Ismered a 80/20 módszert? 5 szuper hatékony tanulási módszer

Írta: ,

Órákat töltesz magolással, mégis úgy érzed, hogy képtelen vagy megjegyezni az olvasottakat? Ahhoz, hogy hatékonyan és gyorsan memorizáld a tananyagot, illetve könnyebben sajátíts el egy új képességet, folyamatosan karban kell tartanod az elmédet, továbbá meg kell találnod a számodra legmegfelelőbb tanulási módszert! Legyen szó egy új nyelvről, egyetemi vizsgáról, vagy egy munkahelyi feladatról, a most következő trükkök segíthetnek, hogy edzésben tartsd az agyadat, és fejleszd a koncentrációképességed!

Oszd be az idődet!

1/5 Oszd be az idődet!

A siker általában nagyban függ attól, hogy mennyire vagyunk képesek megfelelően beosztani az időnket, illetve a napjainkat. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy ütemtervet készíts, és reális célokat tűzz ki magad elé a napi feladatokkal, valamint a tanulással kapcsolatban.

Ülj le egy pohár kávéval a kezedben és próbáld végiggondolni a hetedet. Ne akarj mindent egyszerre megtanulni: sokkal jobban jársz, ha rendszeresen, rövidebb ideig tanulsz, mintha hosszú órákat magolnál egy ültödben. Számold ki azt is, hogy körülbelül mennyi időt venne igénybe egy-egy feladat, és eszerint próbáld beosztani a teendőket.

Ne felejts el időt hagyni a pihenésre! Fontos, hogy két intenzív tanulással töltött óra között, kikapcsolódj egy kicsit. A pihenés lehetővé teheti, hogy később könnyebben idézd fel a tanultakat.

 

Kezdj el edzeni! Kép forrása: playbuzz.com

2/5 Kezdj el edzeni!

A testmozgás nem csak a testedre van jó hatással, de a koncentrációt és a memóriát is javíthatja, így hozzájárulhat ahhoz, hogy gyorsabban végezd el a feladataidat.

Ha úgy érzed összekuszálódtak a gondolataid, és képtelen vagy akárcsak egy perccel is többet tanulni, a legjobb, amit tehetsz, ha felállsz az asztaltól, és sétálsz egy kicsit a szabadban, vagy lemész egy órát edzeni az edzőterembe!

A Psychology and aging című tudományos folyóiratban megjelent 2013-as tanulmány szerint mindössze 15 perc edzés elég lehet ahhoz, hogy jelentősen javuljon a memória és a kognitív feldolgozás.

 

Sajátítsd el a Pareto elvet! Kép forrása: laurenconrad.com

3/5 Sajátítsd el a Pareto elvet!

A Pareto elv, amelyet 80/20 szabályként is szoktak emlegetni, kimondja, hogy az eredményeink 80 százaléka a tetteink 20 százalékából ered. Tehát a lényeg, hogy rájöjjünk, melyek azok a tevékenységek, amelyek feleslegesek, és csupán az időnket pazaroljuk velük, és melyek azok, amelyek eredményeink, illetve munkasikereink jelentős részét biztosítják.

Ezt a módszert nem csak az üzleti életben, de akár a tanulás során is alkalmazhatod! Egy egyszerű példával szemléltetve: ha el kell olvasnod egy 400 oldalas könyvet a vizsgádhoz, nem feltétlenül kell minden oldalon végigszenvedned magad, elég, ha kiszűröd belőle azt a 20 százalékot, ami fontos, vagyis ami a lényeg.

Ehhez nagy segítséget nyújthat a tartalomjegyzék, illetve a tankönyvben szereplő vastagon szedett kulcskifejezések is.

 

Próbálj ki többféle módszert!

4/5 Próbálj ki többféle módszert!

Minél többféleképpen tapasztalod meg az információt, annál valószínűbb, hogy később emlékezni fogsz rá.

A különböző médiumok, információ megjelenési formák különböző területeit mozgatják meg az agyadnak.

Ahhoz, hogy később könnyebben idézd fel a tanultakat, érdemes az elméd különböző részeit megdolgoztatnod!

Ne csak olvasással próbáld tehát elsajátítani a tananyagot, hallgass hangos könyvet, nézz oktatóvideókat, vagy jegyzetelj tanulás közben!

 

Teremts tanulást segítő környezetet!

5/5 Teremts tanulást segítő környezetet!

A megfelelő környezet elengedhetetlen ahhoz, hogy gyorsan és hatékonyan menjen a tanulás. Általánosságban elmondható, hogy a legfontosabb a tiszta, rendezett és csendes környezet.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy kizárólag a szobádban, az íróasztalodnál tanulhatsz. Látogass ki egy hangulatos kis parkba, ülj be a kedvenc kávézódba, vagy keress egy kényelmes sarkot a lakás egyik szegletében.

Meglátod, egészen más élmény lesz így a magolás.