Az október végi óraállítás miatt ismét korábban kezdődnek az esték, egyre hosszabbak és hidegebbek lesznek az éjszakák. Ideje átváltani medve üzemmódba. Az esti tévézést vagy olvasgatást mi más tehetné még kellemesebbé, mint a nassolás? Na jó, egy valami talán mégis: az egészséges nassolás.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/5 Zöldég chips
Zöldségekből készülhet a legfinomabb és legegészségesebb ropogtatni való. Feltéve, ha betartunk néhány egyszerű szabályt. A vega chipshez felhasználható répa karalábé, kelkáposzta, cékla, édesburgonya, petrezselyem és minden más egészséges alapanyag. Ha a növények leveleit használjuk fel (pl. karalábé levél, kelkáposzta), azt külön süssük vagy hamarabb szedjük ki a tepsiből, mert sütésükhöz kevesebb idő is elegendő.
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk és megszárítjuk. A kelkáposzta leveleit egyszerűen összetépkedjük, a vastag ereket kivágjuk. Egy evőkanál olajat egy tálba öntünk és jól összerázzuk benne a zöldségeket. Sózni ilyenkor még tilos.
Nagyon vékonyra szeletelve vagy zöldséghámozóval csíkokra szedve egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a zöldségeket úgy, hogy ne legyenek egymás tetején. 140 fokon kb. 30-40 percig kell sütni, de érdemes nézegetni, nehogy túlsüljön.
Ha kész, kiszedjük egy tálba. Letakarni nem szabad, mert megpuhul. Amikor kissé kihűlt, jöhet a só, valamint a provance, jókedv, afrikai, kínai vagy bármilyen más fűszerkeverék.
A répa az egyik olyan zöldség, amelyből főzve vagy sütve több béta karotin szabadul fel, mintha nyersen rágcsálnánk. Vízben és vízben nem oldódó rosttartalma jelentős, így kedvező hatással van az emésztésre. Sütésekor azonban szem előtt kell tartanunk, hogy a sárgarépa 80 százaléka víz, amely nagy része a sütőben elpárolog.
Elkészítés:
A répát megpucoljuk és nagyjából egyforma vastagságú, körülbelül 1-2 centiméteres hasábokra vágjuk. Meghempergetjük olívaolajon, megszórjuk oregánóval és 180 fokos sütőben ropogósra sütjük. Ha kész, szórjunk rá pirított szezámmagot és egy kevés sót.
A gyümölcsös jégkása alapvetően a nyár slágere lehetne.
De mivel gyümölcsöket az év bármely időszakában vásárolhatunk (ha másként nem, akkor fagyasztva) és egy kis fagyos nyalánksághoz a hidegebb hónapokban is megjöhet a kedvünk, íme, egy egyszerű recept.
Elkészítés:
Epret, mangót, barackot, banánt, szilvát egy műanyag edényben fagyasszunk két órán keresztül, majd tegyük egy turmixgépbe. Öntsünk hozzá annyi cukormentes gyümölcslevet, ami éppen ellepi. Majd turmixoljuk össze és kész is a hozzáadott cukor nélküli gyümölcsös kása.
Az alma színes, változatos és tucatnyi íze lehet, függően a fajtájától. Idared, jonatán, gála, watson vagy starking, mindnek csodás íze van nyersen is és sütve is.
A rózsafélék családjába tartozó ropogós gyümölcsből körülbelül 55 féle létezik világszerte, de mi magyarok tudjuk jól, hogy a téli kuckózós esték hangulata, a közeledő karácsony gondolata képes a legjobban felidézni az alma és a fahéj szoros barátságát.
Elkészítés:
A megmosott, kimagozott almákat szeleteljük fel vékonyan, majd tepsibe fektetve sorakoztassuk fel őket. Szórjuk meg a tetejüket fahéjjal és süssük addig, amíg kicsit barnásak lesznek, és a szélei is felpöndörödnek. Ha kész, azonnal fogyasztható.
A sovány tehéntúró 100 grammja mindössze 120 kalóriát tartalmaz, így ez biztosan nem fogja felborítani a gondosan betartott diétát. Ha mégis aggódni kezdenél emiatt, akkor a hozzávalókért ne autóval, hanem inkább gyalog indulj el a boltba, ekkora mennyiség ugyanis egy húsz perces sétával könnyedén ledolgozható.
Elkészítés:
A narancsokat kis kockára vágjuk egy tányéron. A gyümölcs kiengedett levét a túróhoz öntjük és botmixerrel pépesítjuk. Fél csomag vaníliás cukrot teszünk hozza, végül egy kanállal belekeverjük a felkockázott gyümölcshúst.
Két perc alatt kész, sőt akár előre is elkészíthető. Így csak ki kell szaladni érte a hűtőhöz, majd gyorsan visszabújni a takaró alá, mielőtt a kedvenc sorozatunk főcíme a végére ér.