Gluténmentes növényi étrendet folytatva meglehetősen nagy kihívás volt ízletes süteményeket összehoznom – legalábbis az első néhány hónapban. A legnagyobb gondot számomra az okozta, hogy nem szívesen veszem elő a mérleget, szeretek random, spontán főzni, ebbe pedig nem igazán fér bele a méricskélés. Szerencsére találtam olyan édességeket, amiket könnyedén el lehet készíteni szemmértékkel, nem kell hozzájuk semmilyen állati eredetű hozzávaló, és még gluténmentesek is. Sőt, a sütőt sem kell bekapcsolnod, hogy elkészüljenek!
2/3 Energiagolyók
Ez a desszert is golyó formájú az én konyhámban, de készíthetsz belőle müzliszeleteket, sőt, nyers vegán torták alapjául is ideális: elég, ha formába nyomod, hűtőbe teszed, majd ráhalmozod az általad választott krémet. De hogy is készül ez a finomság?
Az alapja többnyire gluténmentes zabpehely, kakaó, kókuszreszelék, diófélék – ezek viszonylag száraz alapanyagnak számítanak. Ezután jönnek az aszalványok, nálam általában mazsola, áfonya és (friss!) datolya – ezektől áll majd össze a massza. Mindent csak be szoktam tenni az aprítógépbe és addig forgatom a hozzávalókat, amíg a zsíroknak és az aszalványok nedvességtartalmának köszönhetően össze nem áll egy masszává az egész. Ha nagyon száraznak tűnik, kicsi vizet szoktam hozzáadni, de természetesen mehet bele még aszalvány is – ha pedig túl híg, akkor a zabpelyhet pótolom.
Ebben a desszertben az a legjobb, hogy tényleg bármilyen ízvilágban el lehet készíteni, és tökéletesen megfelel a maradékok feldolgozásához is.
Nálunk sokszor kerül bele egy kevés por állagú növényi fehérje, kakaóbab töret, étcsoki pasztilla, de időnként a zabpelyhet is lecserélem hajdina-, vagy éppen quinoapehelyre.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!