Ha arról van szó, hogy az otthonunk mely részeit érdemes a leggyakrabban kitakarítani, akkor a konyha minden kétséget kizáróan köztük van. Hiszen még ha nem is mindannyian főzünk nap mint nap, jellemzően sok időt töltünk itt az ételeink elkészítésével, megmelegítésével, kávézással, sütéssel vagy éppen evéssel. Így vitathatatlan, hogy érdemes rendszeresen takarítanunk, aminek bizony a konyhabútor is része kell, hogy legyen.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Sokan természetesnek vesszük, hogy nap mint nap letöröljük a konyhaasztalt, elmosogassunk, eltüntessük a nagyobb zsírfoltokat és lerakódásokat, ha pedig előbb nem tűnik indokoltnak, nagyjából hetente felmossunk. Na de mi a helyzet a konyha többi részével, például a konyhabútorral? Bár kevésbé tűnhet lényegesnek, mégis fontos, hogy rendszeresen megtisztítsd, ugyanis hamar összegyűlhetnek rajta a különféle szennyeződések.
Milyen gyakran van szükség az alapos kitakarítására?
A konyhabútorokat kitakarítani nem tartozik a legegyszerűbb és gyors konyhai műveletek közé, de nagyon is szükségszerű, és ha túlesel rajta, akkor jobban is fog esni a használata. Egy alapos tisztítással ugyanis akár újszerűnek is tűnhet, de mindenképpen higiénikusabb lesz a használata a továbbiakban. Hogy milyen gyakran érdemes rászánnod az idődet, az leginkább attól függ, hogy milyen gyakran főzöl és sütsz. Ha heti több alkalommal, vagy akár minden nap, akkor 3-6 havonta érdemes kitakarítanod, ha viszont nem tartod magad konyhatündérnek, évente is elegendő lehet.
Hogyan csináld?
Az első és legfontosabb lépés minden esetben az, hogy teljesen üres legyen a konyhabútor, vagyis minden szekrényét és fiókját is ürítsd ki, illetve a munkalapokat is pakold le. A konyhaszekrény szinte mágnesként vonzza a port. Mielőtt nekilátnál az alaposabb takarításnak, érdemes bevetned egy porszívót, és fentről lefelé haladva, a belső részeit is beleértve alapjaiban véve kitisztítanod.
Ha megszabadultál a poros felületektől, keverj össze néhány csepp mosogatószert pár csepp vízzel egy spray palackban. Ezután vegyél elő egy tiszta mikroszálas törlőkendőt, permetezz rá a keverékből, és törölgesd át alaposan a konyhabútor belsejét. Ha a felületek vízállóak, akkor egyből azokra is fújhatod a tisztítószert. Ha úgy látod, hogy a konyhabútor minden részét alaposan kitisztítottad, töröld át egy tiszta, nedves ronggyal is. Addig hagyd nyitva az összes szekrényajtót és fiókot, amíg ki nem száradnak.
A cikk folytatódik, lapozz!