá ható vakcinák, többek között a koronavírus-oltóanyagok is, kevésbé lesznek hatékonyak – írja a társaság a sajtóközleményében

A Perspectives on Psychological Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint rengeteg bizonyíték van arra, hogy az érzelmi stresszorok mennyire befolyásolják az immunrendszer működését. Az Ohio Állami Egyetem kutatása szerint a depresszió, a magány, a stressz csökkenti a vakcina hatékonyságát. Ez nemcsak a koronavírus esetében van így, hanem más oltóanyagoknál is.

Oldalak: 1 2

6 hozzászólás

 • Avatar
  Kéky Magnólia
  2021.02.04., 12:51

  Na, ez az “előre mosakodás” tipikus esete!!! Belehalt a beteg??? Biztosan frusztrált volt az oltástól!

  Válasz
  • Avatar
   Kis Péter
   2021.03.21., 23:19

   Valójában szerintem senki sem tud semmi biztosat . Vagy-vagy esete.Számos kibúvó lehet de egy biztos a vakcináért az állam valakiknek jó sokat fizet.-

   Válasz
  • Avatar
   Gakka
   2021.03.22., 01:14

   KÉKY MAGNÓLIA: Pontosan ez jutott eszembe, míg olvastam a cikket. Jó előre kilövik a lovat azok alól, akiknek nem használ majd. A kígyó ravaszsága.

   Válasz
  • Avatar
   Kerecseny Géza
   2021.04.27., 20:19

   Várható volt ez a magyarázkodás. A 26 ezer magyar ember már nem beszél erről soha többé. Lehet hogy az oltások következményeibe haltak bele ? Talán ezt soha sem fogjuk megtudni. De ne felejtsd aláírni hogy minden a saját felelősségedre, az erős média nyomásra történt.

   Válasz
 • Avatar
  Deim
  2021.04.27., 19:48

  Megdöbbentő, hogy közel 4 millió ember beoltása után önök még mindig az oltási tervet hiányolják! Vajon miért, tán csak nem ez a feladat?

  Válasz
 • Avatar
  Yamakawa
  2021.04.28., 13:59

  Akkor gyakorlatilag az emberek 98%-nál hatástalan marad. Ki nem stresszel?

  Válasz

Írj egy hozzászólást