Saját lakás vagy albérlet? Fontos döntés, ami az egész életedre kihat

Írta: ,

A nyugat-európai országokban sokkal elterjedtebb albérletekben lakni, mint hazánkban. Talán a biztosabb és jobb megélhetés miatt kényelmesebbnek tartják az emberek az albérleteket. De vajon mi, itthon, merjük bevállalni az évtizedekig nyúló lakáshitelt?

Biztos te is elgondolkodtál már azon, megéri-e ennyit albérletre fizetni minden egyes hónapban, hiszen ekkora összegből már egy hitelt is törleszthetnél. De vajon tényleg jó döntés a saját lakás megvásárlása? Vagy biztos, hogy rossz ötlet minden hónapban a főbérlőhöz alkalmazkodnotok?

1/5 A saját egyszer a tiéd lesz

A leggyakoribb érv, ami a saját lakás megvásárlása mellett szól, hogy a tiéd. Sokan gondolkodnak úgy, hogy ez egyfajta biztos háttér, ami rendkívül megnyugtató akkor is, ha rosszra fordulnak a dolgok.

Nem kell azon gondolkodni, hogyan gazdálkodd ki a lakbért, ezt a költséget kihúzhatod a havi kiadások közül – ami akár hatalmas tétel is lehet.

Akinek van félretett pénze, az könnyebben dönt a vásárlás mellett, de azoknak komolyan el kell gondolkodniuk, akik hitelt vennének fel. Ilyenkor valóban érdemes komolyan mérlegelni, mert a sok-sok kamat, kezelési költség mellett lehet, hogy egy élet is kevés lesz, mire a tényleges hasznot élvezhetnéd.

A gyerekeknek könnyebb lesz Kép forrása: kid-fashionblog.com

2/5 A gyerekeknek könnyebb lesz

Az előző ponthoz visszakanyarodva, szintén sok család gondolkozik úgy, hogy bár a szülőknek meg kell húzni a nadrágszíjat, a gyerekek örökölhetnek, és nekik sokkal könnyebb lesz az indulás.

Ez ugyancsak megkérdőjelezhetetlen tény, de ebben az esetben is fontos a mérlegelés.

Ha mindezért cserébe egész gyerekkorukban nélkülözniük kell, akkor nem biztos, hogy megéri.

Eleve kiszámíthatatlan az ingatlanpiac, könnyen megeshet, hogy amiért most komolyan küzdenek a szülők, az a gyerekek felnőttkorában már messze nem lesz akkora érték. Persze ugyanez fordítva is megeshet, a vásárlás mindig zsákbamacska.

3/5 Minden a te felelősséged

Szemben az albérlettel, egy saját lakás minden problémája, kiadása a te vállaidra nehezedik. Például, ha bútorozott lakásért fizetsz, és bármilyen készülék tönkremegy, a főbérlő dolga lesz újat venni (vagy biztosítani az anyagiakat).

Ez saját lakás esetén nyilván nincs így. Ugyanígy a te problémád a felújítás, korszerűsítés, amire óhatatlanul sort kell kerítened néhány évente.

Persze nem állítjuk, hogy minden főbérlő készségesen áll majd a rendelkezésedre renoválás esetén, de többségükkel azért lehet tárgyalni, például nem kell két hónapig lakbért fizetnetek, ha kicserélitek a csempét és a járólapot a fürdőben.

Saját lakás esetén minden kiadást neked kell kigazdálkodni, cserébe viszont minden döntés is a tiéd.

Az albérlet jóval rugalmasabb Kép forrása: mydomaine.com

4/5 Az albérlet jóval rugalmasabb

Egy lakás megvásárlása nagyon hosszú időre szól, nem csak néhány hónapról beszélünk. Emiatt alaposan át kell rágnod mindent, messze nem csak az anyagiakat.

Mérlegelned kell az elhelyezkedést, ár-érték arányt, jövőbeli terveket, parkolási lehetőségeket, stb. Az albérlet ehhez képest jóval rugalmasabb. Nyilván itt sem könnyű kifogni a tökéletest, de nem nyomja a válladat az a teher, hogy ez örökre, vagy legalábbis sok-sok évre szól.

Ha nem tetszik, mégsem jó, lejár a szerződés, és már mehetsz is tovább. Ez a rugalmasság hatalmas előny, főleg, ha később külföldre, vagy másik városba költöznél. Egyúttal viszont bizonytalanságot hoz magával, amit sokan nem tudnak elviselni, hiszen a főbérlő éppúgy felmondhatja a szerződést, ahogy te.

 

Összegezve Kép forrása: be-the-change.tumblr.com

5/5 Összegezve

Minden esetet egyénileg kell mérlegelni, lehetőleg pénzügyi tanácsadó segítségével. Érdemes kiszámolni, mennyit kell visszafizetnetek, ha hitelt vesztek fel, hány évet kell beáldoznotok azért, hogy a lakás tényleg a tiétek legyen.

Mérlegelni kell azt is, előreláthatóan mennyit fog érni akkor, amikor lejár a törlesztő, és időközben mennyit kell korszerűsítésre szánnotok. Ezzel szembe kell állítani, mennyit adtok ki albérletre, és máris ott lesz két összeg, amit csak össze kell hasonlítani.

Ezek után kell eldöntenetek, mennyire kívánjátok röghöz kötni magatokat, esetleg elképzelhetőnek tartjátok-e, hogy a saját lakásotokat adjátok ki, ha a szükség úgy hozza, hogy máshova kell költöznötök.