4 dolog, amit tudnod kell, mielőtt saját vállalkozást indítasz

Schuster Borka
Írta: ,
4 dolog, amit tudnod kell, mielőtt saját vállalkozást indítasz

Egy saját vállalkozás gondolata élete során szinte mindenkiben felmerül, de kevesen vannak, akik rá is mernek lépni erre az útra. Ha mégis úgy döntesz, hogy életre hívod az álmaidat, jó tisztában lenni az alábbi dolgokkal!

Nem kell feltétlenül komolyabb tőke

Természetesen a vállalkozás típusától függ, de nem minden újonnan induló céghez szükséges hatalmas beruházás.

Ha például egyéni vállalkozóként a szaktudásodat kezded értékesíteni, lehet, hogy mindössze egy számítógépre lesz szükséged.

A vállalkozói igazolvány kiváltása ingyenes és szó szerint csak néhány percet vesz igénybe, míg a cégalapításnak már díja van, de általánosan ez is megúszható 100 ezer forint alatt – természetesen itt is sok minden függ a vállalkozás jellegétől, illetve például az ügyvéd díjától.

Egyéni vállalkozóként a vállalkozásod után fizetett járulékok a KATA-nak köszönhetően akár havi 50 vagy 25 ezer forintból is kihozhatóak, hogy erre jogosult vagy-e, arról a könyvelőddel érdemes egyeztetni.

És itt el is érkeztünk a következő tudnivalóhoz.

A könyvelő az új legjobb barátod

Természetes dolog, hogy egy újonnan induló vállalkozás esetében mindenki külön figyelmet fordít arra, hogy ésszerű keretek között tartsa a kiadásait.

A könyvelő viszont tényleg az az ember, akinek a tudásán nem érdemes spórolni, mert a jó szakember neked is sokat spórolhat, tulajdonképpen kitermeli a saját munkája költségét.

Keress olyat, akiben maximálisan megbízol, és aki a szemét a vállalkozásodon tartja.

Az igazán jó könyvelő nem csak a számlákat rendezi, de előrelátó is, felhívja a figyelmedet a lehetséges kedvezményekre, pályázatokra, alternatívákra, amelyekkel jobban jössz ki anyagilag.

Természetesen minél nagyobb a bevételed, annál többet spórolhatsz a könyvelő egy-egy jó tanácsán, de még egy egészen kis forgalmú vállalkozás esetében is érdemes legalább egyszer elmenni egy tanácsadásra egy igazi profihoz.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!