Ezekre készülj fel, ha gyakornokságot vállalsz

Stumpf Bea
Írta: ,

Manapság már szinte mindenhol elvárás, hogy legyen munkatapasztalatod, de közben a megfelelő iskolákkal és előképzettséggel is rendelkezz. Ezt a legegyszerűbben úgy érheted el, ha a suli mellett, közben vagy után gyakornokoskodsz valahol, ami nagy hasznos munkatapasztalat lehet, főleg akkor, ha a megfelelő célokkal és elvárásokkal vágsz bele! Lássuk, mire kell figyelned!

Fizetés vagy ingyenmunka? Kép forrása: styleoholic.com

Manapság sok olyan cég van, ahol tárt karokkal várják a gyakornokokat, azonban fizetni nem tudnak nekik. Mielőtt bevállalsz valami konkrétat, el kell döntened, hogy számodra mik a prioritások. Lehet, hogy megéri néhány hónapot befektetni egy olyan cégbe, ahol tanulhatsz, kapcsolatot építhetsz és esetleg ott is maradhatsz, mint hogy valami olyasmit csinálj, ami szakmailag távolabb áll tőled, de anyagi támogatással jár.

Tipp: Semmiképp ne ingyenmunkaként tekintsd a gyakornoki időszakot, hanem egy hosszútávú befektetésnek!

Idő és energia Kép forrása: mvmtwatches.com

A pénzügyi feltételek tisztázása mellett szintén elsődleges, hogy már a kezdetekkor tisztázzátok, milyen céljaitok és elvárásaitok vannak, mindkét oldalon.

Fontos például tudni, hogy mennyi időt kell a munkára fordítanod, megoldható-e, hogy mellette suliba is járj vagy egy másik munkát vállalj, illetve nem árt, ha nem kávéfőzéssel és fénymásolással kell töltened az értékes időd.

Azaz állíts fel célokat és ahhoz ragaszkodj akkor is, ha akadályok gördülnek eléd!