Így állíts fel magadnak pénzügyi célokat, hogy tényleg el is érd őket

Téklesz Rita
Írta: ,

A pénzügyek mindenkiben szorongást okozhatnak és bárkire nyomást helyezhetnek, függetlenül attól, hogy mekkora büdzséből gazdálkodik. Könnyű belekerülni egy olyan anyagi spirálba, ami lehetetlenné teszi, hogy megtakarításunk legyen vagy elérjünk bármilyen pénzügyi célt – pedig a kulcs a megfelelő tervezésben rejlik. Persze, könnyű mondani, de sosem késő elkezdeni a tervek felállítását, azon viszont nagyon sok múlhat, hogy ezt hogyan tesszük. Íme néhány tipp, ami segíthet abban, hogy elérd a pénzügyi céljaid!

Legyen kristálytiszta a cél

Bármilyen terv egy tiszta és jól meghatározható cél nélkül csupán vágyálom marad – ez pedig különösen igaz a pénzügyi tervekre!

A megtakarítás tulajdonképpen csak egy elhalasztott pénzköltés, hiszen amit ma félreteszünk, azt a jövőben kifizetjük valamire.

Éppen ezért fontos, hogy pontosan tudjuk, mire is szánjuk azt a pénzt! Lehet ez bármi az esküvőtől kezdve a gyerek oktatásán át a nyugdíjig, a lényeg, hogy amennyire lehetséges, lőjünk be egy összeget a célra! Mérjük fel, körülbelül mekkora kiadással jár az adott dolog, és egy ütemtervet is állítsunk fel a félrerakásra – ebbe beleszámítva az esetleges váratlan kiadásokat is!

Maradj a realitások talaján

Persze legyél optimista, csak arra vigyázz, hogy ne ess át a ló túloldalára. Egyrészt fontos, hogy kicsit „agresszíven” állítsd fel a célt, tehát legyen kellően nagy ahhoz, hogy érdemes legyen érte „harcolni”, másrészt viszont legyen reális, különben hamar elveszítheted a motivációdat. Ha például valami nagyon nagy összegű dologról van szó, mondjuk egy körutazásról, akkor az időbeli ütemtervet állítsd fel ésszerűen – lehet, hogy akár 3 évig is gyűjtögetned kell majd hozzá, de szuper lesz visszaszámolni, ahogy közeledik a nagy nap!

Így állíts fel magadnak pénzügyi célokat, hogy tényleg el is érd őketKép forrása: DragonImages/Depositphotos.com

Rövid- és hosszú táv

Minden pénzügyi cél más és más, ezért egyenként kell megvizsgálni őket. A legfontosabb talán az, hogy mindenekelőtt besorold őket aszerint, hogy rövid- vagy hosszú távúak-e. 

Minden olyan terv, amit 3 év alatt szeretnél elérni, az rövidtávúnak számít, ami pedig ennél hosszabb, az hosszú távú. Ez a felosztás segíthet abban, hogy az egyes célokat tekintve kiválaszd a megfelelő megtakarítási formát.

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!