7+1 illemtani baki, amit elkövetünk telefonálás közben

Írta: ,

Minden nap telefonálunk, nem is keveset, mégis gyakran ejtünk olyan hibákat, melyeket nem kéne. Most ezek közül szemezgettünk és összegyűjtöttünk 7+1 illemtani bakit, amit lehet, hogy Te is elkövettél már telefonálás közben. Ugye, nem?

1/8 Nem mutatkozol be

Alapvető elvárás, hogy a telefont úgy vedd fel, hogy megmondod a nevedet vagy a cégnevet, hogyha munkahelyi hívásról van szó.

Ezzel a tetteddel kizárhatod az esetleges téves hívásokat, amelyek rengeteg idődet elrabolhatják.

Arról nem beszélve, hogy a telefonbeszélgetések első pár másodperce majdnem annyira fontos, mint a személyes találkozókkor, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen benyomást keltesz magadról: egy halovány ,,Halló” és egy magabiztos bemutatkozás között ég és föld a különbség.

2/8 Nem kérdezed meg, hogy a másik ráér-e

Nemcsak udvarias, hanem rendkívül hasznos dolog rákérdezni a telefonbeszélgetés legelején, hogy a másik fél perpillanat ráér-e csevegni.

Ha nem, akkor ezen a ponton partnerünk lelkiismeret furdalás nélkül mondhatja azt, hogy most éppen nem alkalmas és rögtön meg is lehet beszélni egy másik időpontot, ami mindkét félnek megfelelő.

Ám ha kihagyod ezt a rutinmondatot, akkor lehetséges, hogy belefutsz abba a szituációba, hogy beszélgetőpartnerednek pont akkor nem jó az időzítés, de valamilyen oknál fogva nem vallja be ezt. Ebben az esetben viszont mindenképpen feszélyező beszélgetés előtt állsz. Jobb ezt megúszni.

3/8 Nem mosolyogsz

Az arckifejezéseidet ugyan nem láthatja a beszélgető partnered a hagyományos telefonálás esetében, de ettől függetlenül érdemes mosolyognod, hogyha van rá okod a beszélgetés folyamán, ugyanis ez a pozitivitás érződni fog a hangodon.

Ne beszélj színtelenül, csak azért, mert nem látják az arcod, így rossz benyomást keltesz magadról.

4/8 Túl magas lesz a hangod

Vannak olyan típusú emberek – elsősorban nőneműekre jellemző –, akik hajlamosak telefonáláskor a hangjukat egy kicsit vagy extrém esetben akár jóval feljebb vinni, mint a szokásos beszédhangjuk.

Egyes kutatások kimutatták, hogy a hölgyek például azért teszik ezt férfi beszélgetőtársukkal, hogy még nőiesebb képet mutassanak magukról a vékony hangjuk révén.

Ám ezt a cincogást nem érdemes erőltetni, mert igencsak furcsa hatást kelhetünk a beszélgetőpartnerünkben, amit nem biztos, hogy szeretnénk.

5/8 Hadarsz

Jóllehet a közvetlen környezeted már megszokhatta, hogy iszonyatos sebességgel dobálod feléjük a szavaidat, ám telefonban – főleg egy ismeretlen beszélgetőpartner esetében – mindig figyelmeztesd magadat arra, hogy vegyél vissza a tempóból.

Beláthatod, hogy annak semmi értelme, hogy a telefon másik végén lévő ember semmit se értsen meg a gyorsan ledarált mondandódból, vagy folyton vissza kelljen kérdeznie, mert teljesen elveszítette a fonalat.

Közepes tempóban, érthetően, hangsúlyozva beszélni – ez lenne a cél, még a hadarósoknak is.

Túl korán és túl későn zavarsz Kép forrása: bloglovin.com

6/8 Túl korán és túl későn zavarsz

Ez alól a szabály alól csak a szeretteid képezhetnek kivételt.

Bármennyire is fontos a mondanivalód, próbáld meg 8-17h között közölni telefonon, de előtte és utána inkább kíméld meg az embereket a telefoncsörgéstől.

Nincs is annál idegesítőbb, amikor valaki 7:59-kor már hív, vagy ami talán még rosszabb: a munkaidő lejárta előtt 2 perccel csörren meg a telefon – mindannyiunk rémálma.

Nem szólsz a kihangosításról Kép forrása: frejawewer/instagram.com

7/8 Nem szólsz a kihangosításról

Ha kihangosítod a telefonhívást, mindenképpen tudasd ezt a beszélgetőpartnereddel, hiszen lényeges tisztában lennie ezzel az információval.

Ha nem így jársz el, akkor bizony számíthatsz egy pár ebből adódó kellemetlenségre.

8/8 Olyan helyen veszed fel, ahol nem kéne

Színház, mozi, étterem, karácsonyi vacsora, stb. – ezek mind-mind olyan események, ahol próbálj meg a telefonod nélkül létezni, hacsaknem hajtasz a környezetedből érkező szúrós pillantások bezsebelésére.

Ha extrafontos a hívás, akkor legalább vonulj félre, ahol nem zavarsz másokat.