Így teheted hatékonyabbá a nyelvtanulást

Írta: ,

Ma már elengedhetetlen idegen nyelveket beszélni – a legegyszerűbben az angolt tudod elsajátítani, de a dallamos olaszt, a csábos franciát, a pattogós portugált vagy a nyers oroszt is igazán hasznos megtanulni – ahogyan gyakorlatilag minden nyelvet a világon (na jó, a szuahélit viszonylag kevés helyen tudnád használni). A nyelvtanulás viszont nem egyszerű dolog, van azonban néhány tippünk, melyek segítségével könnyebben a magadévá teheted egy másik kultúra szavait!

Ne nézz meg minden szót a szótárban! Kép forrása: pexels.com

1/5 Ne nézz meg minden szót a szótárban!

Ha van már egy bizonyos alaptudásod, teljesen felesleges úgy olvasni egy szöveget, hogy minden egyes szót kikeresel a szótárból. 

Persze vannak olyan kifejezések, amik nélkül nem tudod értelmezni a szöveget – ezeknél jöhet a szótár, a többit pedig bőven elég inkább csak sejteni, mint tudni.

Ezzel egy-egy szó jobban beleég a tudatodba, mert nem rögtön a jelentést látod mögötte, hanem magát az idegen szót. Ha újra és újra felbukkan, és megnézed, mit jelent, már sokkal könnyebben ragad meg, mintha rögtön az elején a magyar jelentést társítottad volna hozzá.

Tanulj rokonnyelveket! Kép forrása: jennymoyer.com

2/5 Tanulj rokonnyelveket!

Magadtól, az alapoktól, segítség nélkül megtanulni egy teljesen új nyelvet hatalmas vállalkozás, és valószínű, hogy előbb elmegy tőle a kedved, minthogy elérnéd az első sikereidet.

Sokkal egyszerűbb, ha olyan nyelvnek kezdesz neki, ami azonos nyelvcsaládba tartozik azzal, amit már beszélsz – az angol után például nem olyan nehéz a francia, mint a kínai, vagy az orosz.

Észre fogod venni, hogy több szó gyakorlatilag ugyanaz, így időt is spórolsz, és nem kell az egész szókészletet megtanulnod.

Tanulj képekkel, ne szavakkal! Kép forrása: salad-eyes.tumblr.com

3/5 Tanulj képekkel, ne szavakkal!

Ha szótárazol, nagyon nehéz valamihez kötni az idegen szavakat – két betűrendszert látsz csak, mindenféle hívószó vagy hívókép nélkül.

Ezért ne szóról szóra fordíts, inkább használj képeket: ahelyett, hogy a magyar megfelelőjéhez kötnéd az idegen szót, kösd az univerzális, mindenki számára értelmezhető képéhez.

Ha angolul mondjuk azt mondod, hogy deer, ne a „szarvas” szó jusson az eszedbe, hanem egy szarvas képe. Így sokkal hamarabb tanulsz, és könnyebb is visszahívni a szavakat a memóriádból, mert nem lefordítod őket magadban, hanem a fogalom képéről rögtön eszedbe jut.

Legyél aktív tanuló! Kép forrása: eliego.tumblr.com

4/5 Legyél aktív tanuló!

A legtöbben, ha nyelvtanárhoz járunk, csak leülünk, figyelünk, elkészítjük a házi feladatot, majd nem foglalkozunk többet a dologgal. Ha nem piszkálnak minket, nem használjuk a nyelvet, nem tanulunk igazán új dolgokat.

Fontos, hogy anélkül is legyél proaktív, és gyakorolj, hogy egy tanárnak erre kényszerítenie kelljen!

Olvass cikkeket az adott nyelven, még akkor is, ha nem érted a háromnegyedét. Nézz műsorokat, filmeket, végezz teszteket, és foglalkozz a témával – így sokkal hatékonyabban tudod majd használni a nyelvet, bővül a szókincsed, és hamarabb is tanulsz.

Hagyd, hogy a technológia kisegítsen! Kép forrása: lightbluemoon.tumblr.com

5/5 Hagyd, hogy a technológia kisegítsen!

Ismered a Duolingót? Nem?! Pedig ez az egyszerű, okos applikáció jelenleg az egyik leghatékonyabb módja egy új nyelv elsajátításának. Kérdez, ellenőriz, ismételtet, mindent megtesz, amit egy tanár is tehetne.

Használd ki a technológia nyújtotta lehetőségeidet a nyelvtanuláshoz is – a 21. században már annyi weboldal, annyi app segít abban, hogy minél hatékonyabban tanulj, hogy eligazodni is nehéz közöttük.

Már napi öt perc játékkal sokat segíthetsz a tanulási folyamat gyorsításában.