Pénzügyi hibák, amiket a húszas éveinkben mindannyian elkövetünk

Írta: ,

Minden szép és jó, amíg a fősulin vagy az egyetemen tanulsz – kevés pénzből is meg tudsz élni, anyu mindig ellát kajával, és nem igazán kell a jövődre sem gondolnod, hiszen csak annyi a dolgod, hogy tanulj és jól érezd magad. Aztán az iskolából kikerülve arcon csap a valóság, és hirtelen számlákkal, hitelekkel, adókkal és szerződésekkel kell szembenézned – ez pedig kicsit sem egyszerű, sőt, kifejezetten izzasztó tud lenni. Ilyenkor természetes, ha elkövetünk egy-két hibát – hogy minél kevesebbe fuss bele te is, tanulj mások tapasztalataiból, és próbálj meg az alábbiakból kimaradni!

Nem gondolunk a jövőre Kép forrása: urbanoutfitters.com

1/4 Nem gondolunk a jövőre

YOLO, nem igaz? Persze, ez nagyjából 18-22 éves korban be is jön – aztán rájössz, hogy már csak 8 éved van a 30-ig, addigra pedig karriert, kocsit, családot, házat és esetleg gyereket is szeretnél...

Szóval minél előbb kezdesz el a pénzügyi jövőddel foglalkozni, annál kevésbé kell majd aggódnod, ha elveszted az állásod vagy ha beesik egy váratlan kiadás. Döntsd el, mik a legfontosabb vágyaid: lakást akarsz? Indíts egy lakáskasszát, amire minden hónapban félreteszel némi pénzt! Az álommelóra hajtasz? Kezdj el már fősuli alatt gyakornokoskodni olyan helyeken, ami később a hasznodra válhat. Félsz a munkanélküliségtől? Nyiss egy megtakarítási számlát, ahová azt a pénzt gyűjtöd, amiből később megélhetsz, ha nincs munkád egy darabig. Soha nem lehet elég korán elkezdeni!

Szórjuk a pénzt Kép forrása: harpersbazaar.com

2/4 Szórjuk a pénzt

Hasonlóan a YOLO-érzéshez az sem túl szerencsés, ha pont ugyanezen elvek alapján költesz: amint megjön a fizud, el is szórod. Nagyon fontos, hogy minden hónapban legalább egy kis összeget félretegyél, lehetőleg a jövőbeli céljaidnak megfelelő módon, mert hidd el, a legújabb cuki kabátod nem fog vigasztalni, ha pár év múlva azért nem kapsz hitelt a házadhoz, mert nincs elég önerőd hozzá.

Legyél reális – az, hogy megszabsz magadnak egy elkölthető pénzmennyiséget, nem azt jelenti, hogy innentől száraz kenyéren és csapvízen kell élned. Beleférhet a büdzsébe az is, ha heti egyszer együtt vacsiztok a lányokkal vagy ha havonta egyszer elmentek wellnesszelni a barátoddal – csak tartsd magad a terveidhez, és mindig annyit költs, ami után még félre tudsz rakni a jövőbeli álmaidra is!

A hitelkártyák átka Kép forrása: mochithings.com

3/4 A hitelkártyák átka

Te is biztosan jártál már úgy, hogy valamelyik bank képviselője elkapott valamelyik plázában, és megpróbált rád tukmálni egy hitelkártyát, épp nagyon jó kedvezményekkel, mindenféle kötelesség nélkül. A hitelkártyával azonban sajnos az a baj, hogy hatására (bár elsőre ezt nem feltétlenül veszed észre) úgy érzed, több pénzed van, mint amennyi valójában – hiszen csak később kell visszatenned rá az összeget, amit elköltesz róla. Igen ám, de ha nem vagy elég felelős, és nem utalod vissza a kártyára időben a pluszban elköltött pénzt, akkor a bank rengeteg büntetést a nyakadba sózhat. Szóval csak akkor válts ki hitelkártyát, ha tudod, hogy képes vagy odafigyelni, és minden hónapban időben visszatölteni rá a pénzt egy saját számláról – ha viszont hajlamos vagy az ilyesmit elfelejteni, inkább használd a jó öreg bankkártyádat!

Túlságosan rástresszelünk a pénzre Kép forrása: albionfit.com

4/4 Túlságosan rástresszelünk a pénzre

Persze, nagyon fontos, hogy már a húszas éveidben is figyeljünk a pénzre, és nem érdemes ilyenkor mindent felelőtlenül elszórni – de annak sincs értelme, ha folyton ezen pörgeted az agyad, és elfelejted élvezni az életet.

Öreg hiba, és jó páran bele is buktak már: csak gyűjtögetsz és gyűjtögetsz, nem mész sehová a barátaiddal, abban a reményben, hogy majd később jól jársz – aztán elszalad az élet a fejed felett, és mikor tudnád (és akarnád) költeni a pénzt, más már kiélte magát, és inkább otthon ülne, vagy a családjával lenne. Élvezd, hogy fiatal vagy, és néha engedd meg magadnak, hogy kirúgj a hámból – ha ésszel csinálod, nem is költöd el az összes pénzed, és még az életre szóló élményekből sem kell kimaradnod.