Otthon / Kert és terasz

Kertünk gyöngyszeme, a leander – Könnyen tartható, hálás növények

Leander

Honnan származik?

A leander egy tipikus mediterrán növény, ezeken a területeken szabadon is nő. Ám olyan régóta kedvelt dézsás növény, hogy már hozzá tartozik hazánk arculatához is. Amikor az ember végigsétál egy eldugott kis utcán egy kedves faluban, szinte biztosan találkozni fog a leander lándzsa-szerű leveleivel.

Hogyan tartsuk?

Ennek a virágnak a tartása nem bonyolult. Mediterrán származása miatt szereti a fényt, ám a szelet kevésbé viseli. Vízigénye nagy, ha kánikula van, akkor reggel és este is locsolni kell. Nyaranta is ajánlatos 2 naponta megöntözni, és hetente tápoldatozni, és ezt gyönyörű, és dús virágzással fogja meghálálni.  

Mérgező?

Nos igen. Bár a leander az egyik legnépszerűbb dísznövény, sajnos minden része mérgező. Olyannyira az, hogy metszésnél az elvágott ágakból kifolyó nedv az arra érzékenyek bőrét is irritálhatja. A gyerekektől emiatt érdemes távol tartani, és azt is meg kell oldani, hogy a macskák és a kutyák ne kóstolgassák (bár sokszor ösztönösen kerülik a növényt).

Metszése

Bár sokan nagyon sajnálják a növényeket, egyáltalán nem kell. A leanderrel, ha szépen megmetsszük, akkor csodákat művelhetünk. A bokrosodáshoz kb. 15-20 cm-nél érdemes elvágni az ágakat. Természetesen ennél magasabban is belefoghatunk, attól függően, hogy hol szeretnénk, hogy virágokat hozzon. A sűrűsödést már megoldja a növény, hiszen ha virágzásba kezd, a gyönyörű szirmok alatt rögtön megjelennek az oldalhajtások is.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Fának?

Kitartó munkával a leanderből gyönyörű fákat is lehet nevelni. Ehhez válasszunk egy olyan növényt, melynek már van egy egyenes és határozott szára. Azután kopaszítsuk fel annyira, hogy csak a legvégén maradjon néhány levél, majd helyezzük árnyékos részre.

A napsütés hiánya növekedésre serkenti a leandert, így magasítsuk addig, amíg szeretnénk. Ezután tegyük újra napra, és a hajtások fejlesztése, valamint a virágzás magától beindul. Persze a szárat ezután is tartsuk „tisztán”.

Teleltetés

A leander nem megy tönkre az első fagyoktól, hiszen ezt a mediterrán területen is el kell viselnie. Ám az itthoni kemény telet már nem tűrné, így egy hűvösebb szobában érdemes teleltetni. Ilyenkor a locsolást fogjuk vissza, hiszen nem tud olyan mértékben párologtatni a növény, mint nyaranta.

Amint az idő jobbra fordul, és nem megy a hőmérő higanyszála 2°C alá, akkor már mehet is ki a szabadba. Túl sokáig ne tartsuk a lakásban, mert a levelei megsárgulnak, és a növény tönkremegy.

Kártevők

A teleltetés előtti időszakban a leandert megtámadhatják a kártevők, melyek közül a legjellemzőbb a pajzstetű. Permetszerrel, vagy mosószappanos lemosással védekezhetünk ellene, de arra figyeljünk, hogy miután egy napot állt rajta a folyadék, lemosásnál a szappanos víz nem kerülhet a virág földjére.

Szaporítás

A leander szaporítása nem ördöngösség. Friss hajtást kell szedni róla, melyet egy pohár vízben kell tartani, míg gyökeret ereszt. Vaskosabb hajtásoknál egy újságpapírba bevont befőttes üveget használjunk.

1-2 hónap alatt tökéletes gyökérzet fejlődik. Akár fát, vagy bokrot szeretnénk, akár fehéret, rózsaszínt, pirosat, sárgát, mély-lilát vagy tarkát, a lehetőségek nyitva állnak. Kerekedjünk hát fel, és csippentsünk magunknak egy gyönyörű bokorkezdeményt!

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást