Otthon / Háztartás

7 konyhai trükk Marie Kondótól – Rendrakási praktikák

Marie Kondo neve az elmúlt években egybeforrt az otthonteremtés, a rendrakás és a rendszerezés művészetével. Aki kicsit is vonzódik a minimalista életmódhoz és a praktikus gondolkodáshoz, annak nem hiányozhat a polcáról Kondo Tiszta öröm című kötete. Ezúttal a rendrakás szakértőjének konyhai trükkjeiből szemezgettünk.

Tárolj mindet párhuzamosan

Mindegy, hogy a ruháidról, a konyhai eszközeidről vagy a hűtőszekrény tartalmáról van szó, mindig az a legjobb választás, ha praktikusan és párhuzamosan pakolunk.

Ez nemcsak megkönnyíti a dolgok használatát és elpakolását, hanem jóval nagyobb tér látszatát is kelti.

 

Szabadulj meg a lejárt szavatosságú holmiktól

Hajlamos vagy régi konzerveket őrizni otthon, hiszen az még biztosan jó lesz valamikor?

Esetleg elteszel minden fél csomag fűszert akkor is, ha már ezer éve nem használtad?

Időről időre fuss végig a szekrényed tartalmán és szabadulj meg a lejárt szavatosságú tasakoktól és konzervektől.

Hiába hiszed, hogy jól fog még jönni – ha egyszer olyan régóta áll a szekrényedben, hogy volt ideje lejárni, akkor nem fog hiányozni.

 

Dobd ki a műanyagszemetet

Sokszor nincs szívünk kidobni olyan műanyag holmikat, amelyekre valószínűleg soha nem lesz szükségünk.

Megmaradt, félig üres szójás flakon a legutóbbi sushi-rendelésből, maradék szalvéta, esetleg műanyag evőeszköz?

Mindenkinél akad néhány ilyen a szekrényben és a következő rendeléskor egy újabb darabbal növekszik.

Vagy keressük meg a lehetőséget arra, hogy elhasználjuk, vagy ajánljuk fel valakinek, de ha hónapokig nem tudunk megválni tőlük, akkor öntsük ki a tartalmukat, öblítsük el, és irány a szelektív kuka.

 

Csak egyfajta ételtartót használj

Az évek során hajlamosak vagyunk újabb és újabb ételtárolókat vásárolni, hiszen a régiek elhasználódtak, kölcsön adtuk valakinek vagy ottfelejtettük valahol.

Egy idő után merő káosz a dobozgyűjteményünk, semmi nem passzol semmihez és a tárolásuk is jóval nehezebb.

Ügyeljünk rá, hogy mindig ugyanazt az egy fajta ételtárolót vásároljuk, így nemcsak praktikusan tudjuk majd egymásra rakodni a dobozokat a hűtőben és a konyhaszekrényben, de a tetők is passzolni fognak mindenre.

 

Szabadulj meg a címkéktől

Úgy érzed, zűrösen néz ki a fűszertartó szekrényed?

Nem lehet, hogy azért, mert mindegyik dobozon és üvegcsén más színű és formájú cetlik vannak?

Az egymás mellett sorakozó tárolók így mindenképpen zavaros összhatást keltenek majd, ezért első lépésként szabadulj meg az ezerféle matricától és szerezz egyformákat.

Olvastad már?  Így rendeztem be az őszi gardróbomat - Sokkal jobb szetteket tudok összeválogatni!

Ha a teljes harmóniára törekszel, akkor próbáld egységesíteni a tárolóidat is.

 

Ürítsd ki az edényszárítódat

Te is hajlamos vagy a mosogatóból egyből az edényszárítóba pakolni és aztán mindent ottfelejteni hosszú napokra?

A legjobb az lenne, ha egyáltalán nem lenne otthon edényszárító, hanem mosogatás után egyszerűen eltörölgetnél és elpakolnál mindent a helyére.

Egy edényektől roskadozó csöpögtetőtálca biztosan nem nyújt rendezett látványt, arról nem is beszélve, hogy egy idő után már automatikusan oda nyúlsz majd, ha egy tányérra vagy pohárra van szükséged, és ettől a körforgástól nehéz megszabadulni.

Egyszerűen szoktasd rá magad, hogy azonnal eltörölgetsz és elpakolsz magad után.

 

Törölgesd le a mosogatót és környékét

Kevés kellemetlenebb látvány van, mint a csaptelepre és a mosogatótálcára száradt vízkő, ezt pedig egyetlen módon tudod megelőzni – ha mindig kéznél van egy rongy, amellyel mosogatás után letörölgeted a mosogatót és környékét.

Egy idő után rutinnál válik majd a mozdulat, de annál látványosabb a végeredmény: csillogó csap és mosogató.

Hidd el, sokkal könnyebb lesz így, mint utólag levakarni őket.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást