A kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, ezért sokan megszokásból fogyasztjuk, míg mások különféle diéták miatt szinte teljesen ki is zárják az étrendjükből. Ha viszont beleharapsz egy szelet igazi, minőségi alapanyagokból készült, gondosan sütött kézműves kenyérbe, az már egészen más élmény. Aligha akarod majd mellőzni a mindennapjaidból, sőt nem egyszerű rutin, hanem öröm lesz fogyasztani.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Pontosan ilyenek azok a kenyerek, pékáruk és egyéb finomságok is, amelyeket Budapesten a Három Tarka Macska Kézműves Pékség üzleteiben kínálnak. A tulajdonos, Márton Dávid Franciaországban töltött gyermekkorában teljesen természetesnek vette, hogy mindenhol kaphat jó, minőségi kenyeret, néhány éve pedig a magyarországi vásárlóknak is elhozta azokat az értékeket, amelyekről a francia pékségek messze földön híresek.
Hogyan telt a gyermekkorod Franciaországban, ahol megannyi fantasztikus pékség található?
Gyermekkoromban Franciaország bármelyik részén is laktunk épp, az magától értetődő volt, hogy biztosan találunk jó pékséget a környéken. Miután több helyen is éltünk az országon belül, lehetőségem volt megismerni a különböző régiók ételeit és így az egyes területeken kedvelt kenyereket is.
Az egyik meghatározó emlékem a pékségekkel kapcsolatban az, amikor az osztályfőnökünk egyszer elvitt minket egy pékműhelybe, ahol lehetőségünk volt eltölteni egy kis időt a pékekkel és picit beleláthattunk a munkafolyamatokba. A mai napig emlékszem arra, hogy milyen nagy szenvedéllyel dolgoztak, nagyon megragadtak bennem az apró részletek: ahogyan a pék hozzáért a még lágy tésztához vagy ahogyan figyelte a kemencében barnuló gyönyörű cipót.
Minek hatására döntöttél úgy, hogy idehaza megnyitod a saját kézműves pékségedet?
Valójában mindenről a feleségem tehet! 😊 Amikor a kislányunkat vártuk, Ági, a feleségem elkezdett otthon kenyeret sütni… és akkor hirtelen két dolog történt. Egyrészt szembesültem azzal, hogy milyen rég nem ettem igazán jó kenyeret. Másrészt, mivel a feleségem nagyon jó kenyeret készített, eszembe jutott a sok kenyérhez kapcsolódó gyerekkori emlékem és hogy mennyire magától értetődő is volt az, hogy még az iskolában is egyszerűen jó volt a kenyér.
Ennek hatására döntöttem el, hogy elkezdem életem új szakaszát és új szakmát szeretnék megtanulni. Elkezdtem járni Rouenban az egyik legpatinásabb francia pék iskolába, majd miután hazajöttem, megírtam az üzleti tervet. Eközben pedig kerestem a megfelelő helyiséget, ahol megnyithatom a kis pékségemet.
Mennyi idő, és milyen lépések kellettek ahhoz, hogy megnyithassátok az első üzleteteket Budapesten?
Az ötlet születése és az első boltunk megnyitása között nagyjából két év telt el. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy elvégezzem a pék iskolát, megírjam az üzleti tervet, megtaláljam a Pozsonyi úti üzlethelyiséget és kialakítsuk az arculatot, illetve magát a boltot.
A cikk folytatódik, lapozz!