5 dolog, amit a nagymamámtól a pénzről tanultam

Dienes Petra
Írta: ,

A nagyinak mindig igaza van” – nincs ez másként akkor sem, ha a pénzügyek kerülnek szóba, hiszen a divatimádó unokának elkel néhány jó tanács, ha költekezésről van szó. Íme, néhány egyszerű, de nagyszerű tipp, amit az én drága Nagymamám tanított arról, hogyan is kell a pénzzel bánni.

Hitelkártya? Ne már! Kép forrása: fineartamerica.com

Az én Mamámnak nincs hitelkártyája, és nem vásárol online sem, annak ellenére, hogy szuperül ért a modern kütyükhöz. Ő csak azt veszi meg, amire tényleg szüksége van – persze modern nagyi lévén még ő is költ ruhákra és cipőkre, de mindezt abból fedezi, amennyi készpénz éppen van nála, így mindig számon tudja tartani, mennyit költ. És milyen igaza van!

Emlékezz csak vissza, hogy hányszor merítetted már ki a hitelkártya-kereted, vagy mutatta idő előtt a bankszámád a kritikus egyenleget, mert nem érzékelted fizikailag, mennyi pénzt is költöttél. Na ugye, hogy a régi módszerek nem is olyan rosszak?

Becsüld meg, amid van Kép forrása: galadarling.com

Manapság nagy divat, hogy ha a laptopunknak baja van, inkább eladjuk és veszünk helyette egy másikat, mintsem megjavíttassuk. Pedig a javítás mindig olcsóbb, mint egy új tárgy vagy ruha vásárlása, még akkor is, ha az előzőt be tudod számítani a vételárba.

Ha megelégszel azokkal a dolgokkal, amiket eddig önerőből megteremtettél magadnak, és vigyázol is rájuk, annak két előnye is van. Az egyik, hogy ha megbecsülöd az értéktárgyaid, akkor sokkal hosszabb ideig megmaradnak kiváló állapotban, a másik pedig, hogy ezzel sok-sok pénzt meg is spórolsz magadnak.