Nagyon vigyázz, ha neten vásárolsz! Megváltoztathatják az árat a szolgáltatók

Zabolai Margit
Írta: ,

Az internetes vásárlásnak számos előnye van: gyors, kényelmes, a technikának köszönhetően pedig ma már tényleg csak néhány kattintás. Ugyanakkor van néhány dolog, amire célszerű figyelni, mert bizonyos oldalak nagyobb hasznot húzhatnak le rólad, ha nem vagy elég óvatos.

Ha többet költöttél, most is többet fogsz

Az internetes vásárlás már felsorolt előnyei mellett szól az is, hogy külföldről is egyszerűen rendelhetsz dolgokat, ha pedig figyeled az akciókat, és elcsíped az ingyenes kiszállítást, tényleg potom pénzért juthatsz egyedi darabokhoz, amiket itthon sokszor nem is lehet beszerezni.

Egy friss tanulmány azonban, amely angol nyelvű oldalakat vizsgált, most kimutatta, hogy némely vásárlók jobban járnak internetes vásárláskor, mint mások.

Az, hogy bizonyos internetes oldalak más-más árakat mutatnak különböző vásárlóknak, nem nagy újdonság, korábban már volt ebből közfelháborodás az Amazon.com és a Staples technikája miatt, de – noha akkor sok kritika érte az internetes oldalakat – egy friss tanulmány szerint néhány oldal ma sem riad vissza ettől a lehetőségtől.

A vizsgálat során a kutatók azt találták, hogy egyes weboldalak más-más árakat mutathatnak a netezőknek, attól függően, hogy hol laknak, mobilról vagy asztali gépről neteznek, de még az alapján is, hogy korábban mennyit költöttek.

Van, ami mobilról olcsóbb

A tanulmány szerint a Travelocity – egy hotelszobákat és repülőutakat értékesítő oldal – árai 5 százalékkal alacsonyabbak, ha valaki mobilról böngészik, mint akkor, ha ugyanezt PC-ről teszi.

Ugyanakkor a Home Depot weboldala egy adott keresésre számítógépen 24 találatot hozott, átlagosan 120 dolláros árral, míg ugyanez a keresés, ugyanezen a weboldalon mobillal 48 találatot adott, de ekkor az átlagos ár már 230 dollár volt.

A kutatás azt is kimutatta, hogy bizonyos weboldalakon a bejelentkezett felhasználók olcsóbb árakat látnak, és olcsóbban is vásárolhatnak, mint azok, akik nem bejelentkezve böngészik a weboldalt – erre a rejtett kedvezményre azonban semmi sem figyelmezteti a potenciális vásárlókat.

Nem tudják, hogy világméretű jelenségről van-e szó

A kutatók azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy a jelenség csak az Egyesült Államokban figyelhető meg, vagy az egész világon, de feltételezik, hogy nem elszigetelt üzleti technikáról van szó.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy mivel az amerikai oldalakon sokszor európaiak is böngésznek és vásárolnak, jó nyitva tartani a szemünket, és ha már kiszemeltük a megfelelő terméket vagy szolgáltatást, akkor érdemes ki- és bejelentkezve, mobilról és asztali gépről is megnézni az ajánlatot, hátha elcsípünk egy jelentősebb kedvezményt.

Tekintve, hogy bizonyos oldalak a korábbi vásárlási szokásaidat is figyelembe veszik az ár megalkotásakor, ha például közös utazást szervezel a pároddal, és egyikőtök már használta korábban a weboldalt, érdemes a másiknak is ellenőriznie, hogy ugyanazt az árat látja-e.

Galéria / Dekoráljunk, de hogyan?
Dekoráljunk, de hogyan? Megnézem
a galériát!