Íme a módszer, amivel ezreket spórolhatsz havonta

Serestyén Sára
Írta: ,

Elsőre ijesztően hangozhat a pénzügyi elemzés kifejezés, pedig ha te is havi rendszerességgel elkészíted a sajátodat, az nem csak az adósságokból segíthet kilábalni, de akár még félre is tehetsz, hogy később megvalósíthasd az elképzeléseidet. Ahhoz, hogy ezt elérd, egyrészt önfegyelemre és kitartásra lesz szükséged, másrészt pedig egy jól bevált módszerre is, amivel elkészíted a havi kalkulációt – ehhez nyújtunk most neked egy kis útmutatót.

Mennyi az annyi? Kép forrása: pexels.com

Ahhoz, hogy elkészítsd a havi elemzést, meg kell vizsgálnod, átlagosan mennyi a havi nettó jövedelmed, amelyből gazdálkodhatsz. Ne hagyj ki semmilyen rendszeresen érkező bevételt – ha van párod, akkor az ő bevételét se felejtsd el beleszámolni, de a mellékállásokból származó jövedelmeket, jutalmakat és egyéb juttatásokat se hagyd ki!

Ha az egyéb jövedelmek összege havonta eltérő, akkor érdemes egy hónapra vonatkozóan átlagot számítanod az eddig befolyt 6-12 hónapos jövedelmek alapján.

Ebből az összegből vond ki a havonta jelentkező fix kiadásokat, például a közlekedési bérletet, a gyerekek különóráit, a közös költséget, a lakbért – ezzel tisztán megkapod azt a pénzösszeget, amelyből a továbbiakban gazdálkodhatsz vagy gazdálkodhattok.

Az elemzés módja Kép forrása: stylemepretty.com

Természetesen az előbb említett, papíron összeadogatós módszer is segíthet, azt azonban tudnod kell, hogy így nem lesznek pontosak a számításaid!

Íme három módszer, amit érdemes kipróbálnod:

  • A havi kiadásokat feljegyezheted egy táblázatba is, amelyhez rengeteg alapot találhatsz az interneten.
  • Ha nem szívesen görnyedsz egész nap a számítógép előtt, akkor kinevezhetsz erre a célra egy füzetet, de nyomtathatsz magadnak sablont is a netről, amit aztán mappába rendezhetsz.
  • Amennyiben nem szeretnél bajlódni egyikkel sem, akkor egy korábbi cikkünkben megnézheted, milyen hasznos alkalmazások vannak, amelyekkel könnyedén elkészítheted az elemzésedet.