6 módszer, ami megkönnyíti az idegen nyelv tanulását

Kerekes Vivien
Írta: ,

Kisgyermekként az agyunk olyan, akár a szivacs: hihetetlen sebességgel tanultunk meg szinte mindent, kezdve az egyszerű mozdulatoktól, egészen az anyanyelvünkig. Felnőtt korunkra ez a képesség általában eltűnik, az agyunk már nem olyan „rugalmas”, mint korábban, és sokkal hosszabb időbe telik profi szinten megtanulni egy teljesen új nyelvet. Szerencsére nincs minden veszve, a folyamatot ugyanis meg lehet gyorsítani ezzel a 6 szuper trükkel!

Valami régi, valami új

Az agyad folyamatosan igényli az újdonságokat, de ha egyszerre próbálsz beletuszkolni rengeteg ismeretlen szót és kifejezést, az egy idő után túlterhelheti a kapacitásodat.

Az új dolgokat leginkább úgy tudod hatékonyan megjegyezni, ha megpróbálod összemixelni őket a régi, már ismerős információval.

Úgyhogy legközelebb, amikor ismeretlen szavakat írsz ki a szótáradba, szúrj be közéjük egy-két már megtanult kifejezést – az agyad ennek köszönhetően könnyebben jegyzi meg az új dolgokat.

Időközi ismétlések

Az időközönkénti ismétlés egy bizonyítottan hatásos technika arra az esetre, ha szeretnél valamit alaposan megjegyezni.

Tegyük fel, hogy megtanultál néhány új kifejezést a mai napon.

Ahhoz, hogy erre még nagyon sokáig emlékezz, fontos, hogy minél gyakrabban elismételd őket.

Eleinte gyakorold a kifejezéseket az elkövetkező néhány napon (minden nap!), és észre fogod venni, hogy egyre kevesebbszer kell végigmenned rajtuk anélkül, hogy elfelejtenéd őket. Rövidesen már napokat, idővel pedig heteket is kihagyhatsz az ismétlések között, mégis emlékezni fogsz rájuk.