Nem hátra-, hanem előrelépés! Felnőttként vissza az iskolapadba

Bodnár Alexa
Írta: ,

A mai, nagyon gyorsan változó világhoz hozzátartozik sajnos az is, hogy néha nem elég a már megszerzett szakképzettségünk, és muszáj magunkat továbbképezni. De sokaknál jön el az a pont is, hogy idővel ráébrednek, mégsem azt szeretnék csinálni, amit korábban már elhatároztak.

Felnőttként tanulni lehet mert muszáj, de azért is, mert szimplán hiányzik a tanulás, vagy elkezd nagyon érdekelni minket egy új ismeret. Legyen szó egyetemről, vagy akár egy OKJ-s képzésről, felnőttként tanulni nem a legegyszerűbb vállalkozás, de határozottan profitálhatsz belőle. Mivel hamarosan itt van a felvételi jelentkezések ideje, cikkünkben összeszedtük neked, miért jó, ha visszaülsz akár a 30-as éveidben is az iskolapadba.

Miért más felnőttként tanulni?

A gyermekkori tanulás alapvetően egy olyan dolog, amely kötelező: iskolába járunk, mert tankötelezettek vagyunk. Sokaknál a felsőoktatás is hasonló dolog, családi nyomásra választanak néhányan magasabb oktatási intézményt, és nem hagyják abba a tanulást.

A felnőttkori tanulás egyik nagy előnye ezzel szemben az, hogy ezt mi magunk választjuk, saját motivációra kezdünk bele, és ez hatalmas lendületet adhat. A felnőttkori, sőt, akár az élethosszig tartó tanulás nagyon hasznos, hiszen nem hagyja berozsdásodni az agyunkat, és még akkor is tud új kihívásokat nyújtani, ha arra a munkánkban már nincs lehetőség.

Felnőttkorban sokkal célirányosabban állunk neki a tanulásnak, hiszen a legtöbbször az alapmotivációt az adja, hogy tudjuk, bizonyos területeken hiányosságaink vannak, tovább kellene fejleszteni a képességeinket, vagy esetleg megcsömörlöttünk az addigi karrierünkben, és úgy érezzük, eljött a váltás ideje.

Mivel tudatosan állunk neki ilyenkor a tanulásnak, természetesen az elvárásaink is mások ezzel kapcsolatban: elsősorban olyan oktatásra vágyunk, amely praktikus, gyakorlatorientált, mert tényleg szeretnénk kézzel fogható tudást kapni, ha már visszaültünk az iskolapadba. Éppen ezért felnőttként érdemes úgy iskolát választanod, hogy megnézed, milyen arányban vannak az elméleti és gyakorlati tananyagok, főként ha egy teljesen új dologba vágnál neki a munka terén, hiszen az elsődleges tapasztalatot itt fogod ehhez megszerezni.