Kerted gyöngyszeme, a leander – Így ápold ezt a hálás dísznövényt

Kerted gyöngyszeme, a leander – Így ápold ezt a hálás dísznövényt

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Kerted gyöngyszeme, a leander – Így ápold ezt a hálás dísznövényt / 2. oldal

Fának?

Kitartó munkával a leanderből gyönyörű fákat is lehet nevelni. Ehhez válasszunk egy olyan növényt, melynek már van egy egyenes és határozott szára. Azután kopaszítsuk fel annyira, hogy csak a legvégén maradjon néhány levél, majd helyezzük árnyékos részre.

A napsütés hiánya növekedésre serkenti a leandert, így magasítsuk addig, amíg szeretnénk. Ezután tegyük újra napra, és a hajtások fejlesztése, valamint a virágzás magától beindul. Persze a szárat ezután is tartsuk „tisztán”.

Teleltetés

A leander nem megy tönkre az első fagyoktól, hiszen ezt a mediterrán területen is el kell viselnie. Ám az itthoni kemény telet már nem tűrné, így egy hűvösebb szobában érdemes teleltetni. Ilyenkor a locsolást fogjuk vissza, hiszen nem tud olyan mértékben párologtatni a növény, mint nyaranta.

Amint az idő jobbra fordul, és nem megy a hőmérő higanyszála 2°C alá, akkor már mehet is ki a szabadba. Túl sokáig ne tartsuk a lakásban, mert a levelei megsárgulnak, és a növény tönkremegy.

Kártevők

A teleltetés előtti időszakban a leandert megtámadhatják a kártevők, melyek közül a legjellemzőbb a pajzstetű. Permetszerrel, vagy mosószappanos lemosással védekezhetünk ellene, de arra figyeljünk, hogy miután egy napot állt rajta a folyadék, lemosásnál a szappanos víz nem kerülhet a virág földjére.

Szaporítás

A leander szaporítása nem ördöngösség. Friss hajtást kell szedni róla, melyet egy pohár vízben kell tartani, míg gyökeret ereszt. Vaskosabb hajtásoknál egy újságpapírba bevont befőttes üveget használjunk.

1-2 hónap alatt tökéletes gyökérzet fejlődik. Akár fát, vagy bokrot szeretnénk, akár fehéret, rózsaszínt, pirosat, sárgát, mély-lilát vagy tarkát, a lehetőségek nyitva állnak. Kerekedjünk hát fel, és csippentsünk magunknak egy gyönyörű bokorkezdeményt!

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást