Külföldön tanulnál? Ezek a leginkább diákbarát városok világszerte

Göcző Nóra
Írta: ,
Külföldön tanulnál? Ezek a leginkább diákbarát városok világszerte

Külföldön tanulni már önmagában is különleges élmény. Más életstílussal, más gondolkodásmódokkal találkozik az ember egy idegen országban, ahol amellett, hogy elmélyítheti elméleti tudását a választott egyetemen, olyan érzéseket tapasztalhat meg, melyek egész további életére hatással lesznek.

Minden évben kiderül, melyek a leginkább diákbarát városok szerte a világban. A 2017-es listát egyebek mellett olyan szempontok alapján állították össze a szerkesztők, mint a kapcsolattartási, szórakozási lehetőségek, az ellátás biztosítása és a szálláslehetőségek kínálata. Azok számára, akik Budapesten tanulnak és tökéletesen elégedettek a helyi körülményekkel, megsúgjuk, hogy fővárosunk az 56. helyen áll a diákbarát városok listáján. Tehát van még min javítani, ehhez pedig kellő inspirációt adhatnak azok a nagyvárosok, melyek a listán ettől jóval előkelőbb helyen szerepelnek.

A legtöbb világváros szerencsére már rájött arra, hogy turisztikai és gazdasági szempontból is előnyös, ha a dolgozni még ugyan nem dolgozó fiataloknak olyan lehetőségeket kínálnak, amelyek hosszabb távon is maradásra ösztönzik őket. A fejlett országok gazdasági szakértői egyfajta befektetésként tekintenek azokra az anyagi kedvezményekre, melyeket a diákoknak nyújtanak. Évente akár egy tandíjnak megfelelő összeget is spórolhat az, aki kihasználja a diákbarát városok előnyeit.

Persze a pénz nem minden. Hiába olcsó egy külföldi egyetem, minden fillér elvesztegetett pénz, ha a diploma megszerzése nem biztosít jól jövedelmező, biztos állást a jövőben.

Életre szóló élmények

Diáknak lenni egy nagyvárosban felemelő dolog, ugyanakkor néha nagyon nehéz helyzetekről számolnak be az érintettek. A legnagyobb ellensége egy külföldi diáknak a magány, hiszen a barátok, családtagok távol maradnak, az új környezetben pedig nem mindenki tud azonnal új kapcsolatokat kialakítani.

A legkedveltebb egyetemek, mint például a melbourne-i, a tokioi vagy londoniak többsége indítja az évet azzal, hogy az új diákok számára programsorozatokat szervez. Figyelembe veszik az adott országból érkezők szokásait, gasztronómiáját, vallását, öltözködését,  igyekeznek azokat bemutatni egymásnak, lehetőleg szórakoztatva. Az internet előnyeit kihasználva a hallgatók saját közösségi oldalt használhatnak (így indult eredetileg a Facebook is), ahová fényképeik és adataik mellett írhatnak üzeneteket egymásnak, csatlakozhatnak diák partikhoz és megkapják az érdekvédelmi egyesületek elérhetőségeit.

Az olyan neves városokban tanuló diákok, mint Párizs, Berlin vagy Róma, a város egyes részein ingyen parkolhatnak az egyetemisták. A kapott igazolványukkal kedvezményesen étkezhetnek számos étteremben, de koncert, mozi és színházjegyeket is olcsóbban vásárolhatnak. A francia nagyváros az első az európai városok között a világranglistán. Az előkelő helyet fejlett kulturális életének köszönheti, illetve annak, hogy a város 18 egyetemnek ad otthont, ahol a világ legismertebb filozófusai,  matematikusai, üzletemberei és politikusai adnak órákat.