10 módszer, amiktől jobbak lesznek a beszélgetések

Irimiás Alíz
Írta: ,
10 módszer, amiktől jobbak lesznek a beszélgetések

Kép forrása: bnenin/depositphotos.com

Meglehetősen nyitott személyiség vagyok, ezért ritkán érzem azt, hogy valakivel nem találom meg a hangot, de azért előfordul néha. Ezekben az esetekben még utólag is nehéz rájönnöm, hogy az elején mit rontottam el. Pedig az adekvát kommunikáció az előrelépés, a siker kulcsa is lehet.

A modern technológiának köszönhetően az információk hihetetlen gyorsasággal száguldoznak az internetes sztrádán, és másodpercek töredéke alatt a világ másik végén lévő emberrel is egyidőben beszélgethetünk. Azt gondolhatnánk, hogy ez a fejlődés a kommunikáció hatékonyságát csak fokozta, holott jóval több félreértéshez vezet, mint korábban.

Egy amerikai kutatás szerint az Egyesült Államokban élő tinédzserek egyharmada több mint 100 SMS-t küld el egyetlen nap alatt a barátainak, és szinte mindegyikük szívesebben üzen SMS-ben, mint hogy személyesen beszélgessen velük.

Elfelejtettük, hogyan nézzünk a másik szemébe, hogyan beszéljünk világosan, és hogyan hallgassuk a beszélgetőpartnerünket anélkül, hogy azonnal reagálnánk a mondandójára. Ráadásul a politikai környezet is nehezítheti a kommunikációt, mivel nem merünk nyíltan kimondani bizonyos dolgokat, félve attól, hogy másokat megbánthatunk, vagy attól tartva, hogyan reagálnak rá.

Celeste Headlee kommunikációs szakember, újságíró 10 módszere segíthet a megértésben és abban, hogyan fejezzük ki jobban magunkat.

1. Koncentrálj arra, amit csinálsz!

Légy jelen, tedd le a telefonodat, és koncentrálj arra, amit épp csinálsz, figyelj arra, akivel épp beszélgetsz!

2. Légy alázatos!

Ez egy beszélgetés, egy kétirányú utca, ahol a partnered is megszólal, nem csak csendben ül és téged hallgat. Légy nyitott a válaszokra, akár jólesőek, akár nem. Minden beszélgetésbe úgy fogj bele, hogy azt feltételezed, valamit tanulhatsz belőle.

3. Használj nyitott kérdéseket!

Kérdezz úgy, hogy ne csak egyszavas válaszokat kapj, és késztesd gondolkodásra a beszélgetőpartneredet, ezáltal ő is részletesebben, érthetőbben fejti ki a mondandóját.

4. Engedd magad a flow-val!

A legjobb beszélgetések akkor kerekednek, amikor nincs semmi kényszeresség, semmi elkötelezettség bennük. Gyakorold az értő hallgatást, és ne fogalmazd meg magadban előre a saját kérdésedre a válaszokat is. Hagyd, hogy a másik mondandója átjárjon, érezd át, mit szeretne kifejezni.

5. Ha valamit nem tudsz, vállald fel!

Miért félünk attól, hogy bevalljuk, nem értünk mindenhez? Miért teszünk úgy, mintha azt is tudnánk, amihez valójában semmi közünk? Ne csinálj hülyét magadból, mert arról, amihez nem értesz, előbb-utóbb úgyis kiderül, hogy nem a te asztalod. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetnél kíváncsi és érdeklődő a témával kapcsolatban.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!