Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Szőke Angéla
Írta: ,

Napjainkra a bankkártya szinte már nélkülözhetetlen a mindennapi élethez és kétségtelenül rengeteg előnye van. Ha meglátunk egy szép ruhát vagy cipőt online, pár gombnyomással megvehetjük és csak arra kell figyelnünk, hogy legalább a szomszéd néni otthon legyen, mikor megérkezik, hogy át tudja venni helyettünk. Nem kell sorban állnunk jegyért, ha a kedvenc énekesnőnk nálunk koncertezik, mert akár a buszmegállóban ülve választhatjuk ki a legjobb helyet az első sorban. (X)

Sokan azonban a mai napig ódzkodnak a bankkártya használatától és inkább a készpénzes fizetést részesítik előnyben a mindennapokban, pedig „offline” is előnyökkel jár, ha kápé helyett kártyával fizetünk. Ha megrögzött készpénzes vagy, íme öt ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned.

Biztonságos

Szinte nincs olyan ember, aki még ne járt volna úgy, hogy elveszített pénzt: kirántotta a zsebéből, vagy ellopták tőle. Természetesen egy bankkártyát is el lehet veszíteni, de abban az esetben elég egyetlen telefon a banknak és már le is tiltják, sőt, ha esetleg már leemeltek tőlünk pénzt, azt is jó eséllyel visszatérítik.

Abban az esetben is védve vagy, ha a neten vásárolt áru nem érkezik meg, hiszen kártyakibocsátó bankod az úgynevezett chargeback eljárás keretében  kártalanít, így visszakapod a pénzed.

Tiszta

Vespasianus római császár uralkodása óta tudjuk, hogy a pénznek nincs szaga, ő volt ugyanis, aki megadóztatta a közvécéket. Kellemetlen illata valóban nincs a készpénznek, ugyanakkor kevesen gondolnak bele, mennyire piszkos valójában.

Egy tévéműsorban nyomon követték egy bankjegy átlagos napját: nem kevesebb, mint húsz alkalommal cserélt gazdát és nyilvánvalóan nem mindenki tiszta kézzel fogta meg.

A fémpénzek recéiben több, mint 3000 baktérium él, így az apró zsebretétele után nem ajánlatos az arcunkhoz érni. A bankkártyánkhoz viszont egyedül mi érünk hozzá és ha érintős, akkor még a tárcánkból sem kell kivenni, elég odatartani a géphez és kész is a fizetés. 

Garetsworkshop/depositphotos.com

Könnyű

Egy vékony kis kártyát könnyebb magunknál tartani, mint egy köteg készpénzt vagy aprót, ami még a zsebünket is lehúzza. Ha egy szórakozóhelyen, vagy egy koncerten tombolsz, sokkal egyszerűbb az italokat kártyával fizetni, ami szépen a farzsebedbe simul.

Attól sem kell tartanod, hogy kártyás fizetésnél nem tudsz borravalót adni a pultosnak, mert ma már ez is egyszerűen beállítható a bankkártya terminálokon. 

A készpénzhez is egyszerűen hozzájutsz

Ugyan ma már nagyon sok helyen lehet kártyával fizetni (taxiban, étteremben, de még az utcai foodtruck-okban is), Ha mégis készpénzre lenne szükséged, a telefonodon pillanatok alatt megnézheted, hol van a közeledben egy ATM és percek alatt hozzájuthatsz a pénzedhez.

Tételenként követheted nyomon a kiadásaidat

Régebben, ha valaki részletesen akarta látni a pénzmozgását, kénytelen volt egy táblázatba irkálni az összegyűjtött blokkokról az összegeket. Napjainkban ez már úgy megy, hogy valós időben, akár percekkel egy vásárlás után a telefonunkon megnézhetjük, tételesen mire költöttünk és még mennyi van a számlánkon.

A készpénz nyomon követése sokkal nehezebb, sőt, valójában lehetetlen, ezért is van, hogy olyan könnyen „kifolyik” a kezünkből. A bankkártya tehát kényelmes, használata könnyű és felelősségteljes költekezésre ösztönöz. 

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba