Külföldön tanulni, ingyen – Ezekkel az ösztöndíjakkal megteheted

Zabolai Margit
Írta: ,

Külföldön tapasztalatot szerezni, bővíteni a tudásodat, tágítani a világképedet – hihetetlenül értékes tapasztalatok ezek, és szerencsére nagyon sok ösztöndíjprogram létezik azért, hogy ez ne csak a kiváltságosok lehetősége legyen, hanem mindazoké, akik komolyan gondolják a tanulást. Ha külföldre kacsintgatsz, összeszedtünk neked néhány lehetőséget. (x)

Campus Mundi

A Tempus Közalapítvány ösztöndíja, a Campus Mundi program 9,2 milliárd forinttal támogatja a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének fejlesztését a 2016-2021 közötti időszakban. A program egyrészt a hallgatói mobilitást támogatja, másrészt a felsőoktatási intézmények nemzetközi szerepének, elismertségének növeléséhez járul hozzá.

A Campus Mundi ösztöndíjprogram háromféle ösztöndíjat kínál a világ szinte bármely országába: részképzéshez, szakmai gyakorlathoz, rövid tanulmányúthoz. A program olyan ösztöndíjat kínál, ami a megélhetést is fedezi az adott országban – ez akár 350 000 Ft/hó is lehet, ráadásul részképzés és szakmai gyakorlat pályázattípusok esetén a doktori hallgatók automatikusan 50 pontot kapnak a tanulmányi eredményükre vonatkozó bírálati szempontnál, így duplán jól járhatsz a külföldi tapasztalattal.

Raiffeisen Szemeszter program

A Raiffeisen különleges programja magánszemély ügyfeleiknek, vagy az ő gyerekeiknek igénybe vehető ösztöndíjat kínál. 5 tehetséges egyetemistának adnak lehetőséget, hogy egy szemeszter erejéig a világ 25 egyetemének egyikén tanulhasson és szerezhessen életre szóló tapasztalatokat. Támogatásuk magában foglalja a tandíjat és a külföldi megélhetés költségeit is.

A jelentkezés feltétele, hogy a pályázó betöltötte a 18. életévét, magyarországi felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszonnyal és 2 sikeres félévvel rendelkezik. A jelentkezést 2017. szeptember 15-ig lehet leadni, online felületen. További részleteket, illetve a megpályázható egyetemek listáját a linken találod: https://szemeszter.raiffeisen.hu/

Fullbright Hungary

A Fullbright Ösztöndíjakra az Egyesült Államokba kacsingató oktatók, kutatók, illetve posztgarduális (BA/BSc diplomával már rendelkező) hallgatók pályázhatnak. Az itthon 25 éve működő ösztöndíjjal számos neves kutató élt már, és külön előnye, hogy az elnyerésével nem csak akár egy egész évet is eltölthetsz a tengerentúlon hasznos kutatói munkával, de már maga az ösztöndíj is nagyon jól mutat az önéletrajzodban. Az angol nyelv ismerete természetesen elengedhetetlen. Bővebb infót a lehetőségekről itt találsz: https://www.fulbright.hu/fulbright-in-hungary/

Erasmus

Az Erasmus az egyik legismertebb és talán legnépszerűbb külföldi ösztöndíjprogram, melyre azonban a jelentkezés egyetemenként némileg eltérő lehet, pályázni ugyanis csak azokra a külföldi egyetemekre lehet, amelyek szerződéses kapcsolatban állnak a pályázó itthoni egyetemével.

A Erasmus program keretében a pályázaton nyertes hallgatók lehetőséget kapnak Európai Uniós partneregyetemek egyikén részképzésben részt venni (lehetőséget kapnak arra, hogy a külföldi egyetem saját hallgatóival megegyező státusban fogadja őket, nem kell tandíjat fizetniük és a kint teljesített vizsgáik itthoni tanulmányi kötelezettségükbe intézeti/tanszéki engedéllyel beszámíthatók), vagy külföldi egyetemen, szakmai szervezetnél, non-profit szervezetnél szakmai gyakorlatot teljesíteni. Hogy mely egyetemek mely programjára jelentkezhetsz, arról a saját tanulmányi előadódnál tudsz érdeklődni. Vedd számításba a jelentkezéskor azt is, hogy a népszerűbb célegyetemekre nagy lehet a túljelentkezés, a kisebb országokban lévő egyetemeken viszont könnyebb lehet ösztöndíjat kapni.