Otthon / Háztartás

Így készíthetsz illatos házi szappant 

Minden eddiginél fontosabb szerep jut most a szappanoknak, hiszen már nem csak egyszerű tisztálkodó szerként, vagy éppen szépségápolási termékként gondolunk rájuk. A szappan jelenleg valódi életmentő, ugyanis az egyetlen olyan, mindenki által könnyedén elérhető alapanyag, ami felveszi a harcot a koronavírussal. Azonban nem csupán egészségügyi vonzata van annak, amiért szerethetjük a szappanokat: otthoni időtöltésnek is tökéletes a személyre szabható, házi szappankészítés.

Szappankészítési alapszabályok

A saját szappan készítésének legnagyobb szépsége az, hogy általad kiválasztott összetevőkkel, személyre szabottan, és a lehető legváltozatosabb formában készítheted el a termékeket. A szappankészítés nem túl nehéz dolog, de be kell tartanod néhány alapvető szempontot, szabályt. Ilyen például az, hogy grammra pontosan kell mérned és nem is érdemes eltérned az előírt adagoktól – a jó mérleg tehát alapvető.

Mindig 100%-os nátrium-hidroxidot, vagy kristályos lúgot használj. Ez olyan összetevő, amit nem tudsz lecserélni semmi másra.

Ebben rejlik egyébként a szappankészítés nehézsége is, hiszen a lúg égési sérüléseket okozhat. Különösen körültekintően kell eljárnod az adagolása során, szükség esetén nyugodtan használj kesztyűt, vagy akár védőszemüveget. Amikor a lúgot vízzel kevered, az felmelegszik, majd párologni kezd és ez fulladó érzést okozhat – ezt kiküszöbölendő sose hajolj a lúgos oldat fölé és lehetőség szerint szellőztetésre alkalmas helyiségben készítsd a szappanodat. Annak ellenére, hogy a szappankészítés alapja a lúg, a végeredmény mégsem lesz maró hatású: ennek oka az, hogy a lúg a szappanosodás folyamán reakcióba lép a felhasznált olajokkal.

A szappankészítéshez érdemes külön edényt vásárolnod: a célra az edzett üveg és a zománc a legjobb választás, a réz és az alumínium viszont messziről kerülendő.

A klasszikus kanál helyett műanyagot, vagy szilikont használj, utóbbi anyag a szappanformákhoz is ideális választás, de természetesen hobbiboltokban vásárolhatsz direkt szappankészítéshez gyártott formákat. 

Olvastad már?  Lecseréltem a folyékony sampont szilárd változatra - Ezt tapasztaltam

VadimVasenin/depositphotos.com

Mit tehetsz még a szappanokba?

Gyakorlatilag bármit. Népszerűek a gyógynövények, mint amilyen pl. a levendulavirág, vagy éppen a kamilla, citromfű. Sokan előszeretettel használnak illóolajokat is, amik gyógyhatásuk mellett csodálatosan illatossá is teszik a szappanokat. A szappanok látványa sem utolsó kérdés, de ha már házilag készíted őket, akkor érdemes természetes színezőket választanod. Erre a célra megfelelőek a fűszerek, mint amilyen pl. a fahéj, a kurkuma, vagy éppen a szárított és porrá őrült alga. A szappanokhoz egyéb „kiegészítőket” is adhatsz: ilyen a tengeri só, az aloe vera gél, mák, vagy éppen az őrölt kávé.

Az alaprecept hozzávalói

 • 500 g zsiradék (pl. olíva-, repce-, kókuszolaj, lehet akár vegyesen is)
 • 70 g NaOH
 • 180 g ioncserélt víz

Így csináld

 • Készíts elő mindent: gondoskodj arról, hogy ne borulhasson ki semmi, az alapanyagok elérhető közelségben legyenek, és vedd fel a védőfelszerelésedet.
 • Mérd ki a vizet egy edényben, tedd hideg vízfürdőbe, majd óvatosan, lassan, kanalanként add hozzá a lúgot, ügyelve rá, hogy folyamatosan kevergesd az elegyet.
 • Amikor a víz elkezd tisztulni, abbahagyhatod a kevergetést.
 • Az olajat kimérés után melegíts fel kicsit mikrohullámú sütőben, vagy tedd a tartóedényt vízfürdőbe. Konyhai hőmérővel ellenőrizd a hőmérsékletét: 40C°-osnak kell lennie. 
 • Ha az olaj elért a a megfelelő hőmérsékletet, lassan adagold a lúgos vizet az olajhoz és folyamatosan kevergesd kb. 5 percig – használj botmixert a biztos siker érdekében!
 • Ha már elérted a pudingos állagot, add hozzá a gyógynövényeket, illóolajokat a szappanhoz.
 • A keverést követően öntsd a masszát a formába. a
 • Fedd le a felszínét egy régi törölközővel, vagy valamilyen csomagolóanyaggal és már indul is a szappanosodási folyamat.
 • Egy nap múlva ellenőrizd a szappant: ha még meleg, hagyd állni, ha viszont hideg és kemény, fordítsd rá egy sütőpapírra. A tökéletes szappan kb. 4 hét alatt szilárdul meg teljesen, ezután már használhatod, vagy csomagolhatod és ajándékozhatod.