Ismered a 80/20 módszert? 5 szuper hatékony tanulási módszer

Póta Szilvia
Írta: ,
Ismered a 80/20 módszert? 5 szuper hatékony tanulási módszer

Órákat töltesz magolással, mégis úgy érzed, hogy képtelen vagy megjegyezni az olvasottakat? Ahhoz, hogy hatékonyan és gyorsan memorizáld a tananyagot, illetve könnyebben sajátíts el egy új képességet, folyamatosan karban kell tartanod az elmédet, továbbá meg kell találnod a számodra legmegfelelőbb tanulási módszert! Legyen szó egy új nyelvről, egyetemi vizsgáról, vagy egy munkahelyi feladatról, a most következő trükkök segíthetnek, hogy edzésben tartsd az agyadat, és fejleszd a koncentrációképességed!

Oszd be az idődet!

A siker általában nagyban függ attól, hogy mennyire vagyunk képesek megfelelően beosztani az időnket, illetve a napjainkat. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy ütemtervet készíts, és reális célokat tűzz ki magad elé a napi feladatokkal, valamint a tanulással kapcsolatban.

Ülj le egy pohár kávéval a kezedben és próbáld végiggondolni a hetedet. Ne akarj mindent egyszerre megtanulni: sokkal jobban jársz, ha rendszeresen, rövidebb ideig tanulsz, mintha hosszú órákat magolnál egy ültödben. Számold ki azt is, hogy körülbelül mennyi időt venne igénybe egy-egy feladat, és eszerint próbáld beosztani a teendőket.

Ne felejts el időt hagyni a pihenésre! Fontos, hogy két intenzív tanulással töltött óra között, kikapcsolódj egy kicsit. A pihenés lehetővé teheti, hogy később könnyebben idézd fel a tanultakat.

 

Kezdj el edzeni! Kép forrása: playbuzz.com

A testmozgás nem csak a testedre van jó hatással, de a koncentrációt és a memóriát is javíthatja, így hozzájárulhat ahhoz, hogy gyorsabban végezd el a feladataidat.

Ha úgy érzed összekuszálódtak a gondolataid, és képtelen vagy akárcsak egy perccel is többet tanulni, a legjobb, amit tehetsz, ha felállsz az asztaltól, és sétálsz egy kicsit a szabadban, vagy lemész egy órát edzeni az edzőterembe!

A Psychology and aging című tudományos folyóiratban megjelent 2013-as tanulmány szerint mindössze 15 perc edzés elég lehet ahhoz, hogy jelentősen javuljon a memória és a kognitív feldolgozás.

 

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?