Ki ne vágyna arra, hogy néha kényeztesse magát egy kis finomsággal? Az ilyen pillanatokban az az igazi kérdés, hogy milyen ínycsiklandó falatokkal kedveskedünk magunknak. A következő 7 recepttel te is könnyedén összeállíthatsz néhány egészséges nassolnivalót, legyen szó akár édes akár sós ízekről.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/7 Aszalt paradicsomos-parmezános keksz
Ez az aszalt paradicsomos-parmezános keksz olyan ínycsiklandó, hogy alig várjuk majd, hogy újra és újra elkészíthessük. Garantált, hogy pillanatok alatt elfogy majd.
Hozzávalók:
100 g vaj (felkockázva)
50 g parmezán sajt
150 g teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
1 db tojás
5 dkg szárított paradicsom
2 ek bazsalikom (felaprítva)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
1 kk sütőpor
2 ek víz
Elkészítés: A parmezánt lereszeljük, az aszalt paradicsomot és a bazsalikom leveleit felaprítjuk. Robotgépben a hozzávalókat összedolgozzuk. Fél órára hűtőbe tesszük pihenni. A tésztát diónyi darabokra osztjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és ujjunkkal szétnyomkodjuk 0,4 cm vékony korongokká. 170 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 15 perc alatt megsütjük.
Ha szeretjük a ropogós snackeket és szeretnénk valami egészségeset, akkor ezt a receptet imádni fogjuk. Készítsük el otthon könnyen és egyszerűen a saját egészséges zöldségchipsünket. Válogassunk friss zöldségeket, süssük őket ropogósra, és élvezzük az egészséges nassolás örömét.
Hozzávalók:
2db cékla
2db sárgarépa
1db zeller
só
színes bors
olívaolaj
Elkészítés: A céklát, sárgarépát és a zellert megtisztítjuk, majd zöldséghámozóval vékony szeleteket vágunk belőlük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és ebbe rakjuk egymás mellé a szeleteket. Színes bors és só keverékével vékonyan megszórjuk a zöldségeket, és egy kis olívaolajjal kissé meglocsoljuk. A legjobb, ha olajsprayt használunk, így egyenletesen, kis mennyiségben kap az olajból, és nem áztatja a chipsünket. Légkeveréses sütőben, magas hőfokon (kb. 220 °C), maximum 5 percig sütjük. (Érdemes közben ránézni, minden sütőnél ki kell tapasztalni a megfelelő hőfokot). Amikor kisült a chipszünk, egy tálba halmozva kínáljuk.
Olcsó és egészséges kis nassolnivaló a főtt csicserivel készülő fűszeres csemege, ami tele van fehérjével, rosttal, vegán és mindenmentes, a fűszerezése személyre szabható, és könnyedén magunkkal vihetjük útravalónak egy üvegbe vagy dobozba zárva.
Hozzávalók:
1 konzerv (400 g) főtt csicseriborsó
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanálnyi citromlé
1 teáskanál garam masala, de használhatunk curryt, őrölt koriandert, pirospaprikát, római
köményt vagy bármilyen fűszerkeveréket, amit szeretünk
só
Elkészítés: A csicseriborsót leszűrjük, leöblítjük, hagyjuk lecsöpögni, majd egy tálba téve hozzáadjuk az olívaolajat, a citromlevet és a fűszert, sózzuk, és alaposan összeforgatjuk. Tepsibe öntjük, elegyengetjük, hogy ne nagyon érjenek össze, és 180 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 15 percig sütjük. Egy spatulával alaposan összeforgatjuk, majd visszatoljuk a sütőbe még 15-20 percre, amíg pirulni kezd és ropogósra sül. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd üvegbe vagy dobozba téve tároljuk.
Kívül ropogós, belül puha, illatos és nagyon jól variálható ez az egészséges zabkeksz, nemcsak nassoláshoz tökéletes, de akár gyors reggelinek is megállja a helyét szaladós napokon.
