Otthon / Dekor

Így növeld meg a kicsi alapterületet: fantasztikus galériás megoldások

Extra tér a konyha fölött

A hatalmas belmagasság lehetővé teszi, hogy extra területet nyerjetek az otthonotokban, köszönhetően a galériás megoldásoknak. A plusz teret a legtöbb tervező a konyha fölé tervezi, mégpedig azért, hogy a nappali továbbra is hatalmasnak tűnjön, ezen a területen lehetőség szerint ne kelljen korlátozni az egyébként végtelennek tűnő belmagasságot.

Hálófülke az emeleten

Ami működik nagyban, az egész hálószobát tekintve, az természetesen kicsiben is beváltja a hozzá fűzött reményeket. Nem véletlenül olyan népszerűek azok a gyermekszobába illő bútorok, amiknek a felső része ágy, alsó része tanulósarok: a praktikus helyspórolási lehetőség akkor is megállja a helyét, ha galériaként alkotjátok meg a hálófülkét.

Tanulósarok a galériában

Talán az alváshoz passzolnak igazán jól a galériák: a pihenéshez nem szükséges nagy belmagasság. Azonban időnként annyira kicsi az alapterület, hogy nem férne el kényelmesen az ágy, főleg nem egy franciaágy. Ilyenkor szóba kerülhetnek az alternatív megoldások, úgy, mint a különböző tárolók, miniatűr könyvtárak, olvasósarkok, de akár a tanulósarok is helyet kaphat a kisméretű galériában. 

Iroda kilátással

A legtöbbször az otthoni irodák egy eldugott sarokba kerülnek, de legalábbis ritkán van rá lehetőség, hogy kényelmesen, ablak előtt ülve tudjuk végezni a feladatainkat. Galériás megoldás esetén sem kell feltétlenül fal elé ülnöd, ezek a kialakítások gyakran lehetővé teszik, hogy belásd a teret az íróasztalodtól.

Üvegpadló a mennyezeten

Sokszor nem is annyira az extra hely, mint a dizájn miatt választják a tervezők a galériás megoldásokat, de azért a legtöbbször igyekeznek praktikumot csempészni a kiadások mögé. Ez a galéria úgy biztosít extra helyet, hogy a lépésálló üvegből készült alap átengedi a fényt – így a végeredmény még modernebb és különlegesebb.

A cikk folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

Félgaléria

Nem csupán teljes, hanem félgalériás megoldások is léteznek, ezekre ugyancsak érdemes gondolnotok a kialakítás során. Gyakran praktikusabbak és olcsóbbak is, mint a klasszikus változatok, időnként pedig jóval mutatósabbak is tudnak lenni, például akkor, ha egy nagyon sikkes lépcsővel bolondítjátok meg az összképet.

Erkélyszerű kialakítás

Az erkélyszerű kialakításnak megvan az az óriási előnye, hogy sokkal szellősebb, átláthatóbb lesz a végeredmény, ezáltal kevésbé méretes galériás otthonokban is ideális választás lehet. Érdemes a lépcsőt a fal mellett, vagy a falhoz közel vezetni, hogy a lehető legkevesebb helyet foglalja, valamint sok átlátható, adott esetben áttetsző anyagot használni.

Világos színek és üvegpanelek

Az üveg a lehető legjobb választás, ha úgy szeretnél valamit elválasztani, hogy nem töröd meg a teret. Galériás kialakítás esetében természetesen elkerülhetetlen, hogy korlát kerüljön a magaslatokra, azonban ezek gyakran túl sok fényt elvesznek a helyiségektől, nem is beszélve az optikai térszűkülésről. Ezt kiküszöbölendő remek alternatívákat jelentenek az üvegpanelek, amik nem szűkítik a teret, ellenben a fényt garantáltan átengedik.

Alsó szinttel összekötve

Lépcsőfelújítás során érdemes gondolni a galériás kialakításra. Ezzel az egyszerű módszerrel rendkívüli mértékben megnyithatjátok a teret és sokkal világosabbá, modernebbé tehetitek az otthonotokat. 

Mint egy új lakrész

A galériáktól sokan éppen azért zárkóznak el, amiért mások imádják őket: megnyitják a teret, csökkentik az intimitást. Azonban a zártabb panelek segítenek praktikussá tenni ezeket a helyiségeket sőt, arra is van mód, hogy szinte egy elválasztható, különálló lakrészként funkcionáljon a galéria. Ebben az esetben érdemes a felső szintet tolóajtókkal és ablakokkal elválasztani, így szükség esetén ismét nyitottabbá tehető a helyiség.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást