Család / Életmód

Koronavírus: Így segíthet rajtad egy háziállat karantén idején

Koronavírus: Így segíthet rajtad egy háziállat karantén idején

Az Egyesült Államokban az állatmenhelyek forgalma megnőtt a koronavírus-járvány idején, ami azt jelenti, hogy egyre többen kezdenek rájönni: egy kisállat azért mégiscsak sokat segíthet az ember lelkivilágán. Egy kutya, egy macska, vagy igazából bármilyen állat közelsége még akkor is jól jöhet, ha nem egyedül zárkózol be, ha pedig nincs veled senki ezekben a hetekben, szó szerint még életet is menthet, ha van egy négy- vagy kétlábú barátod otthon. A szakértők azonban óvatosságra intenek: nem érdemes úgy beszerezni kisállatot, hogy nem gondolod át, a későbbiekben tudsz-e róla gondoskodni.

A koronavírus-járvány legnagyobb nyertesei, úgy tűnik, az állatmenhelyek – írja a Healthline. Az Egyesült Államokban nagyon megnőtt azoknak a száma, akik rájöttek: a karantén sokkal elviselhetőbb egy kisállattal a házban, és szerencsére a vásárlás helyett sokan inkább az örökbefogadás mellett döntenek.

Pszichológusok szerint egy kisállat sokat segíthet abban, hogy az ember ne érezze annyira magányosnak magát: feltétlen szeretetet nyújtanak, és csökkentik az egyedüllét érzését, főleg azoknál, akik egyedül kénytelenek kibekkelni ezt az időszakot.

A mentális egészség megőrzése ebben az időszakban kifejezetten nehéz feladat még azok számára is, akik nem magányosak, hiszen egy világjárvány extra stresszel jár, amit a mindennapokban nem érzünk.

Szakértők úgy gondolják, hogy egy kisállat a két legfontosabb fájdalompontunkon segíthet egy világjárvány idején: a szociális távolságtartás miatti izoláción enyhíthet, valamint csökkentheti a szorongást és az aggodalmat, ami ezzel a helyzettel jár.

Azon túl, hogy egy kisállat feltétel nélküli szeretetre képes, az is segít ebben az időszakban, hogy felelősséggel tartozunk egy másik lényért saját magunkon kívül. Vegyük a kutyát például: egy kicsit kiszakadunk a saját fejünkből, ha egy ebbel sétálnunk kell, etetnünk kell, fürdetnünk kell, ha úgy adódik, és nem csak magunkkal, hanem egy másik élőlénnyel is foglalkoznunk kell.

Mindez csökkentheti a depressziót és a magányosság érzését, és egyfajta hivatástudatot ad az embernek, ami nem engedi, hogy belesüllyedjünk az önsajnálatba és a tehetetlenségbe.

VadimVasenin/depositphotos.com

Arról nem is beszélve, hogy egy kutya például máshogy is segítheti a mentális és fizikai egészségünket: rákényszerít arra, hogy minden nap néhányszor sétáljunk, kimenjünk a szabadba, ami ugyan most nem a leginkább ajánlott tevékenység, mégis jólesik az ember lelkivilágának. Még akkor is, ha épp nincs ekkora világjárvány, a kutyatartás sokat segít a depressziótól és szorongástól szenvedők számára azért, mert kényszeríti őket, hogy kimozduljanak, és más emberekkel is interakcióba lépjenek. Ez lelkileg és testileg is segít még a legstresszesebb helyzetekben is.

Az állattartás egyfajta rutinnal is jár, ami megint csak segíthet feldolgozni az olyan stresszes helyzeteket, mint egy világjárvány miatt kialakult karantén.

Ez a rutin hozzájárul ahhoz, hogy a normális életünket folytassuk akkor is, ha a szabadidős tevékenységeink, és esetleg a munkánk is, megváltozik. Ez hozzájárul a stressz-szintünk csökkenéséhez, és ahhoz is, hogy sokkal hatékonyabban vezessük egy napunkat még akkor is, ha egyébként nincs más dolgunk, csak a kutyával vagy macskával törődni. 

Arról nem is beszélve, hogy még azoknak is, akik otthonról dolgoznak, jól jön, ha néha felállnak a gép vagy a telefon elől, és elmennek egyet sétálni, vagy megetetik a kutyát: egyébként is javasolt, hogy az ember ne töltsön túl sok időt ülve, mert a gerincnek és a mentális egészségnek sem tesz jót. Egy háziállat arra is rákényszeríthet, hogy néha igenis tartsunk egy kis szünetet a napi robot közben.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást