4 dolog, amit a sikeres emberek járvány alatt is megtesznek

Zabolai Margit
Írta: ,

Miközben mindenki a túlélésért küzd, érthető, ha arra vágysz, hogy a járványhelyzet a lehető legkevesebb kárt okozza az életedbe. Azaz, legalább azt meg tudd védeni, ami még mindig a te hatásköröd alá esik. A pszichológusok szerint azok, akik képesek most is mentálisan erősek maradni, az alábbi dolgokat teszik meg most is.

A kutatások szerint két olyan tényező van, amiből előre következtethetünk arra, hogy egy krízishelyzet (például egy világjárvány) esetén milyen jól vagy rosszul fognak reagálni az emberek.

Az első az, hogy mennyire volt sebezhető az életük a válság előtt. A második az, hogy mennyi hírt fogyasztottak a válság alatt. A krónikus mértékű hírfogyasztás ugyanis akár traumát, sőt később PTSD-t is kiválthat, állítják a kutatások.

Egy, az Ebola 2004-es kitörése alatt és után folytatott vizsgálat kimutatta, hogy azok, akik minden nap órákon át bújták a híreket, nagyobb mértékben voltak kitéve a stressznek és hosszabb távon rosszabbul kezelték a válsághelyzetet, mint azok, akik limitált mennyiségben fogyasztották a híreket.

A mentális egészséged érdekében a legjobb, ha csak hiteles forrásból tájékozódsz, és csak annyi időt szánsz a hírek olvasására vagy hallgatására, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a valóban hasznos és szükséges információkat megszerezd.

A közösségi média világában könnyen tűnhet úgy, hogy az igazán sikeres emberek most sem hagyják abba egy pillanatra sem a taposómalom hajtását, és a közösségi nyomás is nagy lehet, hogy legyél produktív, végezd el a munkádat, írd meg végre a könyvedet, takarítsd ki a lakást, ha már úgyis otthon vagy.

Ezek azonban nem feltétlenül reális elvárások, és az érzelmileg erős, valóban sikeres emberek ahelyett, hogy emésztenék magukat, felteszik a kérdést: tényleg olyan fontos, hogy minden korábbinál produktívabb legyek egy soha nem látott válsághelyzet közepén?

Egy világjárvány idején a legtöbb ember a Maslow piramis két alsó szintjén áll, vagyis az alapvető szükségleteit és a fizikai biztonságát igyekszik biztosítani.

Amíg ezek nem maguktól értetődőek, nem tudunk továbblépni a piramis többi szintjére, az önmegvalósítás és a kreativitás felé. Ezért ostorozni magadat tehát valóban fölösleges időpocsékolás lenne.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba