Életmód / Egészség

Kellemetlen szag odalent: mi lehet az oka?

„Hiába próbálok minden lehetséges eszközzel megszabadulni a furcsa illattól odalent, hiába tusolok le naponta többször, és használok speciális lemosót azon a területen, a szag marad, én pedig szégyellem. Mit tehetek ellene?” – hangzik a kérdés, amit sok nő még az orvosának sem tesz fel. Megpróbáljuk felvázolni a lehetőségeket, hogy egy kicsit tisztábban láss a kényes ügyben.

Akár normális is lehet

A kellemetlen hüvelyi szaggal az a legfőbb probléma, hogy más panasz hiányában csak igen szélsőséges esetben lehet tünetként értékelni – hiszen mindenkinek a szervezete más, ennélfogva az ottani flóra is bizonyos keretek között eltér.

Árulkodó jel lehet a szag változása, ami nem a ciklusodtól függően jelentkezik.

A hirtelen felerősödő szag a legtöbb esetben fertőzésre utal.

Ha viszont úgy érzed, egész életedben „büdös voltál odalent”, akkor nem gyógyszerre, sokkal inkább a tested elfogadására van szükséged.

A fertőzések

Noha a gombásodás okozta folyás nem mindig szagos, vannak olyan fertőzések, amelyeknél ez egyértelműen beazonosítható tünetet jelent.

A bakteriális vaginózis – tehát a bacik túlszaporodásával járó gond – például halszagú váladékkal jár.


Nagy a baj? 7 női ráktünet, amit nem szabad figyelmen kívül hagynod


Az egyik leggyakoribb nemi betegség a trichomoniázis, amelynek a kórokozói rövid ideig akár törölközőn és vécéülőkén is életképesek, ugyancsak uszonyosokra emlékeztető bűzzel jelez.

Más, meglepő okok

Az esetek kétharmadában az előbbi vagy azokhoz hasonló betegségek okozzák a panaszt.

A többieknél viszont valami teljesen más áll a jelenség hátterében: úgymint túlzott verejtékezés, krónikus székrekedés, vizeletszivárgás vagy rossz higiénia.

Ezek mind olyan helyzetek, amelyeket nem antibiotikum, hanem valamilyen más gyógymód vagy szokásváltoztatás old meg.

Az öltözködés szerepe

Akármilyen meglepő, a ruházatodnak is szerepe van abban, hogy odalent milyen illatot árasztasz.

Amennyiben a kifejezetten testre simuló, szoros darabokat kedveled, és folyton olyanokat hordasz, akkor a verejték sajnos „csapdába eshet” a bőrredők között, a benne lévő baktériumok pedig tenyészni kezdenek.

A megfelelő fazonú és anyagú fehérnemű, valamint a jól megválasztott nadrág csillapíthatja a problémát.

Talán inkontinencia?

A vizeletnek elég jellegzetes szaga van, ám ha csak egy-két csepp vegyül a megszokott hüvelyváladékhoz a bőrödön, nem biztos, hogy annyira könnyen felismerhető.

Egészséges fiatal nőknél is előfordulhat az edzés közbeni elcsöppenés – különösen olyan gyakorlatok során, amelyek az alhasat célozzák.

Szerencsére van megoldás: inkontinencia betéttel rövidtávon, intim tornával pedig akár véglegesen orvosolhatod a problémát.

Kölcsönhatás a testsúllyal

Ha túlsúlyos vagy, akkor medencetáji zsírraktárak valószínűleg a kis- és nagyajkak, illetve a combbelső tájékán is helyet követeltek maguknak.

Ez a tényező sajnos sokszorosára növeli a verejtékezésből adódó szagképződés esélyét, ráadásul a zsigeri zsír bizonyítottan növeli a gyulladásra való hajlamot a szervezetben – ami hüvelyszag szempontjából különösen kedvezőtlen párosítás, ugye.

Már néhány kiló leadásával is javulhat a helyzet. Ha gyanítod, hogy ez a baj forrása, minél előbb vágj bele az életmódváltásba!

Mikor fordulj orvoshoz?

Amennyiben aggódsz az illatod miatt, mindenképpen érdemes beszélni erről a nőgyógyászoddal.

Biztos lehetsz benne, hogy nem tart majd emiatt ápolatlannak, és abban is, hogy rengetegen fordultak már hozzá ugyanezzel a gonddal.

Egy vizsgálat téged is meg fog nyugtatni, hogy minden a legnagyobb rendben van – vagy legalább kiderül, tényleg van-e valami kezelést igénylő nyavalya.

Lehet, hogy szörnyen cikinek tűnik előhozakodni a témával… de gondolj csak bele: ez egy módja létezik annak, hogy a dolog végére járhass!