Karácsony kontra vizsgaidőszak

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Az ünnepek nem mindenkinek szólnak a felüdülésről és a pihenésről, a felsőoktatásban tanulóknak éppen ebben az időszakban kell számolniuk a komoly vizsgadrukkal. Nem mondhatjuk, hogy éppenséggel könnyű az ünnepi teendők közepén tanulni, de mikor célszerű vizsgázni?

Ünnepek előtti vizsgák előnyei

Ha van rá módod, mindenképpen azt javasoljuk, hogy tedd le a vizsgáidat az ünnepek előtt, ugyanis ennek a lehetőségnek van a legtöbb előnye.

Először is fontos, hogy ha túl nehéz az adott vizsga, akkor mindenképpen érdemes az első alkalomra jelentkezned, hogy még maradjon későbbi időpont, ha esetleg nem sikerülne a próbálkozás.

Másodsorban hatalmas könnyebbséget jelent, ha a tényleges karácsonyt már nyugodt szívvel tudod tölteni, nem kell azon aggódnod, hogy milyen komoly kihívás vár rád.

Sajnos ez elkerülhetetlenül ott lóg a levegőben, ha nem végzel időben, rányomhatja a bélyegét az ünnepekre, és jó eséllyel sokkal feszültebb leszel mindenkivel szemben, mint ahogy az ildomos lenne.

Hátrányok

A legalapvetőbb hátrány természetesen az, hogy gyakorlatilag a nullával lesz egyenlő a karácsonyi hangulatod.

Míg mások vásárra járnak, ajándékokat gyártanak és szereznek be, neked legfeljebb néhány lopott órád lesz, és akkor is megpróbálod villámgyorsan lezavarni az egészet.

Inkább internetről rendelsz, hogy gyors és hatékony lehess, de így érthető módon nem sok ünnepi hangulat ragad rád.

Jó eséllyel úgy fogod érezni, hogy semmire sem jut időd, és sajnos az is megeshet, hogy ha közvetlenül az ünnepek előtt mész vizsgázni, nehezen tudod majd átvenni a karácsonyi hangulatot.

A vizsgadrukk nem múlik el nyomtalanul, a legtöbb embernek kell néhány nap, amíg végre nem gyomorideggel és aggodalommal riad fel az éjszaka közepén.