Pénzügyi tudatosság – te tudod, hogy mire mennyit költesz egy hónapban?

Írta: ,

Mi is több cikkünkben írtunk már a pénzügyi tudatosság témakörében, ami nem csak, hogy praktikus, de manapság, amikor naponta több ezer inger ér, hogy vásárolj, ne hagyd ki, vidd el ingyen és fizesd ki később, egyszerűen elengedhetetlenné vált. Lássuk, hogy mi is ez valójában, mire költjük a pénzünket havonta és hogyan lehetsz tudatosabb!

A pénzügyi tudatosság Kép forrása: diyjoy.com

Egy friss kutatás szerint (BellResearch) a magyarok nem járnak élen a pénzügyi tudatosság témájában, de a számok évről-évre azt mutatják, hogy javul a helyzet.

Sajnos még mindig sokan vesznek fel meggondolatlanul hiteleket, ismeretlen számukra az öngondoskodás vagy a spórolás fogalmai.

Az, hogy pénzügyileg tudatos légy csak néhány egyszerű rutin bevezetésén múlik, amelyben segítségedre lehetnek a szüleid, egy pénzügyi tanácsadó vagy egy, a költségeidet összesítő applikáció is.

A mindennapokban érezzük is, de a számok is azt mutatják, hogy a pénzügyi tudatosság, a takarékoskodás és a költségek eloszlása tekintetében el vagyunk maradva a nyugat-európai átlagtól.

Mi magyarok leginkább élelmiszerre, lakásfenntartásra és hiteltörlesztésre költünk, míg sajnos a szórakozásra, a kultúrára, szabadidős tevékenységekre vagy az egészségügyre jóval kisebb összeg jut.