Önképző tippek, ha valami újat tanulnál

Írta: ,

Neked is sokszor jut eszedbe, mennyire jó lenne valami újat tanulni? Sajnos a legtöbben a mindennapi munka miatt nem vagyunk olyan helyzetben, hogy beiratkozhassunk egy nappali képzésre, és a levelezős szakok sem feltétlenül egyeztethetőek össze az időnkkel – ugyanez igaz a nyelvtanulásra, vagy akár a táncórákra is. Szerencsére az internetnek köszönhetően a tantermek ajtajai is szélesebbre tárultak, és rengeteg lehetőség akad, hogy virtuális segítséggel sajátíts el új dolgokat!

Digitális nyelvtanulás Kép forrása: wwd.com

1/4 Digitális nyelvtanulás

Mivel manapság szinte már egy tapodtat sem teszünk okos eszközeink nélkül, az utazás közbeni céltalan netezgetés, vagy a szabadidőben unaloműzőként bevetett Facebookozás helyett akár nyelveket is tanulhatsz! Ha minden nap csak néhány percet foglalkozol egy nyelv gyakorlásával, azzal már hatalmas fejlődést lehet elérni.

Ha csak felfrissítenéd a már meglévő nyelvtudásodat, akkor a tippekkel, tanácsokkal szolgáló blogok között érdemes körülnézned, ahol a feladatok mellett stratégiai tanácsokat is kaphatsz a valóban látványos fejlődéshez. Egy teljesen új nyelv elsajátításához leginkább appok segítségével érdemes hozzáfognod, melyekkel a nyelvtan és a szókincs mellett a helyes kiejtést is megtanulhatod. Ezekből a neten akad ingyenes verzió is, de a nyelviskolák fizetős programokat is kínálnak.

Egy új hobbi Kép forrása: missliterati.com

2/4 Egy új hobbi

Ha szívesen tanulnál zenélni, vagy egy kicsit profibb szinten rajzolni, de nincs időd arra, hogy elvégezz hozzá egy valódi kurzust, hívd segítségül a videómegosztó oldalakat! Ha egy új smink vagy frizura elkészítését is meg tudod tanulni ilyen módon, nem lesz sokkal nehezebb ezeknek az elsajátítása sem.

Megtanulhatsz akár gitározni, de többféle stílusú táncban is profi lehetsz videók segítségével.

Nem kell feltétlenül főzőiskolába sem beiratkoznod ahhoz, hogy a konyhában is tehetséges legyél, hiszen rengeteg netes kurzus van ilyen témában, egészen a kezdő szinttől. Ha pedig a kézügyességedet fejlesztenéd, festeni, rajzolni is megtanulhatsz videók segítségével!

Ha számít a papír Kép forrása: homeyohmy.com

3/4 Ha számít a papír

A szabás-varrástól kezdve a műkörömépítésen át egészen a protokoll leckékig rengeteg témában léteznek otthon elvégezhető, online levelező kurzusok, melyek végén oklevelet kaphatsz.

Ez a megoldás természetesen fizetős, de egyre több munkahelyen elfogadják ezeket a papírokat. E-learning alapú, távoktatási képzéseket már néhány hazai egyetem is indít, ahol a tananyagot elektronikus úton küldik, és skype segítségével oktatnak

Sőt, nem csak hazai felsőfokú képzéseken vehetsz részt – ha megvan a kellő nyelvismereted, a világ legismertebb egyetemeire is beiratkozhatsz ilyen módon, ahonnan szintén oklevelet kaphatsz az elvégzett képzésekről.

4/4 A virtuális „osztálytársak”

A tanulás is könnyebben megy, ha van hozzá társaságod: segíthetitek egymást a különböző feladatok megoldásában, de a motiváció is nagyobb lehet, ha nem egyedül állsz neki egy új dolognak.

Ha nyelvet tanulnál online, regisztrálhatsz olyan oldalakra, ahol levelezőtársakat találhatsz, akikkel kölcsönösen segíthettek egymásnak a nyelv elsajátításában.

A barátok között is érdemes körbekérdezgetni, nem tanulna-e valaki szintén online, ha pedig e-learning szakra iratkoznál be, érdemes felvenni a kapcsolatot a csoporttársakkal, hogy legyenek tanulótársaid, és tudjon valaki segíteni, ha egy-egy anyagban elakadnál.