5 könnyen megváltoztatható szokás, ami most a gazdagságod újában áll

Schuster Borka
Írta: ,

Mit csinálnak másként azok, akiknek duzzad a bankszámlája? A psychologytoday.com szakemberei szerint egészen sok mindent. A jó hír azonban az, hogy többnyire mentális beállítottság kérdése, hogy ki hogyan forgatja a pénzt, és te is magad mögött hagyhatod azokat a szokásokat, amelyek most a pénzügyi sikereid útjában állnak.

1. Nem vagy hajlandó törődni vele, hogy a dolgok rosszul is alakulhatnak

Sokan vannak, akik azért nem hajlandóak belevágni egy üzletbe vagy egy befektetésbe, mert attól tartanak, hogy pszichésen nem fogják bírni az ezzel járó stresszt. Mivel egyszerűen a gondolatát sem tudod elviselni, hogy valami balul is üthet ki, inkább nem kockáztatsz semmit, nem indítod el a céget, nem kezded el írni a könyvet, nem keresel új munkát, mert bár a mostani is rossz, legalább már ismered, hogy milyen.

A stressz azonban így vagy úgy, de elkerülhetetlen az életben, kár is menekülni előle. Inkább egy módot kell találnod arra, hogy kezelni tudd, és ne ez tartson vissza a vágyaid megvalósításától.

2. Mindenhol átverést sejtesz

A fenntartásaid teljesen jogosak, hiszen az internet korában minden sarokból valamilyen színes-szagos átverés leselkedik azokra, akik gyanútlanul kergetik az álmaikat. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy rengeteg az olyan lehetőség, ami a kezdetekkor szinte gyanúsan jónak tűnt ahhoz, hogy igaz legyen – gondolj csak az Airbnb-re vagy az Uberre!

Az óvatosság persze kötelező, amikor azt mérlegeled, hogy mibe szállsz be, vagy mibe fekteted a pénzedet, de eleve át sem gondolni egy lehetőséget és körültekintőnek lenni egyáltalán nem ugyanaz.

3. Azt gondolod, hogy a lehetőségeid limitáltak

A jó alkalmakra már lecsaptak mások, feletted már eljárt az idő, és egyébként is, vannak helyzetek, amikbe egyszerűen születni kell. Ismerős gondolatok? Ha igen, akkor könnyen lehet, hogy éppen ezek azok, amik megakadályozzák, hogy észrevedd, mennyi út nyitott még előtted, vagy felismerd, hogy ha nincsenek utak, hát csinálhatsz egyet magadnak!

Ha eldöntötted, hogy neked már nem terem itt babér, akkor nem is fogod észrevenni a kínálkozó alkalmakat, ellenben, ha hiszel benne, hogy még rengeteg lehetőség áll előtted, ott is észreveszed a potenciális sikert, ahol más nem is keresné. Erre mondják spirituálisabb beállítottságúak azt, hogy „bevonzod” a dolgokat.

AllaSerebrina/depositphotos.com

4. Ragaszkodsz ahhoz, amit már ismersz

Nincs azzal semmi baj, ha megvan a kedvenc reggelid, de aki nem hajlandó új dolgokat kipróbálni, az a pénzügyeit sem fogja tudni megreformálni. A komfortzónádból való kilépés sajnos elengedhetetlen feltétele annak, hogy megtaláld az üzleti lehetőségeket, ám a jó hír, hogy ha egyszer rákapsz az újdonságok ízére, könnyen függővé válsz, és legközelebb már keresed az alkalmat, hogy kipróbálj valamit, amit addig nem.

5. Nem érdekel az üzlet, a befektetés vagy a profit

A spórolás persze fontos, de csak ennyiből kevesen gazdagodtak meg. Ha ténylegesen vagyont szeretnél, akkor bizony meg is kell forgatnod a pénzedet. Sokan távolinak érzik maguktól a befektetési piacot, pedig a legtöbb bank is kínál ezen a téren tanácsadást.

Nem kell rögtön lekötnöd vagy tőzsdére vinned mindent, de érdemes elkezdened barátkoznod a piaci lehetőségekkel, és a megtakarításaid legalább egy részét olyan helyre tenni, ahol nem csak áll, de jövedelmez is.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba