Miért vásárolunk feleslegesen? Íme a válaszok és a megoldás a vásárlási mániára!

Írta: ,

Szeretünk vásárolni, hiszen ez nem csupán arról szól, hogy beszerezzünk egy-két új ruhadarabot, hanem bizonyos értelemben egy kis lelki feltöltődés és kikapcsolódás is. Lehet, hogy mi nők így oldjuk a stresszt (persze ezzel tartós fejfájást okozva a férfiaknak), de az is lehet, hogy ez egy pótcselekvés. Mi rejlik a folyamatos túlvásárlás hátterében? Lássuk!

Így jutalmazod magad Kép forrása: lulus.com

1/5 Így jutalmazod magad

A vásárlás a legtöbb esetben nem arról szól, hogy vegyél magadnak valamit, amire szükséged van, inkább maga az érzés kell, hogy megszerezz valamit, legyen a szekrényedben valami új, valami különleges vagy egy olyan darab, amire büszke vagy.

Ha egy húzós napot sikeresen túléltél, egy sikeres interjút vagy egy meetinget hagytál a hátad mögött vagy csak a hétvégét ünnepled, akkor jogosan érezheted úgy, hogy megérdemelsz egy kis figyelmességet.

Persze saját magadnak, saját magadtól.

Nem figyelsz az apró intő jelekre Kép forrása: store.americanapparel.net

2/5 Nem figyelsz az apró intő jelekre

A kirakatokat nézegetve megfog egy szín, egy fazon vagy egy stílus és onnantól nincs visszaút. Ha még ráadásul úgy érzed, hogy különleges égi jelként a kiszemelt termék le is van árazva, akkor szinte már biztos vagy benne, hogy ezt a terméket neked küldték, csak azért kellett erre jönnöd, hogy megszerezd magadnak.

Ezek után már elég ritka, hogy felfigyelsz arra, hogy a cipő nem egészen kényelmes, az ing anyaga nem az igazi, talán még vasalás után is elég viseltesnek fog tűnni vagy a tökéletesnek gondolt bőrkabát fazonja esetleg előnytelen számodra.

Tipp: Ilyenkor próbálj meg erőt venni magadon, hagyd ott egy éjszakára a terméket és ha még másnap is úgy gondolod, hogy kell, akkor menj vissza érte!

Fantáziavilág Kép forrása: blog.bloglovin.com

3/5 Fantáziavilág

A leggyakoribb hiba, amit a vásárlásaid során elkövetsz, hogy nem reálisan döntesz.

Ez nem egyedi, hiszen a vásárlás, a különböző ruhadarabok közti válogatás stimulálja az agyad, hiszen folyamatosan elképzeled, hogy hol, mivel és hogyan viselnéd a kinézett darabot. Ilyenkor egy elképzelt ént látsz magad előtt, aki csodás helyeken nyaral, elegáns bulikba jár, kempingezik, minden nap sportol, gyors diétával két méretet lefogy – azaz egy olyan személyt, aki szeretnél lenni.

Ez nem mindig egyezik azzal, aki valójában vagy, így előfordulhat, hogy a soha nem viselt árcédulás ruhák, amik a boltban jó ötletnek tűntek, valójában azóta is a szekrényedben állnak, hiszen valójában nem is passzolnak hozzád és az életstílushoz, ami szerint élsz.

Túlságosan szereted Kép forrása: collectivestyles.com

4/5 Túlságosan szereted

Ha volt már olyan pillanat, hogy azon kaptad magad, hogy a szekrényed tele van ruhákkal, de reggelente mégsem tudod soha, hogy mit vegyél fel, akkor lehet az a probléma, hogy azok a különleges darabok, amiket sosem hordtál még, túlságosan hozzánőttek a szívedhez. Lehet, hogy túl drága volt, nagyon kényes az anyaga, vagy egyszerűen csak a megfelelő alkalmat várod, hogy felvehesd, és ezért annyira vigyázol rá, hogy sosem viseled.

Tipp: Lehet, hogy érdemes olyan darabokba fektetni a pénzed, amit szeretsz, de csak annyira, hogy fel is vedd!

Hagyod, hogy befolyásoljanak Kép forrása: blog.bloglovin.com

5/5 Hagyod, hogy befolyásoljanak

Manapság szinte minden arról szól, hogy vásárolj, vásárol, vásárolj. Akkor is ha szükséged van rá, és akkor is, ha nincs.

A boltok kínálata, a közösségi média és minden feléd irányuló üzenet arra sarkall, hogy vedd meg, ne gondolkozz, hiszen lemaradsz.

Ha belekerülsz ebbe a mókuskerékbe, akkor könnyen azon kaphatod magad, hogy folyamatosan olyan dolgokat vásárolsz, amikre igazából nincs is szükséged.

Tipp: Ne hagyd, hogy ennyire befolyásoljanak a reklámok, a leárazások vagy a barátnőid, hiszen te vagy az egyetlen, aki tudja, hogy valójában mire van szükséged.