Kényes pénzügyek - 6 kérdés, amit nem árt időnként feltenned magadnak

Írta: ,

Az, hogy mennyit keresel, mennyi pénzed marad a hónap végén vagy hogy milyen összeget tudsz havonta félretenni, fontos kérdések, így időről-időre muszáj számot vetned és foglalkoznod vele. Ha azt az életet szeretnéd élni, amit megálmodtál magadnak, akkor fontos, hogy a pénzügyeid is rendben legyenek, ismerned kell a szokásaidat és meg kell tanulnod jól bánni a pénzzel. Lássuk, mit tehetsz ezért!

Ha eddig nem volt egy fix havi keret, amit előre meghatároztál magadnak, akkor azt javasoljuk, hogy próbáld ki, kezdd el minél előbb.

Ha nem is fix az az összeg, amit minden hónapban megkeresel, akkor is fontos tudnod, hogy mennyi az a minimum, amennyiből meg tudsz élni azon az életszínvonalon, amit megszoktál, hiszen ehhez képest tudod majd felmérni, hogy mennyit kellene keresned.

Tipp: Ha nehezen tudod összesíteni a havi költségeidet, akkor próbálj ki egy erre kifejlesztett applikációt, ami segít a pénzügyeidben, pl. a Koin.

Mennyi a kiadás a bevételhez képest? Kép forrása: aliceandlois.com

Ha nagyjából átlátod már, hogy milyen tételekből áll össze a havi költségvetésed, milyen arányban költesz számlákra, lakásra, szórakozásra, akkor nem árt, ha a kiadás oldalt összeveted a bevételekkel.

A legegyszerűbb módszer, hogy összeírod, hogy honnan mennyi bevételed van fixen havi szinten, és ezt párba állítod a kiadásokkal, amiket szintén egy hónapra bontasz le.

A bevétel és a kiadás különbségéből remélhetőleg egy pozitív szám jön ki, amivel a jövőre nézve kalkulálhatsz.