Továbbtanulás felnőttként: a levelező tagozat előnyei és hátrányai

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A tanulás napjainkban sokak számára messze nem ér véget az iskola befejeztével és az ideális állás megtalálásával. Egyesek a jobb fizetésért, mások a magabiztosságért, megint mások egy száznyolcvan fokos váltás végett döntenek a felnőttkori tanulás mellett. De milyen előnyei és hátrányai vannak mindennek?

Az egyik legfárasztóbb dolog a világon

Aligha találhatnál fárasztóbb, kimerítőbb lehetőséget, mint amit felnőttként a munka melletti tanulás jelent.

Fiatalon sem éppen könnyű akár diákmunkával párhuzamosan készülni a vizsgákra, nemhogy felnőttkorban, amikor nem csupán az a tét, hogy meg tudod-e venni a kedvenc fesztiválodra a bérletet.

Ekkor már el kell tartanod magadat, nem ritkán a családodat, úgyhogy nagyon is van tétje, miként teljesítesz a munkádban.

Ráadásul immáron nem anyukád teszi eléd a megérdemelt vacsorát egy fárasztó nap után, hanem magadnak kell nekivágnod, és gyakorta az egész családot el kell látnod.

Sokan éppen emiatt nem vállalják a továbbtanulást: úgy érzik, így is éppen elég fáradtak, nem bírnák ki sem az esti készülést, sem a vizsgaidőszakot.

Kiugrási lehetőség munka mellett

Az első bekezdés inkább a pesszimizmusról és a negatív oldalról való megközelítésről szólt, de mindezek mellett a levelező tagozat egy kiváló kiugrási lehetőség is lehet.

Annak ellenére van módod főiskolára, egyetemre járni, hogy már dolgozó felnőtt vagy.

Neked jóval kevesebb időt kell a tényleges iskolába járásra szánnod, mint amit egy nappali tagozatos diáknak, hiszen hétvégente lesznek az óráid, így nem okozhat gondot a fejlődés akkor sem, ha hétköznap nyolc órában dolgozol. 

Az persze más kérdés, hogy a jelentkező hiányt önállóan és otthon kell pótolnod, de sokak számára éppen az a szimpatikus a levelező tagozatban.

Segítségével kötetlenebb, szabadabb formában történik az oktatás, így te is jóval gördülékenyebben oszthatod be a teendőidet.