6 módszer, ami megkönnyíti az idegen nyelv tanulását

Írta: ,

Kisgyermekként az agyunk olyan, akár a szivacs: hihetetlen sebességgel tanultunk meg szinte mindent, kezdve az egyszerű mozdulatoktól, egészen az anyanyelvünkig. Felnőtt korunkra ez a képesség általában eltűnik, az agyunk már nem olyan „rugalmas”, mint korábban, és sokkal hosszabb időbe telik profi szinten megtanulni egy teljesen új nyelvet. Szerencsére nincs minden veszve, a folyamatot ugyanis meg lehet gyorsítani ezzel a 6 szuper trükkel!

Valami régi, valami új

1/6 Valami régi, valami új

Az agyad folyamatosan igényli az újdonságokat, de ha egyszerre próbálsz beletuszkolni rengeteg ismeretlen szót és kifejezést, az egy idő után túlterhelheti a kapacitásodat.

Az új dolgokat leginkább úgy tudod hatékonyan megjegyezni, ha megpróbálod összemixelni őket a régi, már ismerős információval.

Úgyhogy legközelebb, amikor ismeretlen szavakat írsz ki a szótáradba, szúrj be közéjük egy-két már megtanult kifejezést – az agyad ennek köszönhetően könnyebben jegyzi meg az új dolgokat.

Időközi ismétlések

2/6 Időközi ismétlések

Az időközönkénti ismétlés egy bizonyítottan hatásos technika arra az esetre, ha szeretnél valamit alaposan megjegyezni.

Tegyük fel, hogy megtanultál néhány új kifejezést a mai napon.

Ahhoz, hogy erre még nagyon sokáig emlékezz, fontos, hogy minél gyakrabban elismételd őket.

Eleinte gyakorold a kifejezéseket az elkövetkező néhány napon (minden nap!), és észre fogod venni, hogy egyre kevesebbszer kell végigmenned rajtuk anélkül, hogy elfelejtenéd őket. Rövidesen már napokat, idővel pedig heteket is kihagyhatsz az ismétlések között, mégis emlékezni fogsz rájuk.

Megerősítő alvás Kép forrása: blog.zuluandzephyr.com

3/6 Megerősítő alvás

Az alvás egyik előnye, hogy segít kitakarítani az agyad „tároló dobozát” – azt a területet, ahol az átmeneti információk és emlékek raktározódnak el, miközben ébren vagy.

Épp ezért szükség van az alvásra ahhoz, hogy bármit is áthelyezz ebből a dobozból a hosszú távú emlékeid közé (ezért nem javasolják, hogy egy fontos vizsga előtt áttanuld az éjszakát pihenés nélkül).

Ha már aludtál egy kicsit, és az infók átkerültek erre a területre, az időszakos ismétlés segítségével megerősítheted ezt az állapotot, és garantáltan gyorsabban fognak eszedbe jutni az új szavak.

Idegen szavak mindenhol Kép forrása: websta.me

4/6 Idegen szavak mindenhol

Fűzd bele a nyelvtanulást a mindennapi életedbe.

Az otthonodban rengeteg tárgy vesz téged körül, épp ezért érdemes mindegyikre ragasztanod egy kis cetlit, és ráírnod, az adott nyelven hogy nevezik őket.

Így minden nap szembejönnek majd veled a kifejezések, és sokkal könnyebben megragadnak az emlékezetedben – az pedig biztos, hogy ezerszer könnyebben tudod felidézni őket a későbbiekben.

Az internet csodái

5/6 Az internet csodái

Az egyik legszuperebb nyelvtanulást segítő weboldal a Duolingo, amit akár mobil applikáció formájában is letölthetsz a telefonodra.

Az alkalmazásban beállíthatod, milyen nyelvet szeretnél tanulni, milyen szinten tartasz jelenleg, és nyomon követheted rajta az eddigi fejlődésedet is.

Ráadásul az oldal nagyban motivál is azzal, hogy folyamatosan virtuális kitűzőket és ajándékokat zsebelhetsz be gyakorlás során, ráadásul még más, szintén nyelvet tanuló személyekkel is beszélgethetsz online.

Írj le mindent!

6/6 Írj le mindent!

Sokkal gyorsabban tudsz tanulni, ha közben leírod magadnak a dolgokat, ugyanis már önmagában az írás segít rögzíteni az információkat a fejedben. Ez az egyik leghatásosabb módszer új nyelv tanulásánál – különösen akkor, ha nincs kivel gyakorolnod szóban.

Hallgass meg néhány nyelvi leckét, és írd le azokat a kifejezéseket, amiket sikerül kiragadnod belőle. Ez egyszerre segít abban, hogy az akcentus ellenére is megértsd, amit mondanak, és egyúttal arra kényszeríted vele saját magadat, hogy még nagyobb figyelmet fordíts a hallottakra.

Így garantáltan nem kezdesz el ábrándozni közben!