A legvadabb dolog, amit dolgozó felnőttként megtehetsz

A legvadabb dolog, amit dolgozó felnőttként megtehetsz

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A legvadabb dolog, amit dolgozó felnőttként megtehetsz

A tanulás napjainkban sokak számára messze nem ér véget az iskola befejeztével és az ideális állás megtalálásával. Egyesek a jobb fizetésért, mások a magabiztosságért, megint mások egy száznyolcvan fokos váltás végett döntenek a felnőttkori tanulás mellett. De milyen előnyei és hátrányai vannak mindennek?

Az egyik legfárasztóbb dolog a világon

Aligha találhatnál fárasztóbb, kimerítőbb lehetőséget, mint amit felnőttként a munka melletti tanulás jelent.

Fiatalon sem éppen könnyű akár diákmunkával párhuzamosan készülni a vizsgákra, nemhogy felnőttkorban, amikor nem csupán az a tét, hogy meg tudod-e venni a kedvenc fesztiválodra a bérletet.

Ekkor már el kell tartanod magadat, nem ritkán a családodat, úgyhogy nagyon is van tétje, miként teljesítesz a munkádban.

Ráadásul immáron nem anyukád teszi eléd a megérdemelt vacsorát egy fárasztó nap után, hanem magadnak kell nekivágnod, és gyakorta az egész családot el kell látnod.

Sokan éppen emiatt nem vállalják a továbbtanulást: úgy érzik, így is éppen elég fáradtak, nem bírnák ki sem az esti készülést, sem a vizsgaidőszakot.

Kiugrási lehetőség munka mellett

Az első bekezdés inkább a pesszimizmusról és a negatív oldalról való megközelítésről szólt, de mindezek mellett a levelező tagozat egy kiváló kiugrási lehetőség is lehet.

Annak ellenére van módod főiskolára, egyetemre járni, hogy már dolgozó felnőtt vagy.

Neked jóval kevesebb időt kell a tényleges iskolába járásra szánnod, mint amit egy nappali tagozatos diáknak, hiszen hétvégente lesznek az óráid, így nem okozhat gondot a fejlődés akkor sem, ha hétköznap nyolc órában dolgozol. 

Az persze más kérdés, hogy a jelentkező hiányt önállóan és otthon kell pótolnod, de sokak számára éppen az a szimpatikus a levelező tagozatban.

Segítségével kötetlenebb, szabadabb formában történik az oktatás, így te is jóval gördülékenyebben oszthatod be a teendőidet.

Rosszabb képzés?

Több érv és ellenérv szól a levelező tagozat mellett illetve ellen, ezek közül a legnyomósabb feltételezés az, hogy az ily módon bejáró diákok sokkal tájékozatlanabbak, mint nappalis társaik.

Való igaz, a levelező tagozaton tanulók számára a tanárok az alacsony óraszám miatt jóval kevesebb anyagot tudnak leadni, emiatt sokkal nagyobb felelősség hárul az otthoni készülésre.

Egyesek e feltételezés ellen azt hozzák fel, hogy a nappali tagozatosok bár valóban bennülnek az előadásokon, több órát hallgatnak meg, sokszor éppen az előző napi bulit heverik ki, vagy éppen kevesebb vehemenciával készülnek, s a levelezősöknek éppúgy helyt kell állniuk a vizsgákon, mint a nappalisoknak, így nem történhet különösen nagy kivételezés.

Apropó, kivételezés

Sok nappali tagozatos diák látja úgy, hogy a levelező tagozatosokkal kivételeznek, s bizony előfordulhat, hogy a tanárok együttérzőek, megértőek a munkavégzés miatt, de azért nem ez az általános.

Bizonyos szint alá természetesen ők sem mehetnek le, s az, hogy valaki nem nappali tagozaton tanul, még nem mentesíti őt a feltételek teljesítése alól.

A nappalisok és a levelezősök gyakran együtt vizsgáznak, így ugyanazokat a kérdéseket kénytelenek megválaszolni, nem beszélve a szakdolgozatírás aranyérvényű szabályairól, az államvizsga megkerülhetetlen feltételeiről.

Egy szó, mint száz, a levelező tagozatra nem tekinthetsz úgy, mint egy rendkívül könnyen vehető akadályra. Bár időnként szembesülhetsz kedvezményekkel, ne építs erre, mert könnyen csalódás érhet.

Hátrányok a kezdetekben

Amennyiben az aktuális munkádtól eltérő szakmát tanulsz, úgy hátrány érhet a munkahelyeden, elvégre ezzel egyúttal azt is sugallod, hogy hamarosan el fogod hagyni a céget.

Sok főnök sajnos még azt sem díjazza, ha az aktuális ténykedésedet szeretnéd bővíteni, nemhogy azt, ha teljesen új babérokra törsz.

A levelező tagozathoz bár jár diákigazolvány, segítségével nem túl sok kedvezményt vehetsz igénybe, ráadásul amennyiben bármilyen okból kifolyólag munkanélkülivé válsz, vagy még nem is dolgozol, a társadalombiztosítást is neked kell fizetned. 

Hátrány lehet kezdetben a munka és a családi élet összehangolása a tanulással, s ez kiemelt nehézséget jelenthet a vizsgaidőszakban, illetve a kutatómunka, szakdolgozat készítésekor.

A munka édes gyümölcse

Ha sikerül legyőzni a nehézségeket, akkor akár az első, akár a sokadik diplomával a kezedben új lehetőségek nyílhatnak meg előtted.

Amennyiben az aktuális munkakörödben tanultál tovább, számíthatsz az előrelépésre, fizetésemelésre, de magabiztosabban állhatsz az élet elé, ha ily módon is be vagy biztosítva.

Ha teljesen más irányban fejlesztetted magadat, akkor pedig itt a lehetőség arra, hogy akár mindent megváltoztass az életedben.

Amennyiben érdekel a választott és tanult szakma, tehetséges vagy és kitartó, egyáltalán nem lesz mindegy, mennyi energiát fektettél be a siker érdekében.

Nem utolsó sorban mindez határtalan önbizalmat adhat, hiszen ha képes voltál felnőttként, munka mellett diplomát szerezni, aligha állhat akadály az utadba.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!