A magyar párok anyagi élete: titkos tartalékok, elsunnyogott vásárlások és a közös kassza

Szabó Erzsébet
Írta: ,
A magyar párok anyagi élete: titkos tartalékok, elsunnyogott vásárlások és a közös kassza

Kép forrása: unsplash.com

Az egyik magyar bank megbízásából készített reprezentatív kutatás megvizsgálta a magyar párok anyagi életét – ebből kiderült, hogy bár a többség közös kasszát üzemeltet a párkapcsolatán belül, valójában szinte mindenkinek vannak titkai a partnere előtt, ha az anyagiakról van szó.

De vajon milyen kiadásokról nem nyilatkozunk szívesen még a szerelmünk előtt sem?

Közös kasszán, vagy külön? 

Egyértelmű siker hazánkban a közös kassza, a megkérdezettek csaknem háromnegyede, 72%-a állította, hogy párjával megosztva intézi az anyagiakat. A külön kassza inkább azok esetében népszerű, akik még csak rövidebb ideje élnek együtt, továbbá azok választották ezt a lehetőséget, akik közül legalább az egyik fél jelentős különvagyonnal rendelkezik. A kisebb csoportba sorolhatóak azok a párok is, akik különféle fizetési kötelezettséggel rendelkeznek, például korábbi hiteltörlesztés, vagy gyerektartás. Utóbbiak esetén valószínűleg célszerűbbnek tartották a párok, ha a lehetőségekhez mérten külön-külön próbálják rendezni az anyagiakat.

Külön kassza ide, vagy oda, a megkérdezettek több mint fele külön bankszámlát tart fenn, ami tehát azt jelenti, hogy nem feltétlenül közös ténylegesen minden megszerzett forint.

Másrészt viszont mindenki számára ad egyfajta biztonságérzetet a saját számlaszám, illetve sokan azután kötöttek házasságot, hogy folyószámlával már rendelkeztek, annak megszüntetését pedig nem érezték szükségesnek.

A ténylegesen és kizárólagosan közös számla azokra a párokra volt jellemzőbb, akik 60 év felettiek, vagy már legalább 20 éve együtt éltek. 

Kevésbé meggondoltak a külön kasszán élők

A külön számlán élőkről úgy tűnik, sokszor kevésbé meggondoltak az anyagiakat illetően. A válaszok alapján kiderült, hogy gyakran nem kifejezetten tudatosan döntenek, ha a pénzről van szó. A felmérés rámutat arra, hogy a válaszadók szinte véletlenszerűen voksolnak a külön számla mellett, pusztán azért, mert „úgy alakult”. Ez azt bizonyítja, hogy sokan még manapság sem igazán követik, mennyi pénzt emészt fel egy-egy folyószámla fenntartása.

A válaszokból az is kiderült, hogy a külön kasszán élők nem készítenek egyértelmű felosztást a háztartással kapcsolatosan, tehát a beérkező tételeket véletlenszerűen, felváltva fizetik.

Természetesen az aránytalanság sok esetben a közös kasszán élők esetében is fennáll, ugyanis a felek között időnként nagyon jelentős különbség figyelhető meg a jövedelmeket illetően. Értelemszerűen azoknál a pároknál, ahol ez az eshetőség fennáll, a többet kereső fél nagyobb arányban bizonyult finanszírozónak. A nemek közti megosztást tekintve, a ruhavásárlás és a napi szintű bevásárlás inkább a nők feladata és kiadása, míg a férfiak a ház körüli karbantartásért, autó szervizelésért felelnek. 

Hiteligénylés és megtakarítás

Nem túl meglepő módon a nagyobb mértékű, közös kiadásokról, hiteligénylésekről a párok közösen döntenek. Azok, akik a megtakarításra teszik a hangsúlyt, többségükben mindkét fizetésből félretesznek még akkor is, ha egyébként külön kasszán élnek. A nagyobb volumenű kiadásokat, hiteligénylést illetően úgy tűnik, nem annyira a kereset, mint az iskolai végzettség dominál: általában azoknak a feleknek nagyobb a szerepe a döntésben, akiknek magasabb a képzettségük.

A gyerekek zsebpénzét illetően már más a helyzet, bár ott is mérvadó a közös megegyezés, ebben az esetben nem az iskolázottságnak, hanem a nemeknek van jelentősebb szerepük.

Keresettől függetlenül inkább a nők azok, akik döntenek a zsebpénz mértékéről, holott annak biztosítása a felmérés alapján többnyire a férfiak feladata. 

Aprócska kiadások

A hétköznapokat illető, kötelező kiadásokon túl természetesen mindenkinek vannak egyéb kiadásai. Ezeket a többség megosztja a partnerével, leszámítva a szépségápolást. Ez azért érdekes, mert a válaszadók 26%-ban még az 5000 forint alatti kiadásokról is beszámolnak, 27% pedig az 5-10 000 forintnyi kiadásokról nyilatkozott ugyanígy.

Titkok a párkapcsolatban

Örök vitatéma, hogy szabad-e titkot őrizni a párkapcsolatunkat illetően – úgy tűnik, a megkérdezettek negyede szerint ezzel nincs probléma. A kérdőívet kitöltők 22%-ának van olyan félretett pénze, amiről nem tud a partner, és a megkérdezettek 27%-ban nyilatkoztak úgy, hogy volt ilyen jellegű megtakarításuk korábban. Alacsonyabb arányban ugyan, de eltitkolt tartozások is akadnak: 15%-ban nyilatkoztak úgy a felmérésben résztvevők, hogy korábban elhallgattak egy tartozást, 6% pedig jelenleg is titkolózik a partnere előtt. 

Ezeken vitatkozunk

A pénz fontos vitapont a párkapcsolatokban, és egészen addig nem okoz komoly problémát, amíg valóban csak vitatkozunk, egyeztetünk róla – ugyanakkor a statisztikák szerint az egyik leggyakoribb válóok az anyagiakra vezethető vissza.

Ezt mutatja az is, hogy minden második párnál a leggyakoribb vitakérdés az anyagiakat illetően a kiadásokra vonatkozik, jellemző módon abban nem értenek egyet a felek, mennyit költhetnek.

A megkérdezettek harmada örülne annak, ha a párja körültekintőbb lenne, ha a pénzügyekről van szó, tehát kevesebbet és megfontoltabban költene, míg 22% éppen ennek ellentettjére vágyik, és azt akarja, hogy a partnere kicsit lazábban kezelje a kiadásokat. 

A kutatást a Budapest Bank végezte.

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató