Mennyi pénzt szabadna magadra költened? Ezt mondja a szakértő róla

Schuster Borka
Írta: ,
Mennyi pénzt szabadna magadra költened? Ezt mondja a szakértő róla

Kép forrása: unsplash

Fizeted a lakás, a számlákat, bevásárolsz, felnőtt módjára brokkolit is teszel a kosaradba. De időnként azért elcsábulsz, és hajlandó vagy egy kisebb-nagyobb összeget áldozni valami olyanra is, ami egyszerűen csak örömet okoz. Vajon jól teszed?

Egy kis pénzszórás örömet hoz

Ellie Thompson, a Money Therapy alapítója és ügyvezető igazgatója a hellogigles.com kérdésére elmondta, hogy fontos, hogy időről időre megjutalmazd magadat valamivel.

„Egy kis önkényeztetésnek minden napodban kellene lennie, mert a pénzügyeidet aköré kell szervezned, hogy mit szeretnél és mire van szükséged” – mondta a szakértő.

Az apróságok, amiket megengedsz magadnak, ténylegesen javíthatnak azon, amilyennek az életminőségedet megítéled, és úgy érezheted, hogy nem csak az életben maradásért robotolsz, hanem valóban származik valami örömöd is a pénzből, amit a munkádért kapsz. De vajon mennyi az, amennyi belefér?

Mennyi pénzt szabad magadra költened? Ezt mondja a szakértő róla

Az 50/20/30-as szabály

Hogy mennyi fér bele a költekezésbe, az természetesen sok mindentől függ, leginkább persze attól, hogy mekkora a bevételed és mennyit költesz a létszükségleteidre. Thompson szerint, ha szeretnéd a pénzügyeiden úrrá lenni, akkor be kell tartanod egy látszólag egyszerű, de némi önfegyelmet követelő szabályt.

Eszerint minden hónapban a teljes bevételed 50%-át kellene lakhatásra, számlákra, általában véve az életben maradásodra fordítanod. 20%-nak kellene a nyugdíjalapodba, megtakarításokba mennie, 30% pedig az az összeg, amit szabadon elkölthetsz, ebből viszont bűntudat nélkül kellene költekezned – lényegében ez a fizetésednek az a része, ami örömet okoz.

Hogyan tartsd magadat a pénzügyi tervedhez?

Azt a pénzügyi szakértők is elismerik, hogy leülni és tervet készíteni a pénzügyeidről önmagában sem egyszerű feladat, hiszen lehet, hogy ráébreszt, hogy többet költesz a lakhatásodra, mint amennyit megengedhetnél magadnak, vagy éppen nem teszel félre elegendő pénzt. Ez már önmagában is olyan döntések meghozatalára kényszeríthet, amik nem biztos, hogy rögtön ínyedre lesznek, de a pénzügyi terv betartása még nehezebb feladat lehet.

Thompson szerint segíthet, hogy ne költekezz túl és ne vásárolj impulzusból, ha azokat az apróságokat, amik örömet okoznak neked, nem mindig akkor veszed meg, amikor éppen megkívánod őket, hanem betervezed a pénzügyeidbe.

Legyen sütemény-szerda és kapucsínó-kedd, legyenek olyan napok, amiket tudsz várni, mert akkor megleped magadat valami kis dologgal, de mindig tudd előre, hogy ezekre mennyit fogsz költeni az adott hónapban. Ez a terv abban is segít, hogy követni tudd, nem költesz-e feleslegesen valamire – állítja a szakértő.

Míg azokat az apróságokat, amik örömet okoznak, érdemes a pénzügyi tervedben hagyni, fontos, hogy észrevedd, ha valamire akár több ezer forintot is elköltesz egy hónapban, pedig valójában nem is érzed, hogy különösebb pluszt hozna a mindennapjaidba.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?