Hozzávalók:
2 nagyobb érett banán
2 pohár (4 dl) zabpehely
4 evőkanál mogyoróvaj
2 evőkanál juharszirup
1 teáskanál vanília-kivonat
maréknyi mazsola vagy aszalt áfonya
Elkészítés: A banánt meghámozzuk, egy tálba tördeljük, villával vagy krumplinyomóval krémesre összetördeljük. Hozzáadjuk mogyoróvajat, a juharszirupot és a vaníliát, simára keverjük, majd a zabpelyhet és a mazsolát is hozzáadva összeforgatjuk.
A masszából fagyiskanállal kupacokat halmozunk egy sütőpapírral fedett tepsire, ujjbeggyel kicsit lenyomkodjuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, hogy kívül jó ropogósak legyenek.
Ez az ízletes sült zabkása gazdag csokoládéízével a híres brownie-ra emlékeztet. Az elfogyasztása után azonban jobban érezheted magad, mert nem csak üres kalóriákat vittél be, hanem éppen ellenkezőleg - sok-sok tápanyagot, úgy, hogy közben teljesen brownie íze van a sütinek. A sült brownie zabkása egész alacsony kalóriatartalmú és alacsony zsírtartalmú, de sokkal jobban telít, mint az eredeti verzió.
Hozzávalók:
1 csésze zabpehely
1 csésze tej
4 ek kókuszliszt (vagy választásod szerinti liszt)
2 ek kakaópor
2 ek méz
étcsoki chips (opcionális)
Elkészítés: Keverjük össze alaposan az összes hozzávalót, és osszuk el a keveréket két szufléformába (ramekinbe) vagy kisebb hőálló tálba. Szórjuk meg egy kevés étcsokoládé darabbal a tetejét, majd süssük 15-20 percig 160 fokon, amíg megszilárdul.
Egyszerű, egészséges tejes rizspuding leplezetlen egzotikus ízvilággal. Próbáljuk ki desszertként, reggeliként, édes főételként, vagy ízletes és tápláló uzsonnaként. Ha unjuk már a klasszikus tejberizst, akkor biztosan örülni fogunk ennek a mangós vaníliás kombinációnak.
Hozzávalók:
1 csésze barna, vagy másféle rizs
3 csésze mandula/kókusz/tehéntej
2-3 ek méz (vagy sztívia ízlés szerint)
1 vaníliarúd
2 mangó
pirított kókusz (opcionális)
Elkészítés: Öntsük fel a rizst tejjel egy edényben, és főzzük puhára (kb. 15 perc). Ha kész a rizs, keverjük hozzá a mézet és a vaníliarúdból a magokat. A mangót hámozás után vagy pürévé turmixoljuk, vagy apróra vágjuk. Keverjük hozzá a mangót a rizshez, a tetejét pedig megszórhatjuk pirított kókuszreszelékkel is.
Sajttortát reggelire? Ezzel a recepttel ez a pimasz kis ötlet valósággá válhat, és ráadásul mindenféle lelkifurdalás nélkül. Mentsük el ezt a finom, fitt és egyszerű egészséges, sütés nélküli málnás sajttorta receptet - reggelire vagy desszertként is tökéletes. Magas fehérjetartalmú, 15 perc alatt kész, és jól el is telít.
Hozzávalók:
100 g pekándió/dió
1 ek méz
1/2 tk fahéj
600 g natúr, alacsony zsírtartalmú görög joghurt (lágy túró)
1 tk méz vagy xilit
1 tk vanília kivonat
2 csésze (250g) málna
Elkészítés: Egy konyhai robotgépben keverjük össze a diót egy evőkanál mézzel és fahéjjal. Osszuk el a kapott omlós tésztát, és nyomkodjuk 4 üvegpohár vagy tálka aljára. Egy tálban keverjük össze a joghurtot (vagy puha túrót) 4 evőkanál mézzel és vanília kivonattal. A még lágyabb íz érdekében a tölteléket hosszan, jó habosra verjük fel. A tölteléket egyenlő arányban kanalazzuk rá az elkészített tésztákra. Egy kisebb edényben keverjük össze a málnát 2 evőkanál vízzel, és főzzük puhára. Hagyjuk picit lehűlni a málnát, majd öntsük a sajttorta tetejére. A sajttortát azonnal tálalhatjuk is, vagy néhány órán át hagyhatjuk a hűtőben állni.