Így teheted hatékonyabbá a nyelvtanulást

Nagy Niki
Írta: ,

Ma már elengedhetetlen idegen nyelveket beszélni – a legegyszerűbben az angolt tudod elsajátítani, de a dallamos olaszt, a csábos franciát, a pattogós portugált vagy a nyers oroszt is igazán hasznos megtanulni – ahogyan gyakorlatilag minden nyelvet a világon (na jó, a szuahélit viszonylag kevés helyen tudnád használni). A nyelvtanulás viszont nem egyszerű dolog, van azonban néhány tippünk, melyek segítségével könnyebben a magadévá teheted egy másik kultúra szavait!

Ne nézz meg minden szót a szótárban! Kép forrása: pexels.com

Ha van már egy bizonyos alaptudásod, teljesen felesleges úgy olvasni egy szöveget, hogy minden egyes szót kikeresel a szótárból. 

Persze vannak olyan kifejezések, amik nélkül nem tudod értelmezni a szöveget – ezeknél jöhet a szótár, a többit pedig bőven elég inkább csak sejteni, mint tudni.

Ezzel egy-egy szó jobban beleég a tudatodba, mert nem rögtön a jelentést látod mögötte, hanem magát az idegen szót. Ha újra és újra felbukkan, és megnézed, mit jelent, már sokkal könnyebben ragad meg, mintha rögtön az elején a magyar jelentést társítottad volna hozzá.

Tanulj rokonnyelveket! Kép forrása: jennymoyer.com

Magadtól, az alapoktól, segítség nélkül megtanulni egy teljesen új nyelvet hatalmas vállalkozás, és valószínű, hogy előbb elmegy tőle a kedved, minthogy elérnéd az első sikereidet.

Sokkal egyszerűbb, ha olyan nyelvnek kezdesz neki, ami azonos nyelvcsaládba tartozik azzal, amit már beszélsz – az angol után például nem olyan nehéz a francia, mint a kínai, vagy az orosz.

Észre fogod venni, hogy több szó gyakorlatilag ugyanaz, így időt is spórolsz, és nem kell az egész szókészletet megtanulnod.