A matcha népszerűsége folyamatosan nő, minduntalan többen teszik le a voksukat a zöld teából készült ital mellett, ha a reggeli koffeinpótlásról van szó. De mit is tud pontosan ez az élénkzöld por? A matcha gazdag polifenolokban, különösen katekinekben, amelyek erőteljes antioxidáns hatással rendelkeznek. Az egyik legismertebb katekin, az EGCG segíthet a rák bizonyos típusainak – például a vastagbélráknak – a megelőzésében.
Az anyagcserédet is segítheti: egy kutatás szerint a
matcha rendszeres fogyasztása javította a „jó”, HDL koleszterinszintet, miközben csökkentette a vércukorszintet, továbbá hozzájárult a gyulladások mérsékléséhez. Ha mindez nem lenne elég, a matcha segíthet a szorongás és depresszió kezelésében is, mivel növeli a dopamin- és szerotoninszintet, így javítva a hangulatot.
A matcha különleges előnye, hogy a benne található koffein és teanin kombinációja kellemes, nyugodt éberséget biztosít, anélkül, hogy idegessé tenné az embert. Míg a kávé sokszor nyugtalanságot okoz a túlzott koffeintartalom miatt, a matcha fogyasztása ezzel szemben kiegyensúlyozottabb élményt adhat. Ha tehát hajlamos vagy stresszessé, izgatottá válni a kávétól, a matcha remek alternatíva lehet.