Íme a módszer, amivel ezreket spórolhatsz havonta

Írta: ,

Elsőre ijesztően hangozhat a pénzügyi elemzés kifejezés, pedig ha te is havi rendszerességgel elkészíted a sajátodat, az nem csak az adósságokból segíthet kilábalni, de akár még félre is tehetsz, hogy később megvalósíthasd az elképzeléseidet. Ahhoz, hogy ezt elérd, egyrészt önfegyelemre és kitartásra lesz szükséged, másrészt pedig egy jól bevált módszerre is, amivel elkészíted a havi kalkulációt – ehhez nyújtunk most neked egy kis útmutatót.

Mennyi az annyi? Kép forrása: pexels.com

1/4 Mennyi az annyi?

Ahhoz, hogy elkészítsd a havi elemzést, meg kell vizsgálnod, átlagosan mennyi a havi nettó jövedelmed, amelyből gazdálkodhatsz. Ne hagyj ki semmilyen rendszeresen érkező bevételt – ha van párod, akkor az ő bevételét se felejtsd el beleszámolni, de a mellékállásokból származó jövedelmeket, jutalmakat és egyéb juttatásokat se hagyd ki!

Ha az egyéb jövedelmek összege havonta eltérő, akkor érdemes egy hónapra vonatkozóan átlagot számítanod az eddig befolyt 6-12 hónapos jövedelmek alapján.

Ebből az összegből vond ki a havonta jelentkező fix kiadásokat, például a közlekedési bérletet, a gyerekek különóráit, a közös költséget, a lakbért – ezzel tisztán megkapod azt a pénzösszeget, amelyből a továbbiakban gazdálkodhatsz vagy gazdálkodhattok.

Az elemzés módja Kép forrása: stylemepretty.com

2/4 Az elemzés módja

Természetesen az előbb említett, papíron összeadogatós módszer is segíthet, azt azonban tudnod kell, hogy így nem lesznek pontosak a számításaid!

Íme három módszer, amit érdemes kipróbálnod:

  • A havi kiadásokat feljegyezheted egy táblázatba is, amelyhez rengeteg alapot találhatsz az interneten.
  • Ha nem szívesen görnyedsz egész nap a számítógép előtt, akkor kinevezhetsz erre a célra egy füzetet, de nyomtathatsz magadnak sablont is a netről, amit aztán mappába rendezhetsz.
  • Amennyiben nem szeretnél bajlódni egyikkel sem, akkor egy korábbi cikkünkben megnézheted, milyen hasznos alkalmazások vannak, amelyekkel könnyedén elkészítheted az elemzésedet.
Írj fel minden kiadást! Kép forrása: theeverygirl.com

3/4 Írj fel minden kiadást!

Nem csak a fix kiadásokat kell felírnod, de az egyéb változó és extra kiadásokat is! Változó kiadások alatt a következőket értjük: rezsiköltség, havi szolgáltatások díja, bevásárlás és a többi. Extra kiadások pedig a következők lehetnek: ruhavásárlás, kávézás a barátnőkkel vagy egy családi mozizás.

A különböző kiadásokat rendezd kategóriákba, hogy a későbbiekben könnyebben fel tudd őket jegyezni. Érdemes egyszerű kategórianeveket választani, úgy mint rezsi, bevásárlás, ruházkodás, telefonszámlák és a többi – így sokkal átláthatóbb lesz majd az elemzésed.

Tervezz előre! Kép forrása: careergirldaily.com

4/4 Tervezz előre!

Ahhoz, hogy félre tudj rakni, meg kell határoznod a pontos összeget, amire szükséged van, illetve azt, hogy mikor van szükséged rá. Ezek után érdemes górcső alá venned, milyen tételeken tudsz havi szinten spórolni.

Ne feledd, nem kell, hogy a kiadásaid teljes mértékben lefedjék a havi bevételedet! Érdemes akár a vásárlásnál megnézni, melyik üzletnek jobb a kínálata – bár ez az elején időigényesnek tűnhet, akár ezreket spórolhatsz meg vele. A munkahelyeden sem kell feltétlenül étkezdében enned; nézd meg, milyen ételrendelési lehetőségek vannak, vagy csomagolj ételt pár napra előre. Nem kell minden hónapban szigorúan ragaszkodni a tervekhez, de érdemes ilyen apró trükköket időről időre bevetni a cél érdekében. A kitűzött célok megvalósítása után pedig kezdd újra az elemzést, hiszen az újabb cél teljesen más anyagi megszorításokkal jár majd!