Otthon / Háztartás

Kipróbáltuk a gőztisztítót csempén, sütőben, vízkövön: megéri-e beruházni rá?

Technikai részletek

Mivel nem volt összehasonlítási alapom, ezért vásárláskor most nem annyira a műszaki szempontok, mint az ár volt a döntő szempont.

Végül egy internetes áruházból választottam gőztisztítót, valamivel kevesebb, mint 10 ezer forintért.

A gép 1200 W-tal működik, a tartálya aránylag kicsi, nagyjából másfél-két deciliter vizet lehet bele tölteni, de ez nem is baj, mert olyan 40-50 perc fújkálásig ez kitart, és maga a gép is még viszonylag könnyen megtartható akár fél kézzel is.

A tisztítóhoz különböző fejeket adtak, ez viszont szerintem mindenkinél legyen majd szempont: a kefés henger nélkül mit sem érne az egész, és a kis, nehezen hozzáférhető helyek tisztítására mellékelt fújóka is nagyon hasznos.

Használat előtt

Mielőtt bárki hozzáfog a gőztisztítós nagytakarításnak, szólok, hogy a biztonsági utasításokat tényleg nem árt komolyan venni. Fantasztikus, hogy vegyszerek nélkül dolgozhatunk, de a forró gőz valóban nagyon forró.

Ne kapkodj, ne legyél figyelmetlen, és eszedbe se jusson újratölteni a tartályt, amíg nem hűlt ki, mert a hirtelen felmelegedő víz gejzírként fog visszacsapni.

Nekem sikerült egy kicsit meg is égetnem a lábamat, de azt hiszem, ha az ember tudomásul veszi, hogy most valóban forró gőzzel – és persze felforrósodó tisztítóeszközzel – dolgozik, és ennek megfelelően óvatos, akkor az ilyen balesetek elkerülhetőek.

Kisgyerek, kisállat semmi esetre se legyen a közelben takarításkor!

Az első próba: tűzhely

Összeszerelés után elsőként a tűzhelyen és a sütőn próbáltam ki a gőztisztítót. Az eredmény nálam tízből tíz pontot kapott, a kefével is ellátott fejjel tényleg minimális súrolással töröltem le olyan zsírfoltokat, amiket máskor percekig suvickolok.

A kis fúvófejjel sikerült bejuttatnom a gőzt a sütő ajtaja és a fogantyúja közé, ahol gyakorlatilag lehetetlen takarítani, mert semmi nem fér be. A gőz hatására egy pillanat alatt kifolyt a lerakódott zsír, amit aztán már egyszerűen csak letöröltem, és ugyanez volt a sütővel is.

Az első próbát a gőztisztító akadály nélkül vette, még felül is múlta az elvárásaimat.

Második próba: csempe

A tűzhely mögötti csempe takarítását utálom a legjobban az összes házimunka közül.

Nehezen hozzáférhető, én meg amúgy sem vagyok az az erőművész alkat, szóval általában csak elkeseredetten vakargatom egyesével a zsírcseppeket, majd teljesen kifulladva feladom az egészet.

A gőztisztítóval azonban tényleg csak egy kicsit kellett megdörzsölnöm, és a foltok el is tűntek. Azt hiszem, ez volt az egész takarítás legboldogabb pillanata.

A fürdőszobai csempét is átfújtam az egyik nagyobb fejjel, de itt igazából nem éreztem lényeges különbséget, kicsit talán fényesebb lett, de az eredmény nem szebb, mintha csempetisztítóval dolgoztam volna.

Harmadik próba: vízkő

A vízkő kérdésben kicsit szkeptikus voltam. Több helyen is azt olvastam a neten, hogy működik, de nehéz volt elképzelnem, hogy a vízkövet, ami ugye vízből van, én majd gőzzel tüntetem el, ami ugye szintén vízből van.

A kád oldalán pettyező foltokkal, illetve a sárgás elszíneződésekkel tényleg egyáltalán semmit nem is csinált a forró gőz, bármelyik fejjel is próbálkoztam.

A csap alatt azonban egy rossz tömítés miatt egy folton egészen vastag vízkőréteg volt, amit már nagyon régen nem tudtam levakarni semmivel. Meglepetésemre ezt a gőztisztító azonnal lekapta, valószínűleg azért, mert itt volt mi alá behatolni a gőznek.

Kanapé

Tulajdonképpen emiatt vettem meg az egész készüléket. A kárpittisztításhoz a gőztisztító fejére egy kis szövetet kell húzni – ez amúgy mosógépben mosható – és ezzel átsimogatni a huzatot. Ehhez mondjuk jobb lett volna egy nagyobb fej, de végül is kéthetente azért így is ki lehet bírni.

A világos huzaton az évek során már lett egy-két kisebb folt, ezeken a gőztisztító nálam nem segített, a szövet illata viszont határozottan frissebb lett, és a tisztítófejre húzott fehér huzatot elnézve pedig azért valószínűleg némi szennyeződést is kiszedhetett belőle.

Csoda itt nem történt, de az átgőzölt kanapé azért még mindig jobb lett, mint tisztítás előtt volt.

Megéri-e?

Kizárólag a szövettisztítás miatt szerintem nem éri meg gőztisztítót vásárolni, mert bár az eredmény nem rossz, azért nem is elégít ki minden igényt.

A vízkővel szintén nem tudott maradéktalanul elbánni, és mivel szerintem a cseppszerű lerakódás azért jóval gyakoribb, mint a vastag vízkőréteg, szerintem az ilyen esetekre sem éri meg gőztisztítót tartani.

A konyhában nyújtott teljesítményéért, és azért, mert vegyszer nélkül fertőtlenít, mégis úgy gondolom, megéri befektetni egy gőztisztítóba, főleg, ha szeretünk sütni-főzni. A próbanap után, ha visszamehetnék az időbe, én ismét megvenném a gőztisztítómat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást