Tipikus pénzügyi hibák, amiket a húszas éveinkben mindannyian elkövetünk

Nagy Niki
Írta: ,
Tipikus pénzügyi hibák, amiket a húszas éveinkben mindannyian elkövetünk

Minden szép és jó, amíg a fősulin vagy az egyetemen tanulsz – kevés pénzből is meg tudsz élni, anyu mindig ellát kajával, és nem igazán kell a jövődre sem gondolnod, hiszen csak annyi a dolgod, hogy tanulj és jól érezd magad. Aztán az iskolából kikerülve arcon csap a valóság, és hirtelen számlákkal, hitelekkel, adókkal és szerződésekkel kell szembenézned – ez pedig kicsit sem egyszerű, sőt, kifejezetten izzasztó tud lenni. Ilyenkor természetes, ha elkövetünk egy-két hibát – hogy minél kevesebbe fuss bele te is, tanulj mások tapasztalataiból, és próbálj meg az alábbiakból kimaradni!

Nem gondolunk a jövőre Kép forrása: urbanoutfitters.com

YOLO, nem igaz? Persze, ez nagyjából 18-22 éves korban be is jön – aztán rájössz, hogy már csak 8 éved van a 30-ig, addigra pedig karriert, kocsit, családot, házat és esetleg gyereket is szeretnél...

Szóval minél előbb kezdesz el a pénzügyi jövőddel foglalkozni, annál kevésbé kell majd aggódnod, ha elveszted az állásod vagy ha beesik egy váratlan kiadás. Döntsd el, mik a legfontosabb vágyaid: lakást akarsz? Indíts egy lakáskasszát, amire minden hónapban félreteszel némi pénzt! Az álommelóra hajtasz? Kezdj el már fősuli alatt gyakornokoskodni olyan helyeken, ami később a hasznodra válhat. Félsz a munkanélküliségtől? Nyiss egy megtakarítási számlát, ahová azt a pénzt gyűjtöd, amiből később megélhetsz, ha nincs munkád egy darabig. Soha nem lehet elég korán elkezdeni!

A hitelkártyák átka Kép forrása: mochithings.com

Te is biztosan jártál már úgy, hogy valamelyik bank képviselője elkapott valamelyik plázában, és megpróbált rád tukmálni egy hitelkártyát, épp nagyon jó kedvezményekkel, mindenféle kötelesség nélkül. A hitelkártyával azonban sajnos az a baj, hogy hatására (bár elsőre ezt nem feltétlenül veszed észre) úgy érzed, több pénzed van, mint amennyi valójában – hiszen csak később kell visszatenned rá az összeget, amit elköltesz róla. Igen ám, de ha nem vagy elég felelős, és nem utalod vissza a kártyára időben a pluszban elköltött pénzt, akkor a bank rengeteg büntetést a nyakadba sózhat.

Szóval csak akkor válts ki hitelkártyát, ha tudod, hogy képes vagy odafigyelni, és minden hónapban időben visszatölteni rá a pénzt egy saját számláról – ha viszont hajlamos vagy az ilyesmit elfelejteni, inkább használd a jó öreg bankkártyádat!

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?