A legrosszabb döntések, amik ​​​​​​​pénzügyi öngyilkossághoz vezetnek

Zabolai Margit
Írta: ,

Kicsiből, kicsit többől vagy egy szép summából – bármennyiből kell is gazdálkodnod egy hónapban, ha nincs terved, könnyen úgy érezheted, hogy a pénz szinte kifolyik az ujjaid közül. Egy pénzügyi tanácsadó sokat segíthet, de szinte biztos, hogy ő is ezekkel a tippekkel fogja kezdeni.

Egyetlen számlán tartani minden pénzedet

Lehet, hogy neked óriási az önuralmad, és fejben is bármikor átlátod a pénzügyeidet, de az emberek többsége nem ilyen. A személyes pénzügyi tanácsadók szerint egyetlen számlaszámon tartani minden pénzedet szinte biztosan garantálja, hogy a megtakarítási terveid befuccsoljanak. A legtöbb banknál nem probléma, hogy a számláidat ketté, vagy akár három felé válaszd. A szakértők azt tanácsolják, hogy élj ezzel a lehetőséggel, és nevezd is át az alszámlákat: legyen egy megtakarítási számlád, ahová a spórolt pénzedet gyűjtöd, ha konkrétan takarékoskodsz is valamire, akkor akár ezt a nevet is használhatod.

Sokkal könnyebb félretenni a pénzt, ha azt látod, hogy az „autó” vagy az „új konyhabútor” név alatt gyűlnek a forintok.

Érdemes fenntartani egy olyan számlát, amire a fizetésed érkezik, és beállítani, hogy erről vonják a számláid, kiadásaid díját, illetve két hetes időszakban erről utalni egy előre kikalkulált összeget arra a számlaszámra, amihez a bankkártyád is hozzá van kötve, és amiről ténylegesen költekezel. Így sokkal könnyebb lesz kordában tartani a kiadásaidat, mindig látod, hogy éppen mekkora a mozgástered. Igaz, hogy igényel némi időt az utalások beállítgatása, illetve a szükséges összegek kiszámítása, de hosszú távon megéri ennyi pénzügyi tervezés.

Tartani akarod a lépést másokkal

Amikor a szomszéd megcsináltatta a rózsalugast a bejárathoz, hirtelen a te nagymamádnak is kellett egy. Ismerős? Az, hogy próbálunk lépést tartani másokkal, régi és nagyon emberi tulajdonság, csakhogy a közösségi média korában ez a kör jócskán kitágult, és nem is mindig tudjuk, milyen áldozatok – vagy egyenesen rossz döntések – állnak a feltöltött képek mögött. Lehet, hogy úgy érzed, teljesen rendben van megvenni az okostelefon legújabb modelljét, noha még a régivel sincs semmi, és bele kell férnie, hogy évente kétszer nyaralj külföldön, vagy minden hétvégén leruccanj a Balcsira, hiszen mások is ezt teszik.

Az igazság azonban az, hogy a költéseidet a saját valódi igényeidnek és lehetőségeidnek kell meghatároznia. Még akkor is, ha ez egy keserű pirula lehet.

Megbabonáznak a leárazások

Egy pénzügyi vizsgálat szerint a pénzügyi terv megborulásának 10 leggyakoribb oka közül kettő is a leárazásokhoz köthető: az egyik a leárazott termékek felvásárlása akkor is, ha valójában nincs rájuk szükséged, másik pedig az, amikor úgy érzed, nem hagyhatod ki a kedvezményt, mert „nem engedheted meg magadnak” hogy ne spórolj ennyit, így megveszel valamit akkor is, ha azt egyébként akciósan sem engedhetnéd meg magadnak. Ha konkrétan szükséged van valamire, vagy tudod, hogy hosszú távon tényleg spórolsz, akkor persze jó dolog figyelni a kedvezményeket, de nyakló nélkül ez sem vezet sehová, csak még több költekezéshez.

Passzív vagy

Végignézted a sorozatodat, és ezer éve nem kapcsoltál oda, mégsem mondod le a csatornádat. Nem érdeklődsz kedvezmények után az internetszolgáltatódnál. Nem viszed vissza a még garanciás, de nem működő dolgokat. Lehet, hogy ezek apróságoknak tűnnek, amelyek nem érik meg az idődet, de a pénzügyi tanácsadók szerint ez a tudatosság és proaktivitás lehet az, ami meghatározza, hogy valaki túlköltekezik, vagy marad elég pénze a hónap végére.

Kép: GaudiLab/depositphotos.com

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!