Korántsem olyan feddhetetlenek, mint hinnénk – Meglepő tények világhírű személyekről

Korántsem olyan feddhetetlenek, mint hinnénk – Meglepő tények világhírű személyekről

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Korántsem olyan feddhetetlenek, mint hinnénk – Meglepő tények világhírű személyekről

Világhír, elismertség, globális siker és társadalmi jótétemények. Vannak olyan hírességek, akiknek a közjóért és emberiségért véghez vitt jószolgálati cselekedeteit senki nem vitatja – ám ők sem voltak tökéletesek.

Anélkül, hogy elvitatnánk ezeknek az embereknek az érdemeit, megmutatjuk a gyarlóbb, negatívabb – és ezzel együtt emberibb – oldalukat is.

Walt Disney

Aki létrehozta Mickey egeret, mennyire lehet rossz ember? Nagyon is, mint kiderült. Bizonyos szempontból olyan volt, mint a Hófehérke gonosz mostohája.

Ahogy Neal Gabler írja a rajzfilmrendező életrajzában, masszív rasszizmus volt jellemző rá.

A vállalati meetingeken sokszor használt pejoratív jelzőket az afroamerikai származású gyerekekre, és a női esélyegyenlőséggel is volt problémája.

Létezik egy levél, amit Disney küldött egy Mary Ford nevű asszonynak, aki animátorként szeretett volna dolgozni.

Walt elutasította a hölgyet, mert szerinte a nők egyszerűen nem képesek helytállni bizonyos pozíciókban.

A levél saját szavai szerint: „A nők nem csinálnak semmilyen kreatív munkát… az ilyen jellegű munkakört teljes mértékben fiatal férfiak szokták végezni.

 

Winston Churchill

A politikusnak elévülhetetlen érdemei vannak a nácik elleni küzdelemben, másfelől azonban sokszor úgy nyilvánult meg és cselekedett, mint egy militarista háborúpárti.

Preferálta az önállóságra törekvő kis népek elnyomását, és szorgalmazta a kisebb-nagyobb hadviselést a „barbár népek” ellen.

Támogatta a mérgező gázok használatát a civilizálatlan törzsek ellen, és nyíltan elismerte, hogy gyűlöli az indiánokat.

Nem csoda, hogy Barack Obama nem akarta, hogy Churchillnek mellszobra legyen kiállítva a Fehér Házban.

 

Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhira a legtöbben a világ egyik legbékésebb embereként emlékeznek, de annak idején elég sok bonyodalmat okozott a brit uralkodóháznak.

Gandhi életrajzírója, Jad Adams szerint a spirituális vezető valójában meglehetősen szexfüggő volt.

A 38 évesen tett tisztasági fogadalmának a határait folyamatosan feszegette, és sokszor hált nála jóval fiatalabb nőkkel, többel is egyszerre.

Amikor a londoni parlament szobrot akart emelni Gandhi tiszteletére, a kormány megvétózta, mert életrajzi leírások szerint az emberjogi politikus női családtagokkal, férjezett asszonyokkal és a saját unokahúgával is együtt hált.

 

Kalkuttai Szent Teréz

Teréz anya neve egyet jelent az önzetlen szeretettel, segítőkészséggel és humanitárius szolgálattal.

Christopher Hitchens életrajzíró szerint az apácát önző érdekek vezérelték, és kevésbé fókuszált az emberek iránti jótékonykodásra, mint a vallása követőinek toborzására.

Senkinek nincs jogában a Nobel-békedíjas misszionárius nimbuszát lerombolni, de utólag kiderült, hogy elég vaskalapos véleménye volt a nők alapvető jogaiba tartozó abortusszal és fogamzásgátlással kapcsolatban, és bigottan fundamentalista keresztény nézeteket vallott.

 

Roald Dahl

Az angol regényírónak a gyerekek olyan kedves és családcentrikus könyveket köszönhetnek, mint a Charlie és a csokigyár, Matilda vagy A barátságos óriás.

Ám az író korántsem volt annyira gyerekbarát, ha más etnikumú gyerekekről volt szó.

Egy 1983-as interjújában azt nyilatkozta, hogy Hitler nem ok nélkül pécézte ki magának a zsidókat.

Hozzátette azt is, hogy ha van egy zsidó karakterű főhős a történetben, az már eleve provokálja az ellenségeskedést.

És ez az ember a világ egyik legkeresettebb gyerekkönyvírója – akinek ennél felelősségteljesebben kellene gondolkodnia és publikusan megnyilvánulnia a nézeteit illetően.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást