Dekor / Otthon

Készítsd fel a szobanövényeidet is a tavaszra néhány egyszerű lépéssel

Készítsd fel a szobanövényeidet is a tavaszra néhány egyszerű lépéssel

A meleg idő beköszöntével nem csak magunkat, de a növényeinket is érdemes kissé gondozásba venni, hogy újra teljes pompájukban tündökölhessenek. Nézzük, mit érdemes tenned ennek érdekében!

Ültesd át, amit kell

Tavasszal a növények hirtelen növekedésnek indulnak, így ha valamelyikük már tavaly is alig fért el a cserepében, akkor bizony itt az ideje, hogy nagyobb cserepet kapjon.

De nem csak a nagyra nőtt növények igénylik az átültetést – a virágföld ugyanis a tél alatt veszít tápanyagtartalmából, ezért érdemes felfrissíteni.

Ha nagyobb cserépbe ültetsz át, akkor csak 1-2 cm-rel tágasabbat válassz. A növényekről a sérült részeket érdemes ilyenkor levágni, lecsípni, mert ezek elveszik az energiát az új hajtásoktól. Ne csak a leveleket, de az elhalt gyökereket és szárakat is metszd le.

Az átültetés remek alkalom a szaporításra is, mert ilyenkor könnyűszerrel leválaszthatjuk a fiatal hajtásokat a főnövényzetről.

A levelek tisztítása

Miért pont a növényeidet hagynád ki a portalanításból? A levelekre is jelentős mennyiségű por rakódhat, ami egyrészt nem nyújt szép látványt, másrészt a növényed nem jut elég oxigénhez és fényhez.

Ha azt szeretnéd, hogy ragyogó és egészséges legyen, akkor érdemes minden tavasszal – de ha nagyvárosban élsz, akár havi rendszerességgel – egy nedves ronggyal áttörölgetni.

A kisebb levelű növényeket akár a kádban is lezuhanyoztathatod.

Hidd el, meg fogják hálálni a gondoskodást!

Tápszerezés és rendszeres locsolás

Télen nem érdemes tápszert használni, mivel ilyenkor a növények „téli álmot” alszanak. De ha jön a melegebb idő, akkor hetente egyszer ajánlott az öntözővízhez egy kis tápszert is adni. Tavasszal a heti egyszeri locsolást pedig nyugodtan növeld akár heti 2-3 alkalomra!

Vigyázz, mert minden növénynek más és más a vízigénye, ezért nézz utána, mielőtt halálra locsolnád a kedvenc virágodat! A húsosabb levelű növények például képesek a leveleikben tárolni a vizet, ezért ezeket jóval kevesebbszer kell öntözni.

Ha van lehetőséged, akkor gyűjts esővizet a növényeidnek, mert ez a lehető legjobb minőségű víz, amit adhatsz nekik.

Szoktasd őket a kinti klímához

Nyáron érdemes a legtöbb növényt kitenni a szabadba, akár a kertbe, akár a balkonra – de vigyázz, mert a túlzott napfény nagyon káros lehet, hiszen akár az emberi bőr, úgy a növények levelei is képesek „leégni”, érdemes tehát fokozatosan hozzászoktatni őket a napfényhez. Éjszakára pedig semmiképpen se hagyd kint őket, amíg még fagyok vannak – ez kb. április végét jelenti.

Ha nem tervezed vagy nincs lehetőséged kivinni őket a szabadba, akkor is szükséges, hogy friss levegőt kapjanak, ezért fontos, hogy rendszeresen szellőztess a lakásban.

Képek forrása: santypan/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást