Saját lakás vagy albérlet? Fontos döntés, ami az egész életedre kihat

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A nyugat-európai országokban sokkal elterjedtebb albérletekben lakni, mint hazánkban. Talán a biztosabb és jobb megélhetés miatt kényelmesebbnek tartják az emberek az albérleteket. De vajon mi, itthon, merjük bevállalni az évtizedekig nyúló lakáshitelt?

Biztos te is elgondolkodtál már azon, megéri-e ennyit albérletre fizetni minden egyes hónapban, hiszen ekkora összegből már egy hitelt is törleszthetnél. De vajon tényleg jó döntés a saját lakás megvásárlása? Vagy biztos, hogy rossz ötlet minden hónapban a főbérlőhöz alkalmazkodnotok?

A leggyakoribb érv, ami a saját lakás megvásárlása mellett szól, hogy a tiéd. Sokan gondolkodnak úgy, hogy ez egyfajta biztos háttér, ami rendkívül megnyugtató akkor is, ha rosszra fordulnak a dolgok.

Nem kell azon gondolkodni, hogyan gazdálkodd ki a lakbért, ezt a költséget kihúzhatod a havi kiadások közül – ami akár hatalmas tétel is lehet.

Akinek van félretett pénze, az könnyebben dönt a vásárlás mellett, de azoknak komolyan el kell gondolkodniuk, akik hitelt vennének fel. Ilyenkor valóban érdemes komolyan mérlegelni, mert a sok-sok kamat, kezelési költség mellett lehet, hogy egy élet is kevés lesz, mire a tényleges hasznot élvezhetnéd.

A gyerekeknek könnyebb lesz Kép forrása: kid-fashionblog.com

Az előző ponthoz visszakanyarodva, szintén sok család gondolkozik úgy, hogy bár a szülőknek meg kell húzni a nadrágszíjat, a gyerekek örökölhetnek, és nekik sokkal könnyebb lesz az indulás.

Ez ugyancsak megkérdőjelezhetetlen tény, de ebben az esetben is fontos a mérlegelés.

Ha mindezért cserébe egész gyerekkorukban nélkülözniük kell, akkor nem biztos, hogy megéri.

Eleve kiszámíthatatlan az ingatlanpiac, könnyen megeshet, hogy amiért most komolyan küzdenek a szülők, az a gyerekek felnőttkorában már messze nem lesz akkora érték. Persze ugyanez fordítva is megeshet, a vásárlás mindig zsákbamacska.

Fókuszban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra