Ezekre készülj fel, ha gyakornokságot vállalsz

Írta: ,

Manapság már szinte mindenhol elvárás, hogy legyen munkatapasztalatod, de közben a megfelelő iskolákkal és előképzettséggel is rendelkezz. Ezt a legegyszerűbben úgy érheted el, ha a suli mellett, közben vagy után gyakornokoskodsz valahol, ami nagy hasznos munkatapasztalat lehet, főleg akkor, ha a megfelelő célokkal és elvárásokkal vágsz bele! Lássuk, mire kell figyelned!

Fizetés vagy ingyenmunka? Kép forrása: styleoholic.com

1/6 Fizetés vagy ingyenmunka?

Manapság sok olyan cég van, ahol tárt karokkal várják a gyakornokokat, azonban fizetni nem tudnak nekik. Mielőtt bevállalsz valami konkrétat, el kell döntened, hogy számodra mik a prioritások. Lehet, hogy megéri néhány hónapot befektetni egy olyan cégbe, ahol tanulhatsz, kapcsolatot építhetsz és esetleg ott is maradhatsz, mint hogy valami olyasmit csinálj, ami szakmailag távolabb áll tőled, de anyagi támogatással jár.

Tipp: Semmiképp ne ingyenmunkaként tekintsd a gyakornoki időszakot, hanem egy hosszútávú befektetésnek!

Idő és energia Kép forrása: mvmtwatches.com

2/6 Idő és energia

A pénzügyi feltételek tisztázása mellett szintén elsődleges, hogy már a kezdetekkor tisztázzátok, milyen céljaitok és elvárásaitok vannak, mindkét oldalon.

Fontos például tudni, hogy mennyi időt kell a munkára fordítanod, megoldható-e, hogy mellette suliba is járj vagy egy másik munkát vállalj, illetve nem árt, ha nem kávéfőzéssel és fénymásolással kell töltened az értékes időd.

Azaz állíts fel célokat és ahhoz ragaszkodj akkor is, ha akadályok gördülnek eléd!

Kapcsolatok Kép forrása: styleoholic.com

3/6 Kapcsolatok

Mindent könnyebb úgy elintézni, ha megvannak a megfelelő kapcsolataid, ez nem is kérdés. Ezt nem kell szégyellni, sőt folyamatosan építeni kell, hiszen az előrejutás egyedül nagyon nehéz.

Ha van néhány cég, ahová szívesen elmennél gyakornokként dolgozni, akkor járj utána, hogy van-e olyan ismerősöd, aki ott dolgozik, kérdezősködj, hogy milyen tapasztalatai vannak, hátha még az irodába is be tudsz kukkantani.

Egy másik jó irány, ha az iskoládon keresztül jelentkezel, hiszen az intézményi kapcsolatok segítségével sok esetben könnyebb a bejutás egyes cégekhez.

Suli és munka Kép forrása: giginewyork.com

4/6 Suli és munka

Ahogy már korábban említettük, fontos megtalálni már a gyakornoki időd alatt is, hogy hogyan tudod a munkát az életed többi területével a leghatékonyabban összhangba hozni.

Itt persze nem csak az idő ügyes beosztásáról van szó, hanem arról is, hogy mibe mennyi energiát fektetsz és hasznosan töltöd-e az időd.

Jó, ha olyan gyakornoki helyek után keresgélsz, amiket be tudsz számítani majd az esetleges kötelező szakmai gyakorlatodba, de a nyári hónapokat akár arra is kihasználhatod, hogy több pozíciót és több munkahelyet kipróbálj!

Saját célok Kép forrása: lookbookstore.co

5/6 Saját célok

A mindennapi mókuskerékben hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mit miért is csinálunk és eredetileg milyen célokkal vágtunk bele valamibe. Ha az elején felállítasz egy prioritási sorrendet és egy célt, akkor ehhez bármikor visszanyúlhatsz, ha egy kis útbaigazításra vagy motivációra van szükséged.

Egy új szakmát szeretnél megismerni? Kipróbálnád az irodai munkát vagy inkább egy lazább környezet illik hozzád? A suli utáni szakmai karrieredet szeretnéd megalapozni? Ilyen és ehhez hasonló fontos kérdéseket nem árt, ha már az elején megpróbálsz megválaszolni!

Lassan járj... Kép forrása: fenzyme.com

6/6 Lassan járj...

Bár a mai világban nehéz lassítani, megállni pedig szinte lehetetlen, de gyakornokként mégis előfordul néha, hogy lassabban indulnak be a dolgok, mint ahogy te szeretnéd. Ha szuper motivált és céltudatos vagy, akkor előfordulhat, hogy az első hetekben nem pont azt kapod, amit vártál és csalódott leszel. Ilyenkor ne feledd, hogy egy új munkakörbe kell beletanulnod, aminek az elején vagy, így tapasztalatra van szükséged.

Tipp: Mindig keress új feladatokat, próbáld meg a teljes egészt nézni, láss túl a részfeladatokon és kérj visszajelzést a főnökeidtől, hiszen csak így tudsz majd gyorsan fejlődni!